Internationaal27 jul '22 16:18

Grondpersoneel Lufthansa legt werk neer, Ryanair kondigt reeks stakingen aan

Auteurs: BNR Webredactie en Reuters

Grondpersoneel van de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa heeft sinds woensdagochtend het werk neergelegd, meldt persbureau Reuters. Dat heeft geleid tot de annulering van meer dan duizend vluchten en extra reisonderbrekingen tijdens het drukke zomerseizoen. Het cabinepersoneel van Ryanair is van plan vanaf 8 augustus elke week vier dagen te gaan staken totdat de luchtvaartmaatschappij hun eisen inwilligt.

Vakbond Verdi had opgeroepen tot de staking, die naar verwachting duurt tot donderdag zes uur 's morgens. Het grondpersoneel eist een loonsverhoging van 9,5 procent voor ongeveer 20.000 werknemers en heeft gewaarschuwd dat er anders meer vakbondsacties zullen volgen, schrijft Reuters.

Door de staking heeft Lufthansa vandaag bijna alle vluchten op de 'hubs' in Frankfurt en München moeten annuleren. Lufthansa noemde het woensdag een 'trieste dag' omdat veel vakantiegangers hun vlucht vanwege de staking hebben gemist en noemde de staking 'onnodig' en 'buiten proportie'.

Wachtende passagiers door de staking van het grondpersoneel van Lufthansa.
Wachtende passagiers door de staking van het grondpersoneel van Lufthansa. (Christof STACHE / AFP)

Ryan Air

Persbureau Reuters meldt dat het cabinepersoneel van Ryanair van plan is elke week vier dagen te gaan staken totdat de luchtvaartmaatschappij hun eisen inwilligt. Dat heeft vakbond USO woensdag naar buiten gebracht.

De eerste staking staat gepland voor de week van 8 augustus en er zal gestaakt blijven worden tot 7 januari.

Ryanair had in juli en juni dit jaar ook al meerdere keren te maken met personeel dat het werk neerlegde. Het aantal vluchten dat daardoor geschrapt moest worden bleef beperkt. In de Spaanse wetgeving is namelijk vastgelegd dat een bepaald aantal vluchten moet doorgaan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen