Internationaal24 jul '22 18:45

Liveblog | Zelenski: raketaanval op Odessa is 'Russische barbaarsheid'; 50.000 vrouwen dienen in Oekraïens leger

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

De oorlog in Oekraïne woedt al 151 dagen en lijkt nog lang niet voorbij te zijn. Volg in dit liveblog de laatste updates over de situatie in Oekraïne en de gevolgen daarvan.

(ANP / SIPA USA)

Kiev claimt uitschakeling Russische commandopost met Himars-raket

16:40 | Oekraïne claimt dat zijn strijdkrachten in de nacht van zaterdag op zondag een Russische commandopost in de bezette stad Krasni Loetsj, in het Oekraïens ook bekend als Chroestalni, hebben uitgeschakeld met een Himars-raketaanval. De Amerikaanse precisiewapens zijn ingeslagen in een hotel waar hoge militairen verbleven, zo heeft Anton Herasjtsjenko, de adviseur van de minister van Binnenlandse Zaken, bekendgemaakt op Telegram.

De projectielen kwamen volgens de Oekraïense inlichtingendienst neer op het dak van het hotel en gingen door de betonnen vloeren van de verdiepingen heen naar beneden. Kiev schat het aantal doden en gewonden op ongeveer honderd. Krasni Loetsj, dat ligt in de regio Loehansk, is sinds 2014 in handen van pro-Russische separatisten.

De Oekraïense legerleiding zei ook doelen in het noordelijker gelegen Lisitsjansk onder vuur te hebben genomen en een brug in de zuidelijke regio Cherson, die belangrijk is voor de Russische aanvoer van materieel en voorraden. Tevens werd herhaald dat een Amerikaanse delegatie heeft gezegd te zullen proberen meer Himars-systemen te leveren.

Nederlandse boer in Oekraïne gematigd hoopvol over graanexport

14:04 | De export van graan uit Oekraïne zou vrij snel kunnen beginnen met reeds bevoorrade schepen die al sinds eind februari klaar liggen in de haven van Odessa, denkt Kees Huizinga, een Nederlandse boer die een groot bedrijf runt ten zuiden van Kiev. Hij denkt echter dat het wel een paar weken tot anderhalve maand kan duren voordat het vers geoogste graan het land kan verlaten.

Huizinga was zaterdag op een bijeenkomst met de Oekraïense minister van Landbouw en zo'n honderd tot honderdvijftig boeren. 'De minister klonk wel positief. Hij was er drie uur lang en heeft van alles uitgelegd.'

Hoe snel de export kan worden hervat, hangt volgens Huizinga wel af van wat de Russen doen. 'Misschien was het besluit vanuit de top nog niet helemaal doorgedrongen bij de de soldaten, toen er gisteren op Odessa werd geschoten.' Hij doelt daarmee op de Russische raketaanval op de haven van Odessa, een dag nadat de Verenigde Naties en Turkije een deal hadden gesloten met Rusland en Oekraïne over de graanexport.

Huizinga vermoedt dat de aanval weinig impact heeft op de fysieke bevoorrading van de schepen. 'Er is een laboratorium kapot, maar ik geloof niet dat er veel infrastructuur is beschadigd waardoor de schepen niet gevuld kunnen worden.' Volgens de boer liggen er sinds eind februari, toen de oorlog begon, al schepen vol maïs en ander graan te wachten in de haven. 'Die zouden misschien al met een paar dagen kunnen vertrekken. We moeten het nog zien, maar laten we het hopen.' De voorbereidingen voor het hervatten van de export waren volgens de minister al in gang gezet voordat de deal werd gesloten, vertelde hij tijdens de bijeenkomst met de boeren. 'Zo zijn er bijvoorbeeld al mijnen in de zee in kaart gebracht', aldus Huizinga.

Turkije maakt werk van coördinatiecentrum graandeal

13:10 | Het coördinatieteam van de VN, Oekraïne, Rusland en gastland Turkije voor het uitvoeren van de 'graandeal' komt volgens Turkse media in de campus van de Nationale Defensie-universiteit, circa 7 kilometer ten noorden van het centrum van Istanboel. Het coördinatiecentrum, het 'graanbureau', staat straks onder leiding van een Turkse admiraal. Er zouden in totaal twintig gedelegeerden komen te werken. Een aantal zou al onderweg zijn naar Istanboel.

Er zal alleen in noodsituaties contact nodig zijn tussen Oekraïners en Russen, die gescheiden van elkaar werken. Het centrum kan binnenkort operationeel zijn, volgens informatie van de Turkse krant Hurriyet.

Vijf maanden oorlog: Zelenski overtuigd van overwinning

12:32 | Precies vijf maanden na het begin van de Russische invasie van Oekraïne heeft de Oekraïense president Volodimir Zelenski laten weten overtuigd te zijn van de overwinning. "Deze oorlog heeft Oekraïne niet gebroken en zal ons land ook niet breken", schreef het staatshoofd zondag op het nieuwsplatform Telegram.

Zijn Russische collega Vladimir Poetin gelastte de aanval op 24 februari onder meer onder het voorwendsel zich bedreigd te voelen door de wens van het buurland om aansluiting te zoeken bij de atoommacht van de NAVO. De belegering van de Oekraïense hoofdstad Kiev liep vast, waarna het Kremlin het slagveld verplaatste naar de Donbas in het oosten.

Ondanks de aanwezigheid van Russisch gezinde separatisten in de zelfbenoemde onafhankelijke republieken Loehansk en Donetsk verloopt de strijd ook daar niet naar wens, ondanks het surplus aan vuurkracht van de Russen. "We geven niet op. We zullen beschermen wat van ons is. We gaan winnen", aldus de zelfverzekerde reactie van Zelenski.

Kiev roept de Verenigde Staten en de andere NAVO-landen bijna dagelijks op meer zware wapens te leveren om de Russische opmars te stoppen en de bezette gebieden te bevrijden. Zaterdag was een Amerikaanse delegatie in de Oekraïense hoofdstad voor overleg.

Moskou heeft naar eigen zeggen marineboot in Odessa uitgeschakeld

10:45 | Rusland heeft zaterdag met een precisiebombardement een Oekraïense patrouilleboot uitgeschakeld in de haven van Odessa, aldus een woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Oekraïne heeft melding gemaakt van beschietingen van de haven met kruisraketten, en ook van gewonden en een inslag in een kunstmuseum in de stad en bij graansilo's in de haven. Rusland heeft in een reactie laten weten daar niets mee te maken te hebben.

De beschieting van de haven volgde op een met moeite door Turkije en de VN tot stand gebrachte overeenkomst die het mogelijk moet maken om vooral vanuit Odessa weer Oekraïens graan per schip naar de wereldmarkt te vervoeren. Oekraïne en Rusland hebben afspraken gemaakt om die export weer op gang te brengen onder de hoede van de VN en Turkije. Veel graan moet van Odessa door de Turkse zeestraat Bosporus varen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft gezegd dat de raketaanval de geloofwaardigheid van Rusland in de graandeal aantast.

50.000 vrouwen dienen in Oekraïens leger, 5000 aan het front

04:59 | Ruim 50.000 vrouwen dienen momenteel in het leger van Oekraïne, onder wie meer dan 5000 die op dit moment aan het front vechten. Dat zei de Oekraïense onderminister van Defensie Hanna Maliar zaterdag tijdens een internationale top voor echtgenoten van staatshoofden.

De top voor zogeheten first ladies en gentlemen werd georganiseerd door Olena Zelenska, de vrouw van de Oekraïense president Voldomir Zelenski, op de 150e dag van de oorlog in het land. Het was de tweede keer dat Oekraïne de top organiseerde. Dit jaar stond de bijeenkomst in het teken van de oorlog en de wederopbouw van Oekraïne. In het kader van de top werd geld ingezameld voor de financiering van ambulances die in de oorlog kunnen worden ingezet.

In totaal zijn bijna 200.000 mensen actief in het Oekraïense leger. Volgens Maliar zijn van de 50.000 vrouwen in het leger in totaal zo'n 38.000 actief als soldaat. De overige 12.000 hebben een andere rol binnen het leger.

Zelenski: raketaanval op Odessa is 'Russische barbaarsheid'

01:23 | De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft de Russische raketaanval op Odessa, de belangrijke Oekraïense stad aan de Zwarte Zee, veroordeeld als 'duidelijke Russische barbaarsheid'. In een videoboodschap zei Zelenski zaterdagavond dat de aanval een nieuwe reden is voor andere landen om Oekraïne wapens te geven 'die nodig zijn voor de overwinning'.

Volgens het leger van Oekraïne zijn er zaterdag vier kruisraketten afgevuurd op de haven. Twee daarvan zouden 'haveninfrastructuur' hebben geraakt, stellen een lokale overheidsfunctionaris en een Oekraïense legereenheid op Telegram. De twee andere raketten zijn volgens het leger neergehaald. Maksim Martsjenko, de gouverneur van de regio, maakte bovendien melding van 'een aantal gewonden'.

De gemelde aanval volgde een dag na de deals die Rusland en Oekraïne met Turkije en de Verenigde Naties sloten over het hervatten van de graanuitvoer via Oekraïense havens aan de Zwarte Zee en werd internationaal veroordeeld. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zei in een verklaring dat de aanval 'serieuze twijfels creëert over de Russische geloofwaardigheid met betrekking tot de deals.' Moskou heeft volgens de Turkse minister van Defensie, Hulusi Akar, ontkend Odessa onder vuur te hebben genomen.

Volgens Zelenski heeft Rusland zich met de raketaanval politiek blootgegeven. 'Als iemand in de wereld eerder heeft gezegd dat het nodig is om een ​​dialoog met Rusland te voeren, om zo een wapenstilstand overeen te komen zonder ons grondgebied van de bezetters te bevrijden, dan hebben de raketten van vandaag deze mogelijkheid vernietigd', zei hij.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen