Internationaal28 jul '22 14:25

Der Spiegel: geheim rapport bewijst dat Frontex pushbacks verzweeg

Auteur: ANP

De Europese grens- en kustwacht Frontex was volledig op de hoogte van systematische pushbacks van bootmigranten door de Griekse kustwacht, maar keek de andere kant op en loog over het ongeoorloofde optreden voor het Europees Parlement. Dat schrijft Der Spiegel, dat het geheime onderzoeksrapport van het Europees bureau voor fraudebestrijding (OLAF) over de kwestie in handen heeft.

(EPA)

Het Duitse tijdschrift roept op tot openbaring van het rapport, omdat het gaat om schending van de mensenrechten en Frontex bovendien met Europees belastinggeld wordt gefinancierd.

In het 129 pagina's tellende rapport uit februari komen Frontexfunctionarissen aan het woord die zeggen dat de Griekse kustwacht de levens van bootmigranten en -vluchtelingen serieus in gevaar bracht door hun vaak gammele bootjes terug naar Turkse wateren te duwen, zogeheten pushbacks. Daarmee werden ze uit de Europese Unie geduwd, waar ze hoopten asiel aan te vragen.

Teruggetrokken

Medewerkers van Frontex zouden dergelijke 'incidenten' steeds vaker niet meer officieel hebben gemeld. Frontex zou zich op bepaalde momenten hebben teruggetrokken 'om geen getuige te zijn', zo citeert Der Spiegel het rapport.

Naar aanleiding van het OLAF-rapport stapte de toenmalige directeur Fabrice Leggeri in april op. Op die manier ontkwam hij aan een tuchtzaak. De Europese Commissie is naar eigen zeggen voortdurend in nauw contact met Griekenland. 'Al deze beschuldigingen moeten worden onderzocht, en er moet een robuust toezicht komen', aldus een woordvoerster.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen