Internationaal1 aug '22 12:03Aangepast op 1 aug '22 14:44

Liveblog | Schepen met graan klaar voor vertrek uit Oekraïense havens

Auteur: BNR Webredactie

De oorlog in Oekraïne woedt al 159 dagen en lijkt nog lang niet voorbij te zijn. Volg in dit liveblog de laatste updates over de situatie in Oekraïne en de gevolgen daarvan.

Oekraïense soldaten van een speciale unit patrouilleren de straten van Kiev in de buurt van buitenlandse ambassades om ze te beschermen en om spionage-activiteiten te identificeren.
Oekraïense soldaten van een speciale unit patrouilleren de straten van Kiev in de buurt van buitenlandse ambassades om ze te beschermen en om spionage-activiteiten te identificeren. (ZUMAPRESS.com)

Oekraïne ontvangt nog vier in de VS gemaakte HIMARS-raketsystemen

14:41 | Oekraïne heeft vier in de VS gemaakte high mobility artillery-raketsystemen (HIMARS) ontvangen, dat zei de Oekraïense minister van Defensie maandag op Twitter.

HIMARS hebben een groter bereik en zijn nauwkeuriger dan de Oekraïense artillerie uit het Sovjettijdperk, waardoor Oekraïense troepen Russische doelen kunnen raken die voorheen onbereikbaar waren, schrijft Reuters.

Schepen klaar voor vertrek uit Oekraïense havens

11:39 | Oekraïne is blij met de hervatting van de export van onder meer Oekraïens graan uit de eigen havens na drie maanden van moeizame onderhandelingen. Een eerste schip is maandag uitgevaren uit de haven van Odessa en volgens de Oekraïense minister van Infrastructuur, Aleksandr Koebrakov, liggen er nu zestien vrachtschepen gereed om het graan naar de wereldmarkten te varen. Het is volgens hem een belangrijke stap om hongersnood in de wereld te voorkomen. VN-chef António Guterres sprak van een verlichting voor de wereld.

Het Kremlin is ook 'heel erg positief' over het uitvaren van het eerste schip met graan uit Odessa sinds er in juli overeenkomsten over zijn gesloten. Het is volgens een Kremlinwoordvoerder een goede kans om te zien wat voor uitwerking de overeenkomst heeft en hoe goed die wordt nageleefd. De Oekraïense minister Koebrakov hoopt dat wanneer deze 'graandeal' succesvol blijkt, er ook gesproken kan worden over de heropening van de haven van Mikolajiv, ruim 100 kilometer ten noordoosten van Odessa. De stad ligt evenwel vrijwel in de frontlinie.

Het bulkschip Razoni is met 26.000 ton mais over een afgesproken vaarroute op weg over de Zwarte Zee naar de Bosporus. Na inspectie van de lading dinsdag in Istanbul brengt het de vracht naar Libanon. Een medewerker van de Oekraïense president Volodimir Zelenski zei eerder dat er vrachtschepen aan de kade liggen die samen goed zijn voor het vervoer van 580.000 ton vracht. Een van de schepen die met graan is geladen, is het onder Turkse vlag varende schip Polarnet dat in de haven van Tsjornomorsk, aan de zuidrand van Odessa, ligt.

De overeenkomst om ondanks de strijd de vrachtschepen met Oekraïense producten veilig over de Zwarte Zee naar de Bosporus te laten varen, kwam 22 juli tot stand. De Turkse president Erdogan heeft zich er maandenlang voor ingespannen. Samen met de Verenigde Naties is de 'graandeal' gesloten en het coördinatiecentrum dat de overeenkomst moet uitvoeren is afgelopen week in Istanbul geopend in de campus van een militaire academie. Volgens Turkse media werken er circa twintig afgevaardigden van Oekraïne, Rusland, de VN en gastland Turkije. De Oekraïners en Russen zouden er alleen in noodgevallen persoonlijk contact met elkaar hoeven te heb

Zelenski maakt haast met evacuatie burgers uit zwaarbevochten regio Donetsk

11:14 | De Oekraïense president Volodimir Zelenski roept burgers in een videoboodschap dringend op uit de regio Donetsk te vertrekken. 'Hoe meer mensen nu vertrekken, hoe minder mensen de Russen kunnen vermoorden', aldus Zelenski.

'Het gaat om zo'n 200.000 mensen die nog in de regio zitten', zegt geopolitiek analist Alex Krijger. 'Je ziet ook dat Oekraïners die gevlucht zijn naar bijvoorbeeld Europa vrij snel weer teruggaan. Deze mensen zullen dus niet graag weg willen, maar Zelenski wil alles op alles zetten om de delen van de Donbas te behouden die nog niet door Rusland veroverd zijn. Je ziet zowel in het oosten als in het zuiden een intensivering van de strijd.'

Eerste vrachtschip met graan verlaat Odessa na 'graandeal'

08:35 | Het eerste vrachtschip dat na de 'graandeal' kan uitvaren, heeft de haven van Odessa verlaten. Dit heeft de Turkse regering bekendgemaakt. Het bulkschip vaart over de Zwarte Zee richting Turkije dankzij de afspraken die Oekraïne en Rusland onder leiding van Turkije en de Verenigde Naties in juli hebben gemaakt. Het gaat om het vrachtschip Razoni, dat onder de vlag van Sierra Leone vaart. Dat, meldt het coördinatiecentrum in Istanbul dat de veilige uitvoer van graan uit Oekraïne moet garanderen. Het schip moet dinsdag in Turkse wateren zijn aangekomen.

Het schip zal naar verwachting dinsdag in Turkse wateren aankomen en rond het middaguur in de Bosporus zijn. Daar wordt de lading, 26.000 ton mais, gecontroleerd. Het schip vaart dan verder naar Libanon. Volgens de scheepvaartwaarnemers van de site marinetraffic.com vaart het schip inmiddels op de Zwarte Zee ruim 3 kilometer van de haven vandaan. Oekraïne heeft het vertrek van het schip ook bevestigd.

De oorlogshandelingen maakten de uitvoer van onder meer Oekraïens graan over zee tot dusver onmogelijk, wat tot tekorten op de wereldmarkt leidt. Oekraïne is een grote producent en zit nu met minstens 20 miljoen ton graan opgescheept. Rusland heeft ondertussen problemen met de export door handelssancties.

De Turkse president Erdogan heeft zich ingezet om de oorlogvoerende landen te bewegen de veilige uitvoer over zee van Oekraïens graan mogelijk te maken. Er dreigen voedseltekorten in veel landen. Turkije importeert bijvoorbeeld zelf 86 procent van zijn graanbehoefte uit Oekraïne en Rusland. De VN vrezen dat door het wegvallen van het aanbod van graan uit de oorlogvoerende landen Oekraïne en Rusland zeker 50 miljoen mensen in de wereld 'acuut honger lijden' omdat voedsel schaars en duur is.

'Platschieten Mykolajiv mogelijk reactie op Oekraïens tegenoffensief'

De stad Mikolajiv in Zuid-Oekraïne is dit weekend zwaar beschoten door de Russen. Daarbij is onder andere de bekende Oekraïense graanhandelaar Oleksii Vadaturskyi om het leven gekomen. De burgemeester van de stad noemde de aanval op Mikolajiv ‘de zwaarste ooit’.

'Mykolajiv wordt eigenlijk vanaf het begin van de oorlog zwaar bestookt', zegt Oost- Europaverslaggever en maker van de Perestrojkast Floris Akkerman vanuit Lviv. 'Ik was er zelf een paar weken geleden, en je ziet kapotgeschoten universiteiten, hotels, en dat gaat eigenlijk elke dag door. Dat is ook de reden dat ik uiteindelijk heb besloten in Odessa te slapen en niet in Mykolajiv, omdat daar 's nachts die aanvallen plaatsvinden.'

Woordvoerder Erdoğan: graandeal kan de weg vrijmaken voor vredesbesprekingen

De woordvoerder van de Turkse president Erdoğan heeft gezegd goede hoop te hebben dat de deal tussen Oekraïne, RUsland, Turkije en de Verenigde Naties - met betrekking tot de export van graan uit Oekraïne - de weg vrij zal maken voor vredesbesprekingen.

'Ik wil niet al te optimistisch klinken, maar het is niet onwaarschijnlijk dat deze graandeal de deur zal openen voor een staakt-het-vuren, de uitwisseling van gevangen en nieuwe vredesonderhandelingen', aldus woordvoerder Ibrahim Kalin in een interview op televisie.

Volgens Kalin liggen de schepen met graan klaar in de haven van Odessa en wachten zij voor vertrek alleen nog op inspecties, het afstemmen van corridors voor veilie doorgang en het regelen van verder vervoer van het graan. Kalin benadrukt dat de schepen in uiterlijk twee dagen kunnen vertrekken, mits alles goed verloopt.

Gerelateerde artikelen