
Oekraïne: 5 doden en 25 gewonden door raketaanval op vliegschool
17:13 | Een Russische raketaanval op een vliegschool in het midden van Oekraïne heeft vijf mensen het leven gekost. 25 anderen raakten gewond, volgens de gouverneur van de regio Kirovohrad. De aanval is nog niet onafhankelijk geverifieerd.
Gouverneur Andri Rajkovytsj zei op sociale media dat de raketten twee hangars hebben geraakt van de vliegschool in Kropyvnytski. Dat gebeurde donderdag net na de middag (lokale tijd). 'Er zijn slachtoffers: doden en gewonden. 25 zijn inmiddels naar medische instellingen gebracht, zij waren gewond. Vijf zijn gedood, een van hen zat bij het leger', aldus Rajkovytsj, die tevens meedeelde dat drie vliegtuigen zijn beschadigd.
Volgens het Oekraïense persbureau Interfax zijn onder de gewonden twaalf militairen.
Oekraïne stelt anticorruptiechef aan en willigt eis van EU in
15:05 | Oekraïne heeft donderdag een anticorruptiechef aangesteld. Het land willigt daarmee een verzoek in van de Europese Unie, die een aantal voorwaarden heeft gesteld aan Oekraïne voordat het kans maakt op het EU-lidmaatschap.
President Volodimir Zelenski meldt dat Oleksandr Klimenko is aangesteld als hoofd van een speciaal corruptiebestrijdingsteam dat onder het Openbaar Ministerie valt. 'De strijd tegen corruptie is voor ons als staat een prioriteit, aangezien ons investeringsklimaat en zakelijke vrijheid afhangen van het succes ervan', stelt de stafchef van de Oekraïense president.
Klimenko gaf eerder al leiding aan een ander anticorruptieorgaan. Hij is gekozen na een lang selectieproces, nadat zijn voorganger twee jaar geleden ontslag had genomen.
'Oekraïne komt een van de aanbevelingen na die gepaard gingen met de EU-kandidaat-lidmaatschap', stelt EU-ambassadeur in Kiev, Matti Maasikas, die Klimenko sterkte en moed toewenst.
Russische tv-journaliste opnieuw beboet voor kritiek op oorlog
15:00 | De tv-journaliste die wereldberoemd werd door een nieuwsuitzending op de Russische televisie te verstoren met een protest tegen de oorlog in Oekraïne, is opnieuw beboet voor haar kritiek. Een rechtbank in Moskou oordeelt dat ze op sociale media het Russische leger in diskrediet heeft gebracht.
Marina Ovsjannikova riskeerde tot vijftien jaar cel, maar kreeg een boete van 50.000 roebel (ruim 800 euro). Ze weigerde in de rechtbank haar kritiek terug te nemen en omschreef de aanklacht tegen haar als absurd. 'Het doel van dit proces is om alle tegenstanders van de oorlog te intimideren', zei ze.
De Russische regering heeft sinds de aanval 24 februari begon meerdere wetten ingevoerd die kritiek op de oorlog strafbaar stellen. Ovsjannikova's advocaat betoogde dat de journaliste volgens de grondwet het recht heeft om zich uit te te spreken tegen de oorlog, maar volgens de rechter bevestigt het bewijs dat ze ook in deze zaak schuldig is.
Ovsjannikova verstoorde in maart een live-uitzending van de staatszender waar ze voor werkte door de studio binnen te lopen en 'stop de oorlog' te roepen. Ze toonde ook een protestbord waarop stond: 'geloof de propaganda niet, ze liegen je voor'. De journaliste, die daarna ontslag nam, kreeg voor die actie een boete van 30.000 roebel.
Rusland boekt vooruitgang ondanks zware verliezen
14:30 | Na weken van bijna-stilstand hebben de Russen weer een strategisch punt veroverd: een Oekraïense kolencentrale in de buurt van Donetsk. Ondertussen melden de Amerikanen dat er aan Russische zijde 'vermoeiing' is ingetreden en dat er zo'n 75.000 Russische soldaten bij het conflict zijn uitgeschakeld.
'Ik ben altijd voorzichtig met dit soort berichten, maar het is niet onwaarschijnlijk', zegt buitenlandcommentator Bernard Hammelburg over de melding van het aantal gesneuvelde Russische soldaten. 'Er zit ook een bericht van de Amerikaanse inlichtingendienst bij dat er sprake is van verversing van de complete Russische troepenmacht langs het front. Dat zou met elkaar in overeenstemming kunnen zijn. Het kan ook te maken hebben met een verandering van strategie, dat Rusland harder wil knokken om hun doelen te bereiken.'
Meer dan 100.000 Oekraïners aangekomen in Verenigd Koninkrijk
12:48 | Meer dan 100.000 Oekraïners zijn sinds het uitbreken van de oorlog in hun land gearriveerd in het Verenigd Koninkrijk. Ze hebben een visum gekregen omdat ze er familie hebben wonen of zijn gekoppeld aan Britten die woonruimte beschikbaar stellen.
De regelingen werden vooral na de invoering ervan bekritiseerd omdat ze te bureaucratisch zouden zijn en de wachttijden lang waren. De regering zegt dat de processen nu volledig zijn gedigitaliseerd, waardoor visumaanvragen online kunnen worden ingediend. Er wordt geprobeerd om aanvragen binnen 48 uur te verwerken.
Van de 198.000 aanvragen die tot 26 juli waren ingediend, zijn er ruim 166.200 goedgekeurd. Cijfers van de regering laten zien dat inmiddels 104.000 mensen naar Engeland, Wales, Schotland of Noord-Ierland zijn gereisd. Oekraïners mogen na aankomst werken en krijgen ook toegang tot de gezondheidszorg en het onderwijs.
Vanwege Russische invasie in Oekraïne zijn mensen massaal op de vlucht geslagen. Volgens de Verenigde Naties zijn in Europa bijna 6,2 miljoen vluchtelingen geregistreerd. Ruim de helft heeft een aanvraag voor tijdelijk verblijf ingediend. Veruit de meeste Oekraïners zijn naar Polen gegaan; dat zijn er meer dan 1,2 miljoen. Duitsland maakte deze week bekend sinds het begin van de oorlog ruim 890.000 Oekraïense staatsburgers te hebben geregistreerd. In Nederland zijn dat er 71.440.
Toevoer Russisch gas via Nord Stream blijft onveranderd laag
12:28 | Rusland levert via de pijpleiding Nord Stream 1 naar Duitsland nog altijd maar 20 procent van de maximale hoeveelheid, zo blijkt uit cijfers van netwerkbeheerders. Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom verlaagde de toch al flink teruggeschroefde levering woensdag tot dit niveau en dat is onveranderd gebleven.
Door het afknijpen van de toevoer steeg de prijs voor aardgas in Europa naar een recordhoogte en bleef rond die piek hangen. Voor een megawattuur gas werd donderdagmiddag op de toonzettende beurs in Amsterdam 206 euro betaald. Dat is bijna negen keer zoveel als een jaar eerder.
Rusland wijt de lagere hoeveelheden die het via Nord Stream levert aan technische problemen. Door westerse sancties zou het onderhoud aan apparatuur lastig zijn. Maar onder andere de Duitse regering weerspreekt dit en noemt de teruggeschroefde levering van gas een machtsspel. Rusland zou minder leveren als drukmiddel tegen westerse sancties, die zijn ingesteld na de inval in Oekraïne.
Duur of schaars gas kan voor grote economische problemen zorgen. Het Duitse energieconcern Uniper kwam al in financiële nood en moest worden gered door de overheid. De regering in Berlijn voert nu een extra heffing in op gasverbruik door huishoudens, die zo meebetalen aan de hogere kosten voor energiemaatschappijen.
Persbureau Bloomberg meldt op basis van een bron bij de Duitse regering dat die heffing tussen de 1,5 cent en 5 cent per verbruikt kilowattuur zal liggen. Dit zou in het ergste geval neerkomen op 1000 euro extra aan energielasten per jaar.
Eerdere stappen van de Duitse regering waren er juist op gericht om het effect van hogere energieprijzen te verzachten voor consumenten, zoals met de accijnsverlaging op benzine. Maar duurder gas kan voor huishoudens ook een prikkel zijn om het verbruik te verlagen. 'De uitdagingen zijn enorm en kunnen aanzienlijke delen van de economie en maatschappij raken', zei de minister voor Economische Zaken Robert Habeck. 'We kunnen ze alleen samen de baas worden.'
Duitsland was voor de oorlog voor een groot deel van zijn energie afhankelijk van Russisch gas. Om de winter door te komen moeten de gasreserves in november voor 95 procent zijn gevuld. Op dit moment heeft Duitsland de opslagen voor net geen 67 procent gevuld.
Nederland, dat naar schatting voor 15 procent afhankelijk is van Russisch gas, heeft zijn opslagen gemiddeld tot 60,7 procent gevuld. Volgens cijfers van de Rijksoverheid wordt vergeleken met de afgelopen drie jaar 29 procent gas bespaard in Nederland.
Russische troepen zijn volgens Britten erg kwetsbaar in Cherson
09:08 | De Russische troepen in de Oekraïense stad Cherson zijn tijdens een tegenoffensief van de Oekraïners erg kwetsbaar, volgens Britse defensiewaarnemers. De stad ligt op de noordelijke oever van de brede rivier de Dnjepr en de brug die de stad met de zuidelijke oever en de rest van bezet Oekraïne verbindt, is door beschietingen verwoest. De Russische strijdkrachten zijn er nu aangewezen op een pontonbrug en bootjes.
De Oekraïense president Volodimir Zelenski wil de stad heroveren om aan te tonen dat de Russen serieus terrein verliezen. Het Russische leger stuurt extra versterkingen om dat te voorkomen. Cherson was begin maart, kort na het uitbreken van de oorlog, de eerste grote stad die werd ingenomen door Russische troepen.
'Voorbereidingen Oekraïens tegenoffensief in Cherson zijn in volle gang'
08:33 | De strijd in Oekraïne richt zich met name op het zuiden rond de stad Cherson, waar het Oekraïense leger bezig is een tegenoffensief voor te bereiden om de Russen mee te verdrijven.
'Hier merk je eigenlijk niks van de oorlog', zegt Oost-Europaverslaggever Floris Akkerman vanuit Kryvy Rih, in de buurt van Zaporizja. 'Behalve dat het luchtalarm vanochtend om zes afging, dat gebeurt vaker maar de stad wordt dan niet geraakt. Tegenover het hotel waar ik blijf staan Russische militairen en tanks opgesteld. Ik ben hier sinds maandag, maar sindsdien trekt het enorm veel bekijks. Want voor de inwoners van Cherson is de oorlog relatief ver weg, en door de voertuigen hier tentoon te stellen hebben mensen toch het besef dat het land in oorlog is. Want dit zijn de machines die 'onze' jongens doden.'
Tekort aan gastgezinnen dreigt voor Oekraïense vluchtelingen
05:44 | De bereidheid van Nederlanders om vluchtelingen uit Oekraïne in huis op te vangen neemt af. Dat blijkt uit een inventarisatie van RefugeeHomeNL, schrijft de Volkskrant donderdag. En dat terwijl de gemeentelijke opvang voor Oekraïense vluchtelingen vol begint te raken.
Gastgezinnen die zich aanvankelijk hadden aangemeld om vluchtelingen thuis onder te brengen en geschikt werden geacht, zien daar in veel gevallen van af, blijkt als ze worden nagebeld door RefugeeHomeNL. Dat is een consortium van het Leger des Heils, Vluchtelingenwerk, Takecarebnb en het Rode Kruis, dat de particuliere opvang coördineert in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid.
Als reden dat de gastgezinnen van gedachten zijn veranderd wordt vaak een gewijzigde thuissituatie genoemd, volgens RefugeeHomeNL. Zo is een lege kamer in huis niet langer beschikbaar omdat er een baby op komst is of een uitwonende student weer thuis komt wonen. Ook is het gevoel van urgentie weggezakt nu de oorlog langer duurt dan men dacht.
Belangrijke Oekraïense elektriciteitscentrale in Russische handen
03:12 | De op één na grootste elektriciteitscentrale van Oekraïne is in Russische handen. Een belangrijke adviseur van de Oekraïense president Volodimir Zelenski meldt woensdagavond in een interview op YouTube dat de elektriciteitscentrale in de stad Voehlehirsk door de Russen is veroverd. De kolencentrale in de regio Donetsk zou van groot strategisch belang zijn.
Afgelopen weekend meldde het Oekraïense leger al dat Russische troepen de aanval op de elektriciteitscentrale na een gevechtspauze hadden hervat. Niet lang daarna zei Rusland de centrale te hebben veroverd. Met het innemen van de centrale behaalde Rusland volgens de adviseur van Zelenski 'een klein strategisch voordeel'.
Het Britse ministerie van Defensie meldde vorige week dat het voor Rusland van groot belang is om belangrijke infrastructuur zoals elektriciteitscentrales in te nemen. Daarnaast betekent een overwinning in Voehlehirsk ook dat er een opmars kan worden gemaakt naar de steden Sloviansk en Kramatorsk, stellen de Britten.
Ondanks de inbeslagname van de kolencentrale zegt Zelenski woensdagavond in een videoboodschap dat Oekraïne van plan is de export van elektriciteit naar de Europese Unie te verhogen. Daarmee wil hij Europese landen minder afhankelijk maken van Russische energieleveringen.
Aantal inwoners Nederland stijgt sterk, mede door oorlog Oekraïne
00:01 | Het aantal inwoners van Nederland is in de eerste zes maanden bijzonder sterk gegroeid. Dat komt vooral door immigratie, onder meer van vluchtelingen uit Oekraïne.
In het eerste halfjaar van 2022 steeg het aantal inwoners van Nederland met bijna 120.000, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is vrijwel evenveel als de bevolkingsgroei in de eerste helften van 2018, 2019, 2020 en 2021 bij elkaar. Het komt overeen met de totale bevolking van een gemeente als Maastricht, Ede of Dordrecht.
Nederland telde begin januari bijna 17,6 miljoen inwoners. Begin juli woonden ruim 17,7 miljoen mensen in Nederland.
Van januari tot en met juni werden ongeveer 81.100 baby's geboren, gingen circa 84.200 mensen dood en emigreerden zo'n 72.300 mensen uit Nederland. Die aantallen zijn allemaal redelijk stabiel.
De enige verandering is in het aantal immigranten. In de eerste helft van het jaar verhuisden ongeveer 195.200 mensen naar Nederland, tegen zo'n 93.600 in dezelfde maanden een jaar eerder. De meeste immigranten komen uit Oekraïne. Daarna volgen Syrië, Turkije, India en Polen.
In april, mei en juni zijn meer mensen overleden dan er werden geboren. Dit betekent dat de zogeheten natuurlijke aanwas negatief was. Volgens het CBS is dit in een tweede kwartaal maar één keer eerder gebeurd. In april, mei en juni 2020 waren er meer sterfgevallen dan geboortes door de eerste golf van het coronavirus.
Russische economie kromp met 4 procent in eerste oorlogskwartaal
21:47 | De Russische economie is in het tweede kwartaal met 4 procent gekrompen op jaarbasis, liet het Russische ministerie van Economische Zaken weten. Dat komt onder meer door westerse sancties na de inval in Oekraïne en de beslissing van veel met name Europese en Amerikaanse bedrijven om geen zaken meer te doen in het land.
Daardoor werd al op een economische neergang gerekend. In het eerste kwartaal groeide de Russische economie met 3,5 procent, ondanks de door het land op 24 februari begonnen oorlog in Oekraïne.
Omdat er steeds meer Europese sancties van kracht werden is de economische krimp ook elke maand groter. In mei was er een neergang van 4,3 procent en in juni nam de omvang van de Russische economie met 4,9 procent af.
VS: eerste gesprek met buitenlandminister Rusland sinds invasie
21:44 | De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken heeft zijn eerste gesprek met zijn Russische collega Sergej Lavrov aangekondigd sinds de bloedige Russische invasie in Oekraïne. Blinken zal hameren op naleving van het akkoord over de export van graan uit Oekraïne, zo kondigde hij aan. Die uitvoer over de Zwarte Zee was door de oorlog stil komen te liggen.
De bewindsman wil verder tot een gevangenenruil komen tussen een Russische wapenhandelaar in een Amerikaanse cel en twee Amerikanen die in Rusland vastzitten, melden Amerikaanse media. De veroordeelde Rus Viktor Bout zou dan worden vrijgelaten als basketbalspeelster Brittney Griner en Paul Whelan naar huis mogen.
Volgens Blinken hebben de Amerikanen de Russen al enkele weken geleden een 'substantieel voorstel' gedaan, maar hij noemde geen namen van Russen. Griner werd in februari aangehouden omdat ze drugs bij zich had, Whelan werd in 2018 gearresteerd voor spionage.
Blinken verwacht het telefoongesprek met Lavrov 'de komende dagen'.