Internationaal24 jul '22 13:09Aangepast op 24 jul '22 13:53

Turkije maakt werk van coördinatiecentrum graandeal

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

Het coördinatieteam van de VN, Oekraïne, Rusland en gastland Turkije voor het uitvoeren van de 'graandeal' komt volgens Turkse media in de campus van de Nationale Defensie-universiteit, circa 7 kilometer ten noorden van het centrum van Istanboel. Het coördinatiecentrum, het 'graanbureau', staat straks onder leiding van een Turkse admiraal. Er zouden in totaal twintig gedelegeerden komen te werken. Een aantal zou al onderweg zijn naar Istanboel.

(ANP / Hollandse-Hoogte / Nico Garstman)

Er zal alleen in noodsituaties contact nodig zijn tussen Oekraïners en Russen, die gescheiden van elkaar werken. Het centrum kan binnenkort operationeel zijn, volgens informatie van de Turkse krant Hurriyet.

Bosporus

De Turkse president Erdogan is er na geruime tijd in geslaagd de oorlogvoerende landen ertoe te bewegen Oekraïens graan dat niet geëxporteerd kan worden door de strijd, onder toezicht van het coördinatiecentrum in schepen te laden en over de Zwarte Zee naar de Bosporus en de wereldmarkten te vervoeren. De betrokkenen hebben vrijdag in een paleis aan de Bosporus een overeenkomst hierover getekend.

20 miljoen ton

De twee strijdende partijen zijn samen goed voor circa een derde van de wereldproductie van graan. In Oekraïense havens ligt zeker 20 miljoen ton op verscheping te wachten. De oorlog drijft de voedselprijzen op en veroorzaakt voedseltekorten.

Lees ook | Wereldwijd vreugde over graandeal

De deal werd zaterdag al overschaduwd door oorlogshandelingen in de belangrijkste haven van Oekraïne, Odessa. Russen hebben de haven met kruisraketten bestookt, aldus de Oekraïners. Het Kremlin meldde een aanval op een Oekraïense marinevaartuig.

Lees ook | Kiev en Moskou sluiten graandeal met Turkije en VN


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen