Internationaal19 jul '22 18:08

Iraans nee tegen Turkse inval Syrië

Auteur: Mark van Harreveld

Ayatollah Ali Khamenei, de hoogste geestelijke leider van Iran, heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan geadviseerd geen nieuwe militaire operatie in Syrië te beginnen. Een nieuwe militaire operatie zou 'in het nadeel zijn van Syrië, Turkije en de regio', zo staat te lezen op de website van Khamenei.

President Erdogan bij de opperste leider in Teheran
President Erdogan bij de opperste leider in Teheran (ANP / AFP)

Volgens Khamenei zal Iran 'zeker (...) samenwerken' met Turkije 'in de strijd tegen het terrorisme', maar hij zei ook dat een nieuw offensief in Syrië in feite de 'terroristen' bevoordeelt, die 'niet beperkt zijn tot een bepaalde groep'. Wat Khamenei daarmee bedoelde is onduidelijk, de ayatollah zei wel dat dat Iran de veiligheid van de Turkse grenzen net zo belangrijk vind als de eigen grenzen. Ook zie Khamenei dat de problemen in Syrië via dialoog moeten worden opgelost. Een veel duidelijker 'nee' tegen een mogelijke militaire actie van de Turken tegen de Koerden in Noord-Syrie is niet denkbaar.

Lees ook | Topoverleg Rusland, Turkije en Iran over Turkse inval Syrië en Oekraïens graan

Turkse veiligheidszone

Erdogan, die zei dat 'terroristische' groeperingen in de regio militair worden gesteund door Westerse landen zoals de Verenigde Staten en Europese mogendheden, heeft de afgelopen maanden herhaaldelijk gezegd een militair offensief tegen de Koerden te willen entameren. Nog preciezer: Erdogan wil een offensief in ten minste twee steden in het noorden van Syrië om een 'veilige zone' van 30 kilometer te creëren. Iran steunt, net als Rusland, de Syrische regering-Assad, Turkije - traditioneel de aartsvijand van Damascus - steunt de oppositie. Beide landen zijn militair aanwezig in Syrië.

Lees ook | VS en Israël bezweren te voorkomen dat Iran nucleair wapen krijgt

Acht overeenkomsten

De Turkse president arriveerde maandag laat in de Iraanse hoofdstad aan het hoofd van een grote delegatie, waaronder verschillende ministers uit zijn kabinet. Hij kreeg dinsdag een officieel onthaal van Raisi in het Saadabad-paleis, waar ontmoetingen met staatshoofden plaatsvinden. Iran en Turkije ondertekenden na afloop van de ontmoetingen acht overeenkomsten, waaronder naar verluidt een samenwerkingsovereenkomst voor 20 jaar.

Raisi en Erdogan hielden na afloop van de gesprekken een gezamenlijke persconferentie, waarin ze zeiden ernaar te streven de bilaterale handel naar een historisch hoogtepunt van 30 miljard dollar te tillen.

Azerbeidzjan en Armenië

Wat ook ter tafel kwam: de oorlog tussen de Azerbeidzjan en Armenië in 2020. Tijdens dat conflict steunde Turkije Azerbeidzjan met militairen en wapentuig om de regio Karabach op Armenië te heroveren. Khamenei zei de terugkeer van de exclave te verwelkomen, maar waarschuwde dat de Islamitische Republiek zich zal verzetten tegen een beleid dat zich richt op het blokkeren van de grenzen tussen Iran en Armenië. Met het afstaan van Nagorno Karabach aan Azerbeidzjan, heeft Armenië een sterk ingekorte grens met Iran.

Lees ook | VS: Iran gaat drones leveren aan Rusland

Bilaterale handel

Ook spraken de twee over economische banden, waarbij de Turkse president naar verluidt gezegd heeft tegen de Amerikaanse sancties tegen Iran te zijn en dat hij Turkse bedrijven zal aanmoedigen om in het land te investeren. Iran en Turkije zijn al jaren belangrijke handelspartners, al kreeg de bilaterale handel de afgelopen jaren flinke tikken door de Amerikaanse tegen Iran en de coronapandemie.

In 2012 topte het totale volume van de bilaterale handel tussen beide landen naar 21 miljard dollar, maar daalde het 8 jaar later tot een dieptepunt van 1 miljard dollar. Eind 2021 was de handel weer aangetrokken tot 5,5 miljard dollar.

Lees ook | Turkije bemoeit zich steeds meer met Kaukasusconflict


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen