Internationaal31 jul '22 11:40Aangepast op 31 jul '22 15:06

Liveblog | Oekraïne roept op tot evacuatie Donbas, gewonden bij droneaanval Zwarte Zee

Auteur: BNR Webredactie

De oorlog in Oekraïne woedt al 158 dagen en lijkt nog lang niet voorbij te zijn. Volg in dit liveblog de laatste updates over de situatie in Oekraïne en de gevolgen daarvan.

Russen geven Rode Kruis nog geen toegang tot gewonde gevangenen

14:43 | Het Rode Kruis heeft van de Russen nog steeds geen Oekraïense krijgsgevangenen mogen bezoeken die gewond raakten bij een dodelijk incident in een detentiekamp in het bezette Oost-Oekraïense Olenivka. Het verzoek van de hulporganisatie om toegang te krijgen tot de gevangenen in Olenivka, is niet ingewilligd, aldus het Rode Kruis.

De strikt neutrale organisatie benadrukt dat conflictpartijen verplicht zijn Rode-Kruismedewerkers toegang te verlenen tot krijgsgevangenen, zoals vastgelegd in internationale verdragen. De hulpverleners hebben echter wel toestemming nodig van de partij die de gedetineerden vasthoudt. Het Russische ministerie van Defensie zei eerder dat Moskou het Rode Kruis heeft uitgenodigd voor een bezoek.

Het is nog volstrekt onduidelijk wat er is gebeurd in het gevangenkamp in Olenivka. Volgens een Oekraïense lezing hebben Russen de krijgsgevangenen in een barak gedreven en die toen laten ontploffen. Daarbij kwam een vijftigtal gedetineerden om het leven. Russen en pro-Russische rebellen beweren dat Oekraïne het gebouw heeft bestookt met raketten.

Zuid-Oekraïense stad ‘massaal’ getroffen door Russische bommen

11:39 | De Zuid-Oekraïense stad Mikolajiv is zondagochtend getroffen door 'massale' Russische bombardementen. Het waren volgens de burgemeester van de stad die al tijden zwaar onder vuur ligt waarschijnlijk de zwaarste beschietingen tot nu toe. Minstens een persoon is overleden en twee mensen raakten gewond, meldde de gouverneur van de regio waar Oekraïense troepen een groot tegenoffensief willen lanceren.

Ook in de noordoostelijke regio's Charkov en Soemi sloegen bommen in, niet ver van de frontlinie. Een paar gebouwen raakten beschadigd, zei de burgemeester van Charkov, de tweede stad van Oekraïne. In Soemi zijn een dode en twee gewonden gevallen volgens de regionale autoriteiten.

Turkije ziet eerste graanschip wellicht maandag Oekraïne uitvaren

11:07 | Het eerste schip met Oekraïens graan kan wellicht maandag worden verscheept. De kans daarop is groot, zegt een woordvoerder van de Turkse president.

Tien dagen geleden sloten Oekraïne en Rusland een akkoord met Turkije en de Verenigde Naties om de uitvoer van graan via de Zwarte Zee te hervatten. Het gezamenlijke coördinatiecentrum in Istanbul legt volgens de Turken de laatste hand aan de exportroutes. De Oekraïense minister van Infrastructuur zei vrijdag dat het eerste schip gereed is om de haven van Tsjornomorsk, naast Odessa, te verlaten.

Door de Russische zeeblokkade ligt er inmiddels 25 ton graan in Oekraïense opslagplaatsen. De uitvoer daarvan zou de dreigende voedseltekorten en stijgende prijzen wereldwijd tegen kunnen gaan.

Oekraïne en Rusland zijn samen goed voor grofweg een derde van de wereldproductie van tarwe. Hun oorlog heeft een enorm gat geslagen in het gebruikelijke aanbod op de wereldmarkt. President Volodimir Zelenski zei zondag op Twitter dat de oogst in Oekraïne dit jaar de helft zou kunnen zijn van de gebruikelijke hoeveelheid als gevolg van de Russische invasie. Volgens hem is het belangrijkste doel het voorkomen van een wereldwijde voedselcrisis.

Rusland: gewonden bij Oekraïense drone-aanval op Zwarte Zeevloot

08:37 | Bij een drone-aanval op het hoofdkwartier van de Russische Zwarte Zeevloot in Sebastopol zijn vijf marinemedewerkers gewond geraakt, meldt de gouverneur van deze stad op het door Rusland ingelijfde schiereiland de Krim. Er vielen geen doden toen een projectiel op de binnenplaats terechtkwam, schrijft gouverneur Mikhail Razvozjajev op Telegram.

De aanval vond plaats op de dag dat Rusland Marinedag viert, maar die hebben de Oekraïners bedorven, aldus de gouverneur. Alle feestelijke evenementen zijn om veiligheidsredenen afgelast, voegde hij eraan toe. Hij vraagt inwoners van de stad thuis te blijven.

Oekraïne weerspreekt verantwoordelijk te zijn voor de aanval. Volgens een woordvoerder gaat het om een 'provocatie' van Rusland. 'De bevrijding van onze Krim zal niet op deze manier en veel effectiever plaatsvinden. Alles heeft zijn tijd', schreef hij op Telegram.

Oekraïne roept op tot evacuatie Donbas-regio

05:03 | De Oekraïense regering heeft besloten tot een verplichte evacuatie van de oostelijke Donetsk-regio, waar het leger een felle strijd levert met Russische invasietroepen. Kiev verwacht ook dat de honderdduizenden bewoners weggaan die nog in gevechtszones in het grotere Donbas-gebied zijn.

De Russen en pro-Russische rebellen hebben al een deel van de Donbas in handen en willen verder oprukken. Veel plaatsen in de regio Donetsk zijn het doelwit van Russische bombardementen, aldus de Oekraïense president Volodimir Zelenski in een videoboodschap. Hij vraagt iedereen gehoor te geven aan de oproep tot evacuatie: 'Vertrek, we zullen je helpen', beloofde Zelenski. 'In deze fase van de oorlog is terreur het belangrijkste wapen van Rusland.'

Volgens officiële schattingen van Oekraïne bevinden zich nog zo'n 200.000 tot 220.000 burgers, onder wie meer dan 50.000 kinderen, in het onbezette deel van de regio. In de evacuatieoproep waarschuwt de Oekraïense regering dat de kwestie dringend is met het oog op de naderende winter.

'Des te meer mensen nu vertrekken, des te minder mensen kan het Russische leger vermoorden', aldus Zelenski. 'We zullen alles doen wat we kunnen om zo veel mogelijk levens te redden en de Russische terreur te beperken'.

Oekraïne veroordeelt Russische tweet over 'ophangen' soldaten

01:25 | Oekraïne heeft een tweet die de Russische ambassade in het Verenigd Koninkrijk vrijdag plaatste veroordeeld. In de tweet schreef de ambassade dat militanten van het Azov-bataljon het verdienen om geëxecuteerd te worden. Dat zou moeten gebeuren door ze 'op te hangen, in plaats van door ze neer te laten schieten door een executiepeloton'. Volgens de ambassade verdienen de militanten 'een vernederende dood, omdat ze geen echte soldaten zijn'.

De stafchef van de Oekraïense president, Andriy Yermak, noemde Rusland op Telegram 'een terroristisch land', naar aanleiding van de tweet. 'In de 21e eeuw kunnen alleen wilden en terroristen op diplomatiek niveau zeggen dat mensen het verdienen om zonder reden opgehangen te worden. De Russische Federatie is een staat die terrorisme steunt. Wat heb je nog meer aan bewijs nodig?'.

Het Twitter-bericht van de ambassade werd kort na de aanval op een gevangenenkamp bij Olenivka in de Oost-Oekraïense regio Donetsk geplaatst. Bij die aanval zouden zeker 53 krijgsgevangen zijn omgekomen, onder wie ook soldaten van het Azov-bataljon. Rusland en Oekraïne beschuldigen elkaar ervan achter de aanval te zitten.

Een woordvoerder van het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken zei op Twitter dat 'er geen verschil is tussen Russische diplomaten die oproepen tot de executie van Oekraïense krijgsgevangen en de Russische troepen die daadwerkelijk mensen doden in Olenivka'.

Twitter heeft de tweet van de Russische ambassade niet verwijderd, maar er is wel een waarschuwing bij geplaatst waarin staat dat het bericht de Twitter-regels voor haatdragend gedrag schendt.

Moskou laat VN en Rode Kruis aanval op gevangenenkamp onderzoeken

00:01 | De Verenigde Naties (VN) en het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) mogen onderzoek doen naar de aanval op een gevangenenkamp in de Oost-Oekraïense regio Donetsk eerder deze week. Het Russische ministerie van Defensie zegt zaterdagavond in een verklaring dat het experts van de organisaties heeft uitgenodigd 'met als doel om een objectief onderzoek uit te voeren'.

Volgens pro-Russische separatisten zit Oekraïne achter de aanval, waarbij 53 krijgsgevangen zouden zijn omgekomen. Kiev zou de gevangenis bij Olenivka met raketten van het Amerikaanse type Himars hebben bestookt. Volgens Kiev zijn de daders juist van de Russische kant. Het Oekraïense ministerie van Defensie beschuldigt de Wagner-groep, een Russische paramilitaire organisatie, ervan achter de aanval te zitten. Russische artillerie zou het detentiecentrum als doelwit hebben genomen om de marteling en mishandeling van de gevangenen geheim te houden.

Oekraïne deed vrijdag een verzoek bij de VN en het IRCR om de dood van de krijgsgevangen te onderzoeken. In een verklaring zei het ICRC toegang tot het detentiecentrum te zoeken en te willen helpen bij onder meer de evacuaties van gewonden.

Gerelateerde artikelen