Internationaal28 jul '22 16:33

Oekraïne bereidt strijd Cherson voor

Auteur: Mark van Harreveld

Er hangt veel af van de komende strijd rond de zuid-Oekraïense stad Cherson. Dat zegt Oost-Europa-correspondent Floris Akkerman die in het gebied verblijft. Volgens Akkerman concentreert de strijd zich rond de brug over de Dnipro. 'De brug is essentieel, die brug moet je wel uitschakelen als je Cherson wil innemen. Daar gaat veel militair verkeer overheen'.

Kherson's Antonovskybrug over de Dnipro
Kherson's Antonovskybrug over de Dnipro (ANP / AFP)

Cruciale brug

Volgens Akkerman is de brug cruciaal om de Russen te bevoorraden - wanneer de Oekraïense strijdkrachten die in handen hebben, dan kunnen ze de Russen afknijpen. 'Cherson is de enige stad die ze ten noorden van de Dnipro in handen hebben, als ze die verliezen is dat een flinke dreun in hun offensief in het zuiden'. Akkerman denkt dat de Oekraïners al 'naar de Krim kijken' wanneer ze Cherson terug hebben. De Russen kennen die ambitie en sturen veel versterkingen naar de stad.

Naar verluidt zijn er vanuit Belarus raketaanvallen op Kiev geweest, Akkerman kent de berichten, maar stelt dat Russen overal in Oekraïne raketaanvallen blijven uitvoeren. 'De Russen bombarderen overal Oekraïense steden. Het lijkt erop dat ze de Oekraïners constant angst willen aanjagen en ze willen dwingen tot onderhandelingen. Het schiet zijn doel echter voorbij, uit een onderzoek blijkt dat 84 procent van de Oekraïners door wil vechten'.

Lees ook | Rusland boekt vooruitgang ondanks zware verliezen

Frontstad

Akkerman schetst een wisselend beeld van de situatie in Oekraïne. Hij bevindt zich nu in de plaats Kryvy Rih waar nog relatief weinig van de oorlog te merken is. Heel anders is dat in Odessa of Mikolaev dat hij 'een echte frontstad' noemt. 'Mikolaev wordt dagelijks onder vuur genomen door de Russen. het ligt ook maar 25 tot 30 kilometer van het front en is daarmee kwetsbaar voor Russische artillerie. Hotels, universiteiten en overheidsgebouwen liggen in puin'.

Volg de strijd in Oekraïne in dit liveblog


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen