Internationaal27 jul '22 16:52

G7 wil prijsplafond om Russische olie-inkomsten te drukken

Auteur: Remy Kock

De G7 wil een gezamenlijk prijsplafond instellen voor de import van Russische olie. Het doel van deze sanctie is het beperken van de Russische olie-inkomsten waarmee het de oorlog in Oekraïne financiert.

Het is de bedoeling het prijsplafond tegelijkertijd in te laten gaan met de nieuwe EU-sancties op Rusland. De G7 - bestaande uit de Verenigde Staten, Canada, Japan, Duitsland, Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk - probeert daarnaast China en India aan te haken bij het, schrijft Reuters.

China en Azië kopen momenteel namelijk Russische olie tegen een verlaagde prijs, maar hebben oren naar het verminderen van kosten aan ruwe aardolie. Beide landen maken zich zorgen over de inflatie en brandstofkosten in hun land.

Hulp uit het oosten

Naast China en India zijn er ook andere Aziatische landen die oren hebben naar het plan, zo stelt een woordvoerder van de G7. 'Zij hebben interesse om zich bij de coalitie te voegen of om zich beter te informeren over de voorgestelde prijsafspraken, zodat ze hun mogelijke onderhandelingspositie voor hernieuwde contracten met Rusland kunnen verbeteren.'

Het prijsplafond zal boven de Russische productiekosten van olie liggen, om de productie niet volledig stil te leggen. Daarmee worden de Russische oliewinsten gedrukt. Volgens de woordvoerder betekent dat tevens dat Rusland moeite zal hebben om de olie elders te verkopen, 'in verband met de sancties die financiële diensten in Rusland stilleggen'. Daarmee worden tevens de scheepvaart en vrachtsector geraakt.'

Gerelateerde artikelen