Internationaal29 jul '22 15:49

Britse premierskandidaat Truss wil groei van 2,5 procent

Auteur: ANP

De Britse premierskandidaat Liz Truss wil dat de economie van het Verenigd Koninkrijk jaarlijks met gemiddeld 2,5 procent gaat groeien. Ook wil de voormalige minister van Buitenlandse Zaken het monetaire beleid van de Britse centrale bank onder de loep gaan nemen. Ze heeft kritiek geuit op de manier waarop de Bank of England (BoE) de economie heeft gestimuleerd tijdens de coronapandemie.

Image
(PA)

Truss en voormalig minister van Financiën Rishi Sunak zijn de laatste twee overgebleven kandidaten om Boris Johnson op te volgen. Ze zegt dat vooral het bedrijfsleven voor economische groei moet zorgen en dat de overheid juist een beperkte rol moet spelen.

Opkoopbeleid

Truss is vooral kritisch over het enorme opkoopbeleid van de BoE tijdens de coronacrisis. Ze vindt dat het mandaat van de bank voor economische groei en prijsstabiliteit bekeken moet worden. Truss zegt niet te willen tornen aan de onafhankelijkheid van de BoE, die inmiddels bezig is met renteverhogingen tegen de hoge inflatie.

Lees ook | Britse premiersverkiezing: hard tegen hard

De oud-buitenlandminister heeft eerder ook al gezegd met 30 miljard pond (omgerekend bijna 36 miljard euro) aan belastingverlagingen te komen om zo de economie te stimuleren. Ook wil ze de macht van vakbonden aan banden leggen om zo minder stakingen te hebben.

Briefstemmen

De komende tijd gaan alle leden van de Conservatieve Partij met briefstemmen bepalen wie Johnson uiteindelijk vervangt als partijleider, en daarmee automatisch regeringsleider wordt. De uitslag wordt op 5 september verwacht. Truss zou favoriet zijn om Johnson op te volgen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen