Internationaal18 jul '22 08:00

Suriname in ban van schandaal met rekening ministerie Financiën

Auteur: ANP

Suriname is al bijna een week in de ban van een diefstal van ruim 40 miljoen Surinaamse dollar, bijna 19 miljoen euro, van een rekening bij ministerie van Financiën van het land. President Chan Santokhi heeft zelf een intern onderzoek gelast. Daarnaast ligt de zaak ook op het bordje van het Openbaar Ministerie. Dat heeft Santokhi zondag in verschillende interviews gezegd.

President Chan Santokhi van Suriname
President Chan Santokhi van Suriname (ANP / Olaf Kraak Fotografie)

Via vervalste betaalopdrachten zouden medewerkers van het ministerie van Financiën geld van de rekening van de Surinaamse staat hebben overgeboekt naar rekeningen bij een lokale bank. De eerste illegale handelingen zouden al begin dit jaar hebben plaatsgevonden, volgens het door Santokhi uitgevoerde onderzoek. Daaruit zou ook blijken dat verdachten met het geld zeker twee dure auto’s hebben aangeschaft. Twee andere medewerkers van Financiën zijn spoorloos verdwenen, aldus Santokhi. De president noemde de fraude een 'duidelijk geval van georganiseerde misdaad'.

Hoewel hier en daar geluiden opgaan dat minister Armand Achaibersing van Financiën zijn portefeuille zou neerleggen, lijkt het er niet op dat dat gebeurt. Santokhi vindt het vooralsnog beter dat Achaibersing aanblijft, ook omdat het Openbaar Ministerie nog met zijn bevindingen naar buiten moet komen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen