Internationaal31 jul '22 11:01

Taiwan ontbreekt op schema Azië-reis Huisvoorzitter Pelosi

Auteur: ANP

Nancy Pelosi, de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, bezoekt de komende dagen met een parlementsdelegatie minstens vier Aziatische landen, maar Taiwan staat niet op de reislijst die haar kantoor bekend heeft gemaakt. China heeft gewaarschuwd dat een eventueel bezoek van de politica aan Taiwan gevolgen zal hebben, waaronder een vliegverbod rond het eiland.

De zeskoppige delegatie reist volgens het schema naar Singapore, Maleisië, Zuid-Korea en Japan en is gericht op wederzijdse veiligheid, economisch partnerschap en democratisch bestuur in de Indo-Pacifische regio. Pelosi en haar reisgenoten willen hun 'onwankelbare' steun aan bondgenoten en vrienden in de regio bekrachtigen.

Lees ook | China waarschuwt Biden 'niet met vuur te spelen' rond Taiwan

Al tijden circuleren berichten dat er een tussenstop staat gepland in Taiwan, het eiland dat de regering in Beijing als Chinees grondgebied beschouwt. China zal 'de nationale soevereiniteit en territoriale integriteit resoluut waarborgen', zei een luchtmachtwoordvoerder zondag, verwijzend naar Taiwan. Chinese gevechtsvliegtuigen zijn zoals vaker aanwezig in het gebied dat Taiwan heeft aangemerkt als zijn defensiezone.

De Chinese president Xi Jinping waarschuwde donderdag zijn Amerikaanse ambtgenoot Joe Biden dat Washington zich moet houden aan het één-China-principe en dat 'zij die met vuur spelen, daardoor zullen omkomen'. China hield zaterdag militaire oefeningen in de Straat van Taiwan voor de kust van de provincie Fujian die tegenover Taiwan ligt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen