Internationaal20 jul '22 19:09

Draghi geeft vandaag duidelijkheid over ontslag

Auteurs: Mark van Harreveld en Remy Kock

De opgestapte Italiaanse premier Mario Draghi geeft vandaag tekst en uitleg in het Italiaanse parlement. Vorige week nam Draghi ontslag, maar president Mattarella accepteerde dat niet: Draghi moet immers de afgesproken hervormingen in Italië waarmaken. Gebeurt dat niet, dan kan Italië geld uit het EU-herstelfonds wel vergeten. 'Het is moeilijk in te schatten of Draghi al dan niet doorgaat', zegt sectoreconoom Bert Colijn van ING, gespecialiseerd in de eurozone.

Een pro-Draghi-demonstratie in Rome
Een pro-Draghi-demonstratie in Rome (ANP / Zuma Press / Carlo Calenda)

De Italiaanse premier Mario Draghi wilde eigenlijk aftreden, maar heeft nu van de president de opdracht gekregen de politieke situatie in het parlement te bespreken. Hij moet nagaan of hij voldoende steun kan vergaren om door te gaan. De 74-jarige regeringsleider kan een stemming organiseren om steun te vragen van coalitiepartners of een nieuwe regeringscoalitie smeden. Als dat niet lukt volgen dit najaar waarschijnlijk vervroegde verkiezingen.

'Het enige dat we gehoord hebben is dat Draghi eigenlijk voet bij stuk wil houden en zijn ontslag definitief bij president Mattarella wil neerleggen. Het zal een interessant gesprek in het parlement worden als de steun breed genoeg blijkt en Draghi van gedachten verandert. Dat zal een hoop rust geven'.

Lees ook | Crisis in Italiaanse politiek door ontslagbrief premier Draghi

Rechts alternatief

Want het alternatief is vervroegde verkiezingen waar rechts sterk naar voren zal komen. De Fratelli d’Italia van de rechtse Giorgia Meloni doet het goed in de peilingen. Colijn denkt dat bij verkiezingen 'een vrij rechtse coalitie vrij logisch' is.

Draghi diende vorige week zijn ontslag in uit principe omdat een van zijn coalitiepartners - de Vijfsterrenbeweging - niet wilde mee stemmen over een enorm steunpakket. Hoe winst van rechts gaat uitpakken voor bijvoorbeeld dat herstelfonds is maar de vraag. 'De Fratelli is heel kritisch op Europa, maar het is ook zo dat in Italië, ook bij de grote critici, het beeld naar Europa wat veranderd is sinds het herstelfonds in het leven geroepen is en ze uiteraard blij zijn met de miljarden die de Italiaanse kant op kunnen komen'.

Ook zal een rechtse coalitie een niet onbelangrijke horde moeten nemen, namelijk de traditionele onderlinge rivaliteit in het rechtse kamp. 'De Lega onder aanvoering van Salvini is een flinke rivaal, maar ze zullen elkaar nodig hebben om een coalitie te vormen. Zoals altijd in de Italiaanse politiek zal het lang duren eer je echt een goed beeld krijgt.'

Lees ook | Italiaanse burgemeesters roepen Draghi op om aan te blijven

De maker van BNR's Italië-podcast Donatello Piras merkt vooral dat het Italiaanse volk er moedeloos van wordt. 'Van ondernemers tot mensen via Whatsapp, die vinden het eigenlijk maar een stelletje gekken in Rome. Waar zijn ze nou mee bezig, een beetje ruziemaken. Er zijn mensen die gewoon niet meer stemmen omdat ze er geen vertrouwen meer in hebben, en laten we even eerlijk zijn, het ís ook de zoveelste politieke crisis. En dan hebben ze iemand die in binnen- en buitenland heel veel respect geniet: Mario Draghi. Een topbestuurder, maar daar verbruien ze het ook weer bij. Persoonlijk begrijp ik er maar weinig van.'

Man van statuur

Draghi, die ECB-president was en zowel binnen als buiten Europa geldt als iemand van statuur en een kundig bestuurder, lijkt momenteel niet diezelfde erkenning te genieten in het Italiaanse parlement, zo ziet ook Italië-correspondent Pauline Valkenet. 'Maar ze weten wel dat Draghi zo is. Ze waren in het begin ook best in hun nopjes toen hij premier werd, en partijen vonden het heel fijn dat Draghi een soort van garantie werd voor die 200 miljard die Italië in vijf jaar tijd kan krijgen uit het Europees herstelfonds. Maar het is ook zo dat de vorige parlementsverkiezingen in 2018 waren, en de aankomende verkiezingen in principe volgend jaar zijn. Dus alle partijen zijn momenteel bezig met die verkiezingen, en zich aan het voorsorteren daarvoor. Daarom kijken ze nu allemaal naar wat in hun belang is, hoe zij de beste kans bij de verkiezingen maken. Er wordt vooral gekeken naar partijbelang, en niet zozeer naar hoe fijn het is dat Draghi daar zit.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen