Internationaal16 jul '22 15:30

Saoedi-Arabië waarschuwt VS over bemoeienis met Khashoggi-zaak

Auteur: ANP

De regering van Saoedi-Arabië heeft de Verenigde Staten zaterdag gewaarschuwd zich niet te bemoeien met de kwestie rond de moord op de eerder in de VS werkzame Saoedische journalist Jamal Khashoggi. In een verklaring die in handen is van persbureau Reuters, stelt een functionaris van de Saoedische regering dat 'het onder dwang opleggen van bepaalde waarden aan andere landen averechts kan werken'.

(ANP / Getty )

De functionaris heeft de verklaring naar Reuters gestuurd naar aanleiding van de ontmoeting tussen kroonprins Mohammed bin Salman, die geldt als feitelijke machthebber in Saoedi-Arabië, en de Amerikaanse president Joe Biden vrijdag. Tijdens de ontmoeting verzekerde Bin Salman de Amerikaanse president dat Saoedi-Arabië 'de gebeurtenis spijtig vindt en dat het land alle noodzakelijke maatregelen rond het Khashoggi-incident heeft genomen'.

Criticus

Khashoggi, een criticus van het Arabische regime, werd in 2018 vermoord in het Saoedische consulaat in Turkije. Amerikaanse inlichtingendiensten concludeerden destijds dat Bin Salman verantwoordelijk was voor Khashoggi's dood. De kroonprins ontkent dit.

In de verklaring zegt de functionaris dat de kroonprins tegen Biden heeft gezegd dat Saoedi-Arabië actie heeft ondernomen om fouten, zoals de dood van Khashoggi, te voorkomen en dat de VS ook fouten hebben gemaakt, waaronder in Irak. Hij haalt in de verklaring onder meer de marteling aan door Amerikaanse soldaten van gevangenen in de beruchte Abu Ghraib-gevangenis tijdens de bezetting van Irak.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen