Internationaal25 jul '22 16:47

EU-lidstaten oneens over gasplan

Auteur: Mark van Harreveld

De EU-lidstaten zijn bepaald niet eensgezind over het plan om het energieverbruik drastisch te verminderen. Het voorstel om alle lidstaten te verplichten het gasverbruik met 15 procent terug te dringen kan op weinig sympathie rekenen. 'Spanje, Portugal, Cyprus, Griekenland maar ook Polen willen niet boeten voor het excessieve gebruik van Russisch gas door met name Duitsland en ook Nederland.' zegt Europa-correspondent Stefan de Vries.

Gasinstallatie Sofia Iztok in Bulgarije
Gasinstallatie Sofia Iztok in Bulgarije (ANP / AFP / Nikolay Doychinov)

Volgens De Vries vinden andere landen 'dat ze vooral zelf moeten besluiten of er gas bespaard moet worden en dat het niet aan Brussel is. Het lijkt erop dat dat nu toch wel in dat voorstel staat dat morgen besproken wordt door de ministers in Brussel'.

Lees ook | Europa moet anticiperen op scenario zonder Russisch gas

Logisch compromis

Het meest logische compromis dat morgen ter tafel gaat komen is opgesteld door Tsjechië, de voorzitter van de EU-raad. Het gaat om een reeks vrijstellingen van de doelstelling om minder gas te gebruiken voor landen zonder aansluiting op de EU-gasnetwerken van de EU (zoals Ierland en Malta), maar ook Spanje en Portugal die ook een wat slechtere aansluiting hebben op het Europese netwerk.

Ook landen die nu al grote hoeveelheden opgeslagen gas hebben zouden minder kunnen gaan besparen. 'Het wordt eigenlijk een soort maatwerk voor ieder land. Iets wat de Europese Commissie niet wilde. Die wilde een one size fits all. Nu lijkt het erop dat iedereen maatwerk krijgt.'

Lees ook | EU-lidstaten verdeeld over gasplannen Europese Commissie


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen