Internationaal25 jul '22 19:00

Opnieuw minder gas door Nord Stream 1

Auteur: Remy Kock

Het Russische staatsgasconcern Gazprom gaat woensdag de gaslevering via de belangrijke pijplijn Nord Stream 1 verder verlagen naar 20 procent van de maximale capaciteit. Volgens Gazprom is dat vanwege onderhoud aan een turbine. Momenteel ligt de doorvoer door de gaspijpleiding tussen Rusland en Duitsland via de Oostzee op 40 procent van de capaciteit.

Wederom wordt de turbine dus als 'excuus' opgevoerd door de Russen. 'En er zijn er een stuk of zes van', zo weet Rusland-correspondent Joost Bosman. 'Een paar weken terug hadden we die eerste turbine, die naar Canada moest voor regulier onderhoud. Vandaag zijn de papieren afgegeven dat die turbine van Duitsland naar Rusland terugkan, maar vandaag kwam Gazprom ook met een mededeling dat er nu een tweede turbine gerepareerd moet worden.'

Lees ook | Duitse industrie moet van toezichthouder meer gas besparen

Volgens Bosman heeft dat enorme effecten op de hoeveelheid gas die door de Nord Stream 1-pijpleiding stroomt. 'Het wordt teruggeschaald van 67 miljoen kuub gas naar 33 miljoen kuub', stelt hij.

Excuus

De vraag is echter, gaat het hier om een excuus van Rusland of is er daadwerkelijk een probleem geconstateerd bij de turbine? Bosman: 'Het punt is dat als alle turbines straks één voor één in onderhoud moeten, kunnen ze dit traject nog heel lang rekken. En het lijkt me toch geen toeval dat het net nu gebeurt allemaal, dus je mag er wel een beetje vanuit gaan dat de Russen dit doen om de Europese Unie toch een beetje onder druk te zetten om de sancties te verlichten. Ik denk dat dat erachter zit', concludeert hij.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen