Internationaal25 jul '22 12:09Aangepast op 25 jul '22 15:15

Liveblog | Rusland: raketaanval op Odessa heeft geen invloed op graandeal; 183 religieuze plaatsen in Oekraïne verwoest

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

De oorlog in Oekraïne woedt al 152 dagen en lijkt nog lang niet voorbij te zijn. Volg in dit liveblog de laatste updates over de situatie in Oekraïne en de gevolgen daarvan.

(ANP / AFP)

Oekraïne hoopt deze week nog eerste graanschip uit te laten varen

14:20 | Oekraïne hoopt dat de eerste schepen met graan nog deze week het land kunnen verlaten. Een hoge regeringsfunctionaris zegt dat de haven van Tsjornomorsk, naast Odessa, zich richt op komende woensdag. Binnen twee weken zou de uitvoer uit alle Oekraïense havens weer moeten kunnen beginnen.

Afgelopen vrijdag sloten Oekraïne en Rusland een deal met Turkije en de Verenigde Naties om de export van graan via de Zwarte Zee te hervatten. Volgens de Oekraïense minister van Infrastructuur Oleksandr Koebrakov zal de haven van Tsjornomorsk binnen 24 uur klaar zijn om de deal uit te voeren. Volgens Koebrakov zou er 'geen grens' zijn aan de hoeveelheid graan die uitgevoerd wordt.

Enkele uren nadat de partijen de overeenkomst sloten, volgde een Russische raketaanval op de haven van Odessa. Daardoor was onzeker of de deal nog wel uitgevoerd kon worden. Moskou verzekerde dat de raketten slechts militaire doelen troffen en dat de aanval het uitvaren van de graanschepen niet verhindert.

Om de havens voor te bereiden op de export, zouden onder meer zeemijnen verwijderd moeten worden. Omdat in Oekraïense havens zeker 20 miljoen ton graan ligt te wachten op verscheping, zou de uitvoer daarvan de wereldwijde voedseltekorten en stijgende prijzen tegen kunnen gaan.

Rusland: raketaanval op Odessa heeft geen invloed op graandeal

12:03 | De Russische raketaanval van zaterdag heeft volgens Rusland geen invloed op de graandeal die met Oekraïne is gesloten. Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov zei dat de aanval gericht was op militaire doelen en 'op geen enkele manier verbonden is' met de infrastructuur die wordt gebruikt voor de export van graan. 'Dit moet en zal geen invloed hebben op de uitvarende schepen.'

De raketten raakten de haven van Odessa zaterdag kort nadat Rusland en Oekraïne tot een overeenkomst waren gekomen met Turkije en de Verenigde Naties om de uitvoer van graan via de Zwarte Zee te hervatten. Volgens Oekraïne is de infrastructuur van de haven beschadigd en zijn er gewonden gevallen door de aanval. Ook zou het kunstmuseum van Odessa zijn geraakt door projectielen. Moskou liet eerder weten dat het via een precisiebombardement een patrouilleboot van de Oekraïense marine had uitgeschakeld.

De deal over al het graan dat Oekraïne de afgelopen maanden niet kon verlaten kwam na lange onderhandelingen tot stand. Via de haven van Odessa zou nu alsnog veel graan kunnen worden geëxporteerd. Na de Russische raketaanval vroegen westerse leiders zich af wat de deal met Rusland waard was. Onder anderen de VN-baas António Guterres veroordeelde het bombardement scherp.

Volgens de Nederlandse boer Kees Huizinga, die in Oekraïne werkt, zouden de schepen nu snel uit kunnen varen als Rusland zich wel aan de overeenkomst houdt. De Oekraïense minister van Landbouw zou op een bijeenkomst met boeren, waar Huizinga aanwezig was, hebben gezegd dat de voorbereidingen al voor de deal in gang zijn gezet en dat bijvoorbeeld zeemijnen in kaart zijn gebracht.

Russisch onderzoek naar Nederlandse huurlingen in Oekraïne

10:50 | Rusland doet onderzoek naar een of meerdere Nederlandse huurlingen in Oekraïne, zo blijkt uit een interview met het hoofd van het onderzoekscomité van de Russische Federatie.

Details zijn niet bekendgemaakt, waardoor het onder meer niet duidelijk is om hoeveel Nederlanders het gaat. Het hoofd van het comité zei alleen dat Nederlandse, Britse, Amerikaanse, Canadese en Georgische burgers worden onderzocht vanwege zogenoemde huurlingenactiviteiten

Bijna 900.000 Oekraïense vluchtelingen geregistreerd in Duitsland

09:49 | Duitsland heeft sinds de Russische aanval op Oekraïne op 24 februari ruim 890.000 Oekraïense staatsburgers geregistreerd. Hoeveel er momenteel nog in Duitsland zijn, is echter onduidelijk. Een aanzienlijk deel is mogelijk naar andere landen gereisd of teruggekeerd naar Oekraïne.

Oekraïners kunnen naar Duitsland en andere EU-landen reizen zonder zich te laten registreren of steun aan te vragen. Vooral degenen die bij vrienden of familie verblijven en zich niet melden bij de overheid, komen in eerste instantie niet voor in officiële statistieken.

Van de in Duitsland geregistreerde vluchtelingen is bijna twee derde meisjes en vrouwen. Ruim 37 procent is onder de 18 jaar, de meesten in de basisschoolleeftijd.

Oekraïners kunnen in de Europese Unie een verblijfs- en werkvergunning voor een jaar krijgen. Die kan met maximaal drie jaar worden verlengd. In Nederland stonden eind vorige week ruim 70.000 Oekraïense vluchtelingen geregistreerd.

Rusland wil regimeverandering Oekraïne

00:01 | De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov heeft geïmpliceerd dat Rusland de Oekraïense regering omver wil werpen. 'We helpen het Oekraïense volk hoe dan ook zich te bevrijden van het (Oekraïense) regime, dat vijandig staat tegenover de mens en de geschiedenis', zei Lavrov gisteren in de Egyptische stad Caïro, het startpunt van een reis die hij de komende week door Afrika maakt.

Daarmee weersprak Lavrov zijn eigen uitspraken uit april. 'We zijn niet van plan het regime in Oekraïne te veranderen', zei hij destijds in een interview met tv-zender India Today. Het is aan de Oekraïners om te beslissen onder welke regering ze willen leven, luidde het toen.

De afgelopen dagen heeft de Russische regering haar standpunt over de oorlog in Oekraïne sowieso aangescherpt. Zo zei Lavrov woensdag dat de doelen van het land verder gaan dan alleen de Donbas-regio, in het oosten van Oekraïne. Ook andere gebieden in het land moeten worden veroverd, aldus Lavrov. Dat zou noodzakelijk zijn doordat Oekraïne beschikt over een almaar groeiende voorraad westerse wapens, met een groot bereik. Die wapens wil Rusland zo ver mogelijk houden van de oostelijke regio's Donetsk en Loehansk, die Moskou als onafhankelijk erkent.

Tot voor kort zei het Kremlin dat de Russische oorlogsdoelen zijn dat Oekraïne de regio's Donetsk en Loehansk afstaat en dat het de Krim, die Rusland al in 2014 heeft geannexeerd, als Russisch erkent.

Lavrov is in Afrika om de banden aan te trekken met landen die anti-westerse sentimenten koesteren. Zo ontmoet hij in Caïro leden van de Arabische Liga. Daarna reist hij naar Ethiopië en Oeganda, twee landen waarvan de betrekkingen met het Westen onder druk zijn komen te staan, en naar Democratische Republiek Congo.

183 religieuze plaatsen in Oekraïne verwoest

00:00 | Sinds de oorlog is begonnen zijn er zeker 183 religieuze plaatsen in Oekraïne verwoest of beschadigd. Dit laat de staatsdienst van Oekraïne voor Etnische Zaken en Gewetensvrijheid weten. De beschadigde plekken zijn onder meer kerken, synagogen, moskeeën en educatieve of administratieve gebouwen.

Vijf van de 183 beschadigde religieuze plaatsen waren islamitisch, vijf joods, en de overige 173 waren christelijk. Het grootste aantal van deze plaatsen is gelegen in de Donetskregio (45) en de Loehanskregio (40). In Kyiv raakten 34 plaatsen beschadigd, in Charkov 25.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen