Internationaal22 jul '22 14:12Aangepast op 14 sep '22 13:10

EU start strafprocedures tegen Britten

Auteur: Mark van Harreveld

De Europese Unie start eens vier strafprocedures tegen het Verenigd Koninkrijk, omdat de Britten volgens haar de afspraken over Noord-Ierland schendt. De stappen kunnen de Britse regering voor de Europese rechter doen belanden en hoge boetes kosten.

Vicepresident Maros Sefcovic tijdens een EU-bijeenkomst te Praag
Vicepresident Maros Sefcovic tijdens een EU-bijeenkomst te Praag (ANP / EPA / Martin Divisek)

De regering in Londen heeft op eigen houtje plannen gemaakt om het zogeheten Protocol voor Noord-Ierland te veranderen. Dat bemoeilijkt de handel tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk en leiden ertoe dat de Noord-Ieren Brusselse regels moeten blijven volgen, zo luidt de klacht vanuit Londen. Het wetsvoorstel, dat door buitenlandminister Liz Truss is ingediend en waarvan de details niet bekend zijn, zou het Britse bedrijven gemakkelijker maken om hun producten naar Noord-Ierland te vervoeren.

Extreem schadelijk

Vicevoorzitter Maroš Šefčovič van de Europese Commissie noemt het Britse plan om de afspraken aan te passen 'extreem schadelijk voor het onderling vertrouwen' tussen de EU en het VK. De EU hervat onder meer een zogenoemde inbreukprocedure tegen de Britten, die vorig jaar nog was stilgelegd. Volgens Šefčovič volgt mogelijk een gang naar de Europese rechter wanneer de Britse regering het voorstel niet binnen twee maanden intrekt.

Lees ook | EU maakt weer knieval voor Britten

Inbreukprocedures

In een verklaring stelt de Europese Commissie dat het 'vandaag vier nieuwe inbreukprocedures start tegen het Verenigd Koninkrijk wegens niet-naleving van belangrijke delen van het Protocol betreffende Ierland/Noord-Ierland. Deze procedures komen bovenop de inbreukprocedures die op 15 juni 2022 zijn ingeleid'.

'Ondanks herhaalde oproepen van het Europees Parlement, de 27 EU-lidstaten en de Europese Commissie om het protocol uit te voeren, heeft de regering van het Verenigd Koninkrijk verzuimd dit te doen'.

'In een geest van constructieve samenwerking heeft de Commissie meer dan een jaar lang afgezien van het inleiden van bepaalde inbreukprocedures om ruimte te creëren om samen met het Verenigd Koninkrijk naar oplossingen te zoeken. Het gebrek aan bereidheid van het Verenigd Koninkrijk om een zinvolle discussie aan te gaan sinds februari jongstleden en de aanhoudende behandeling van de Noord-Ierse Protocol Bill door het Britse parlement druisen echter rechtstreeks in tegen deze geest'.

Lees ook | Handelsoorlog dreigt tussen EU en Britten

Noord-Ierland Protocol - hoe zat het ook alweer?

Brussel en Londen waren in 2019 overeengekomen dat Noord-Ierland gedeeltelijk binnen de douane-unie van de EU zou blijven door de handelsregels van de interne markt deels te blijven volgen. Op die manier kan er zonder grenscontroles handel tussen Ierland en Noord-Ierland gedreven worden. Geen grenscontroles (lees: geen harde grens, red.) op het Ierse vasteland was een belangrijk onderdeel van het Paasakkoord dat een einde maakte aan de bloedige burgeroorlog in Noord-Ierland. Een modus operandi werd gevonden door een harde grens in de Ierse Zee te trekken, tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk.

De grenscontroles vinden sindsdien plaats in Noord-Ierse havens, maar de Britse regering wil nu die grenscontroles afschaffen op goederen die verscheept worden naar Noord-Ierland en alleen daar verkocht worden.

Lees ook | Britten passen Brexit-regels aan na problemen: 'Ze geven anderen de schuld'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen