Internationaal25 jul '22 14:23

Britse kandidaat premier Sunak wil China 'hard aanpakken'

Auteur: BNR Webredactie

Rishi Sunak, voormalig minister van Financiën en mogelijk opvolger van de Britse premier Boris Johnson, kondigde zondag aan dat hij als premier China hard zal aanpakken. Het land is volgens Sunak de 'nummer één bedreiging' van de binnenlandse en wereldwijde veiligheid.

'Genoeg is genoeg. Politici hebben in Groot-Brittannië en in het Westen te lang de rode loper uitgerold en een oogje dichtgeknepen voor China's schandelijke activiteiten en ambities', zei Sunak gisteren. 'Ik zal dit veranderen op dag één van mijn premierschap.'

Lees ook | Britse premiersverkiezing nadert apotheose: wordt het Truss of Sunak?

Eerder had Sunaks tegenkandidaat, minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss, hem ervan beschuldigd een zwakke positie in te nemen tegenover China en Rusland.

Sluiten Confucius-instituten

Een van de maatregelen die Sunak aankondigt tegen China is het sluiten van de dertig Confucius-instituten in het Verenigd Koninkrijk. Daarmee probeert China volgens Sunak via culturele en taalprogramma's invloed uit te oefenen. Verder wil Sunak 'China uit onze universiteiten schoppen' door hoger onderwijsinstellingen te dwingen buitenlandse donaties van meer dan 50.000 pond - zo'n 58.750 euro - openbaar te maken.

Lees ook | Britse regeringspartij hervat zoektocht naar opvolger Johnson

Sunak wil tot slot de Britse inlichtingendienst MI5 inzetten om Chinese spionage tegen te gaan en een 'NAVO-achtig' verbond opstellen om Chinese dreigingen in cyberspace aan te pakken.

Gerelateerde artikelen