Internationaal25 jul '22 15:12

Hongaarse leider Orbán: EU-sancties werken niet

Auteur: Mark van Harreveld

De strafsancties tegen Rusland sorteren geen effect, daarom moet de Europese Unie met een andere strategie komen in de oorlog in Oekraïne. Dat heeft de Hongaarse premier Viktor Orbán zaterdag gezegd in een toespraak in Roemenië. ‘Er is een nieuwe strategie nodig die zich richt op vredesbesprekingen en het opstellen van een goed vredesvoorstel in plaats van het winnen van de oorlog’, zei Orbán.

Viktor Orbán op de NAVO-top in Madrid
Viktor Orbán op de NAVO-top in Madrid (ANP / Zuma Press)

Lees ook | Servië blijft het Kremlin trouw

In zijn speech herhaalde Orbán dat NAVO-lid Hongarije buiten de oorlog in buurland Oekraïne zou blijven. Orbán heeft al herhaaldelijk verklaard geen EU-embargo's of beperkingen op de import van Russisch gas te zullen steunen, omdat dat de Hongaarse economie zou schaden. Hongarije is sterk afhankelijk van de invoer van Russisch gas.

Volgens Orbán rust de westerse strategie ten aanzien van Oekraïne op vier pijlers: Oekraïne kan een oorlog tegen Rusland winnen met NAVO-wapens, sancties verzwakken Rusland en destabiliseren het leiderschap van het land, sancties schaden Rusland meer dan Europa, en de wereld steunt Europa.

Lees ook | Hongarije blokkeert opnieuw EU-sanctiepakket tegen Rusland

Volgens Orban heeft deze strategie echter gefaald omdat de regeringen in Europa ‘als dominostenen’ ineenstorten terwijl de energieprijzen de pan uit rijzen. Orbán vergelijkt de situatie als rijden in een auto met vier lekke banden: ‘Het is absoluut duidelijk dat de oorlog niet op deze manier kan worden gewonnen’.

Hij zei voorts dat Oekraïne de oorlog nooit op deze manier zal winnen ‘omdat het Russische leger een asymmetrische dominantie heeft’ en riep Rusland en de Verenigde Staten op te gaan onderhandelen om de oorlog te beëindigen. Volgens de premier kunnen alleen de VS en Rusland een einde aan de oorlog maken omdat Rusland veiligheidsgaranties wil die alleen Washington kan geven. Orbán bekritiseerde ook westerse leiders voor het negeren van de veiligheidszorgen van Rusland voordat Moskou binnenviel.

Lees ook | Grote spanningen aan Hongaarse grens door vluchtelingenstroom

Gerelateerde artikelen