Internationaal22 jul '22 16:06Aangepast op 22 jul '22 17:08

'Rusland plundert staal uit Oekraïne'

Auteur: BNR Webredactie

Rusland plundert voor 600 miljoen dollar aan staal uit fabrieken en havens in Oekraïne. Dat zegt directeur Yuriy Ryzhenkov van Oekraïens grootste staalbedrijf Metinvest tegen BBC. Metinvest is eigenaar van onder meer de iconische Azovstal-fabriek die het toneel werd van het laatste Oekraïense verzet van de stad Marioepol.

Azovstalfabriek in 2014
Azovstalfabriek in 2014 (Flickr / Chad Nagle)

Volgens Ryzhenkov wordt het staal uit zijn fabrieken naar Rusland overgebracht en vervolgens doorverkocht op de binnenlandse markt of aan landen in Afrika of Azië. Het staal was deels bestemd voor klanten in de EU en het Verenigd Koninkrijk.

Volg de ontwikkelingen in Oekraïne in dit liveblog

Plunderen

‘Wat ze doen is in feite plunderen. Ze stelen niet alleen onze producten, maar ook sommige van die producten die al eigendom zijn van de Europese klanten. Dus eigenlijk stelen ze niet alleen van ons, maar ook van de Europeanen’, zegt Ryzhenkov tegen de BBC.

Volgens Ryzhenkov documenteert zijn bedrijf zoveel mogelijk van de diefstal en bereidt het zich juridische stappen voor. ‘Op een bepaald moment zullen de Russen niet alleen voor de internationale rechtbanken komen te staan, maar ook voor de strafrechtbanken. En we zullen achter ze aan gaan met alles wat we hebben.’

De BBC heeft het Russische ministerie van Defensie benaderd voor commentaar, maar dat heeft niet gereageerd op de beschuldigingen.

Lees ook | Rusland wil Oekraïens graan gaan verhandelen: 'Dat is oorlogsbuit'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen