Internationaal18 jul '22 07:26Aangepast op 18 jul '22 12:31

Boxing Biden, flap-uit met lege handen naar huis

Auteur: Mark van Harreveld

De Amerikaanse president Joe Biden hoopte dat Saoedi-Arabië meer olie zou produceren, maar hij keerde met lege handen terug naar Washington. 'Hij heeft zijn campagnebelofte overboord moeten gooien', zegt Amerika-correspondent Jan Postma. 'Het is een flap-uit, hij stapelt fout op fout', zegt BNR's buitenlandcommentator Bernard Hammelburg.

'Hij heeft wel een moeilijk verhaal te vertellen', zegt Postma over Bidens bezoek. En inderdaad - tijdens zijn verkiezingscampagne beloofde Joe Biden dat hij omwille van de zaak-Kashoggi van Saoedi-Arabie 'een paria' zou maken, en nu is hij bij de vermeende opdrachtgever van de moord op bezoek gegaan om de Saoedi's te vragen meer olie te produceren zodat de olieprijzen naar beneden kunnen. Bin Salman zei uiteindelijk dat dat niet mogelijk was, Biden die zijn campagnebelofte 'overboord heeft moeten gooien' keerde dus met lege handen terug.

Boks

Wat volgens Postma erg veel stof heeft doen opwaaien is de boks die Biden Bin Salman bij wijze van begroeting deed. 'Dat zag er heel vriendschappelijk uit, dat deed pijn na zijn eerdere beloftes. Dit is het moment dat Bin Salman gerehabiliteerd wordt: niks paria, dit is een wereldleider die een boks krijgt van de Amerikaanse president.' Met name de Republikeinen zijn scherp in hun kritiek op Biden, ze vragen zich onder meer ook af waarom de VS de eigen productie niet opschroeft of gewoon meer olie uit Canada importeert.

Lees ook | Biden: VS blijven toegewijd aan Midden-Oosten

Flap-uit

Voor BNR's buitenlandcommentator Bernard Hammelburg is het duidelijk: Biden beschikt niet over de allerbeste adviseurs. In tegendeel: in alle opzichten is het een zeperd van jewelste. 'Een verkeerde taxatie, verkeerd voorbereid, het blijkt opnieuw dat Biden niet beschikt over de allerbeste adviseurs. Dat is de conclusie in dit verhaal. Het is een flap-uit, zo'n boks doet hij spontaan.'

Het is niet alleen Bidens veroordeling van Bin Salman en zijn dreigement van Saoedi-Arabië een paria te maken waarom de oliekraan niet verder opengaat. Zolang die olieprijs hoog blijft, verdienen de Saoedi's heel veel geld. Net als alle andere OPEC-landen, en net als de VS. 'En daar heeft Bin Salman een punt, Amerika kan ook zelf meer produceren.'

Hammelburg noemt Bidens optreden tragisch, en Salmans weigering de productie op te schroeven 'slecht nieuws voor de wereld'. Mensen als Poetin lachen in hun vuistje. Want ook voor de Russen geldt: zolang er geen rust op die oliemarkt komt en de prijs hoog blijft, vullen ook zij hun zakken'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen