Internationaal22 jul '22 12:30

Bezorgd Japan wil defensiebudget verdubbelen

Auteur: Mark van Harreveld

Japan maakt zich zorgen over nieuwe dreigingen vanuit Rusland en de Chinese intimidatie van Taiwan. Dat staat in het jaarlijkse defensierapport van het Japanse ministerie van Defensie. De Japanse regering buigt zich over voorstellen om het defensiebudget flink op te schroeven: een verdubbeling in het komende decennium.

Japanse militaire oefening op Hokkaido
Japanse militaire oefening op Hokkaido (Flickr / 4th Brigade Combat Team, 25th In)

Evaluatie

Het vrijdag verschenen rapport vormt daarbij de basis voor de evaluatie van de nationale veiligheid. Naar verwachting zal daarin worden aangedrongen op de aankoop van aanvalsraketten met een groter bereik, versterkte ruimte- en cybercapaciteiten en strengere controles op de toegang tot technologie. Het rapport wijdt een hoofdstuk aan de Russische invasie in Oekraïne. Volgens de makers van het rapport geeft dat een signaal af dat ‘een poging om unilateraal en met geweld de status quo te wijzigen aanvaardbaar is’. En dat lijkt een meer dan duidelijke vingerwijzing naar de toenemende Chinese druk op Taiwan.

Japan beziet Rusland en China niet alleen als individuele veiligheidsrisico’s, maar ook als een dreiging in gecombineerde vorm. In het rapport wordt de vrees geuit dat Rusland ‘de banden met China verder zal aanhalen en verdiepen’. Ook wordt gewaarschuwd dat het Kremlin zijn nucleaire capaciteit steeds vaker als afschrikmiddel zal gebruiken.

Lees ook | Spanningen tussen China en Japan om eilandengroep nemen toe

Bedreigd

Japan, dat zich achter de Amerikaanse en Europese sancties tegen Rusland heeft geschaard, leeft al jaren in territoriale onmin met Moskou om enkele omstreden eilanden. De Japanners maken zich dan ook zorgen om een toenemende Russische militaire activiteit rond Japans grondgebied. Zo voerden in mei nog Chinese en Russische militaire straaljagers gezamenlijke vluchten uit in de buurt van Japan. Het rapport voert ook Noord-Korea op als een kritiek veiligheidsrisico.

De regerende Liberaal-Democratische Partij van premier Kishida heeft al toegezegd de militaire uitgaven te verdubbelen tot 2 procent van het Japanse bruto binnenlands product. Indachtig de omvang van de Japanse economie maakt dit van Japan de op twee na grootste defensie-uitgever ter wereld, na de VS en China.

Lees ook | 'Bezoek Pelosi kan tot gewapend conflict tussen VS en China leiden'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen