Internationaal21 jul '22 12:12Aangepast op 22 jul '22 10:27

CIA-baas: 'China gaat geweld tegen Taiwan gebruiken'

Auteur: Mark van Harreveld

China lijkt vastbesloten om geweld te gaan gebruiken tegen Taiwan. Dat heeft directeur Bill Burns van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA woensdag gezegd tijdens een veiligheidstop in Aspen, Colorado. Volgens Burns heeft China een belangrijke les uit Poetins Oekraïense avontuur getrokken: voor een snelle, beslissende overwinning heb je een militaire overmacht nodig.

CIA-directeur William Burns
CIA-directeur William Burns (ANP / SIPA USA / Graeme Sloan)

Burns deed zijn uitspraken tijdens het Aspen Security Forum in Colorado. Hij zei dat China ‘verontrust’ is over de vijf maanden durende oorlog van Rusland in Oekraïne, die hij omschreef als een ‘strategische mislukking’ voor president Poetin. Volgens Burns is het voor de Chinezen niet meer de vraag of, maar wanneer en hoe ze Taiwan gaan binnenvallen. Over dat laatste is Burns duidelijk: ‘Ik vermoed dat de Chinese leiders en militairen hieruit de les trekken dat je een overweldigende macht moet verzamelen als je dat in de toekomst wilt overwegen.’

Xi's vastberadenheid

Ook waarschuwde Burns: ‘Ik zou de vastberadenheid van president Xi om China's controle over Taiwan te doen gelden, niet onderschatten.’ De spreker vóór Bruns was de Chinese ambassadeur bij de Verenigde Staten, Qin Gang. Volgens Gang geeft Beijing nog steeds de voorkeur aan ‘vreedzame hereniging’ van China met wat China als een afvallige provincie ziet, wel beschuldigde hij de VS ervan het Taiwanese streven naar onafhankelijkheid te steunen. ‘Alleen door strikt vast te houden aan het één-China-beleid, alleen door de handen ineen te slaan om de onafhankelijkheid van Taiwan te beteugelen en tegen te gaan, kunnen we een vreedzame hereniging tot stand brengen.’

Oplopende spanningen

Tussen Beijing en Washington zijn de spanningen de afgelopen tijd opgelopen rond een reeks kwesties zoals handel en Taiwan. Ook wekten de Amerikanen de woede van Beijing toen vorige week bekend werd dat voorzitter Nancy Pelosi van het Huis van Afgevaardigden voornemens is om Taiwan de volgende maand te bezoeken. En nog meer olie op het vuur was het nieuws dat de Amerikaanse torpedobootjager USS Benfold door de Straat van Taiwan heeft gevaren.

Lees ook | 'Bezoek Pelosi kan tot gewapend conflict tussen VS en China leiden'

Presidentiële gesprekken

Beijing dreigde met ‘krachtige maatregelen’ als Pelosi toch zou gaan, president Joe Biden uitte woensdag al zijn twijfel over de vraag of haar reis wel door zou gaan. ‘Ik denk dat het leger het op dit moment geen goed idee vindt, maar ik weet niet wat de status ervan is’, zei Biden die een gesprek met president Xi Jinping aankondigde. ‘Ik denk dat ik in de komende tien dagen met president Xi zal spreken’, vertelde Biden tegenover verslaggevers toen hij terugkeerde uit de staat Massachusetts.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen