Internationaal22 jul '22 16:24Aangepast op 22 jul '22 17:07

Kiev en Moskou sluiten graandeal met Turkije en VN

Auteur: ANP

De export van graan van Oekraïense havens over de Zwarte Zee wordt hervat. Dat hebben Oekraïne en Rusland afgesproken in een akkoord in Istanbul, dat tevens getekend is door de Turkije en de Verenigde Naties. Daarmee wordt de uitvoer ondanks de oorlog gegarandeerd. Dat maakte VN-baas Guterres op vrijdag bekend.

Wheat stand on a grain field near Wernigerode, Germany, Thursday, July 21, 2022. (AP Photo/Matthias Schrader)
Wheat stand on a grain field near Wernigerode, Germany, Thursday, July 21, 2022. (AP Photo/Matthias Schrader) (ANP / Associated Press)

De VN zullen de operaties die nodig zijn om het akkoord uit te voeren en de vaarroutes veilig te maken, vanuit Istanbul coördineren. Een belangrijke rol zal volgens waarnemers de Turkse marine gaan spelen bij de beveiliging van de vaarroutes en het inspecteren van vrachtschepen. Mogelijk worden andere landen benaderd door de VN om mee te helpen. Nederland heeft eerder mijnenvegers aangeboden.

Lees ook | 'Oekraïne lijkt klaar om weer graan het land uit te voeren'

De oorlog tussen Oekraïne en Rusland is een strijd tussen twee van de grootste graanproducenten ter wereld. Oekraïne kan geen graan uitvoeren door de strijd en Rusland heeft door sancties problemen met het handelsverkeer. De prijzen van onder meer tarwe zijn omhooggeschoten en er dreigen voedseltekorten in grote delen van de wereld. Eritrea bijvoorbeeld importeert ruim de helft van zijn behoefte aan graan uit Rusland en de rest uit Oekraïne. Turkije voert bijna 86 procent van zijn graan uit die twee landen in, Egypte 74 procent, Pakistan ruim 72 procent en Tanzania twee derde van zijn behoefte aan graan.

Volg de ontwikkelingen in Oekraïne in dit liveblog


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen