Internationaal26 jul '22 18:59Aangepast op 27 jul '22 12:23

De Nieuwsdag | Als Liz Truss Boris Johnson opvolgt verhardt de confrontatie met Europa

Auteur: Remy Kock

Cynici zeggen dat Boris Johnson Liz Truss verkiest als zijn opvolger, omdat zij zeker zal falen. Dat zou Johnson's snelste weg terug naar het Britse premierschap zijn. De leden van de conservatieve partij lijken haar ook te steunen, maar om een andere reden. Zij belooft dat de belastingen omlaag zullen gaan. Haar tegenstrever, Rishi Sunak, belooft juist een strikt begrotingsbeleid. De belastingen gaan ook bij hem omlaag, maar nu nog even niet.

'Er is wel een fundamentele keuze die voorligt. Wil je direct lagere belastingen, dan is Truss je kandidaat. Wil je begrotingsdiscipline, zodat de inflatie niet helemaal uit de hand loopt, moet je bij Sunak zijn', zo vertelt FD-correspondent Joost Dobber vanuit Londen. 'Maar ik denk dat dat wel een beetje het probleem is van Sunak. Hij werkt in de financiële wereld en de economie is zijn sterke punt, maar daardoor heeft hij wel het aanbod dat minder aantrekkelijk is. Begrotingsdiscipline trekt toch minder kiezers dan lagere belastingen.'

En er lijkt nog een verschil te zijn, vertelt FD-correspondent Joost Dobber vanuit Londen. De wet die de Brexit-afspraken met de EU buiten spel zet, is van de hand van Truss. Wordt zij de nieuwe premier, en de bookmakers denken van wel, dan zal de confrontatie met Europa verharden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen