
Zesde keer
Het zal de zesde keer zijn dat Da Silva - door de Brazilianen 'Lula' genoemd - een gooi naar het presidentschap doet. Brazilie gaat op 2 oktober naar de stembus, de herverkiezing van Lula zou een verbazingwekkende comeback van de voormalige vakbondsleider betekenen. Lula leidde Brazilië tussen 2003 en 2010 twee termijnen lang, en zat 580 dagen vast wegens corruptie, een veroordeling die overigens later nietig werd verklaard.
In zijn campagne beschuldigt Lula Bolsonaro ervan de armoede te hebben 'laten terugkeren' naar Brazilië. 'Ik hoefde niet opnieuw president te worden. Ik kon mijn diploma van beste president ooit bewaren en de laatste jaren van mijn leven rustig leven', zei Lula tijdens een rally. 'Maar ik zag dit land vernietigd worden. Ik zag ons onderwijs geleid worden door een man die niet van onderwijs houdt. Dus besloot ik om terug te komen.'
Lula kwam in 2019 uit de gevangenis, zijn veroordelingen voor corruptie werden vorig jaar nietig verklaard door het Hooggerechtshof dat oordeelde dat de rechter die Lula's zaak behandelde niet partijdig was. Daardoor kon Lula zich weer verkiesbaar stellen voor het presidentschap. De rechter die Lula veroordeelde, Sergio Moro, werd later minister van Justitie onder Bolsonaro.
Bedrijfsleven
Als running mate heeft Lula gekozen voor de voormalige gouverneur van Sao Paulo, Geraldo Alckmin. Alckmin wordt door het bedrijfsleven als een gerespecteerde kandidaat gezien, door zijn keuze wil Lula zijn linkse imago een zet naar het midden geven en daarmee de meer gematigde kiezers aantrekken. In zijn speech zei Lula dat de Braziliaanse zakenlieden moeten 'bidden dat ik terugkeer als president'.
Lula wil de rol van de staat in de economie vergroten en de sociale voorzieningen verbeteren. En dat mét behoud van een vrije markt. Een van zijn belangrijkste adviseurs is een jonge econoom, Gabriel Galipolo, voormalig CEO van de investeringsbank Banco Fator. Uit de peilingen blijkt dat Da Silva op 2 oktober gesteund wordt door 47 procent van de kiezers, waar Bolsonaro op slechts 28 procent kan rekenen.
Bolsonaro heeft de komende verkiezingsrace gekarakteriseerd als een strijd tussen goed en kwaad. Hij staat achter in de peilingen en claimt dat het elektronische stemsysteem van Brazilië vatbaar is voor fraude. Volgens veel analisten legt hij daarmee de basis om, net als zijn grote voorbeeld Donald Trump, de verkiezingsresultaten te verwerpen. Bolsonaro's Liberale Partij houdt zondag haar conventie om hem als haar kandidaat te bevestigen.
Lees ook | Bolsonaro in Hongarije om Orbán aan stemmen te helpen