Internationaal1 aug '22 12:25Aangepast op 1 aug '22 13:51

Onrust bij grens Servië-Kosovo na kenteken-conflict

Auteurs: Julian Verbeek en ANP

De regering van Kosovo stelt een omstreden nummerbord-beleid uit nadat spanningen op de grens met Servië zijn toegenomen. Servische soldaten waren vanochtend lang bezig met het opruimen van wegblokkades die Servische Kosovaren uit protest hadden opgezet bij de grens met Kosovo. De Servische omroep RTS meldt dat het verkeer bij de stad Merdare inmiddels weer normaal rijdt.

Vrachtwagens blokkeren de Jarinje grensovergang in Mitrovica, Kosovo
Vrachtwagens blokkeren de Jarinje grensovergang in Mitrovica, Kosovo (ANP / Anadolu Agency)

De premier van Kosovo Albin Kurti heeft bij het uitstellen van het beleid de voorwaarde gesteld dat de wegblokkades zouden worden opgeheven. De lokale Servische bevolking blokkeerde uit protest tegen het nummerbord-beleid de weg met vrachtwagens en zware machines. Ook zouden er schoten zijn gelost.

Het nieuwe beleid waardoor de onrust is ontstaan, zou etnische Serviërs in Kosovo verplichten een Kosovaars kenteken te gebruiken, en staatsburgers van de republiek Servië zouden een extra document nodig hebben om Kosovo binnen te mogen, schrijft de NY Times. Op haar beurt dwingt Servië al jaren Kosovaren de letters 'RKS' op hun Kosovaarse kenteken af te plakken.

Een sluimerend conflict

Na de bloedige Kosovo-oorlog werd het Balkanland in 2008 onafhankelijk van Servië, iets wat het laatstgenoemde land nog steeds niet erkent. Kosovaren zijn etnisch Albanisch, behalve in Noord-Kosovo waar ongeveer 50.000 etnische Serviërs de meerderheid van de bevolking vormen. Zij gebruiken nog steeds hun Servische nummerborden van voor de onafhankelijkheid.

Het Servische leger verklaarde dat zij 'op geen enkele manier' Kosovo zijn binnengetreden, schrijft AA. De NAVO heeft een troepenmacht van ongeveer 4.000 soldaten in Kosovo en liet weten te zullen ingrijpen wanneer de stabiliteit van de regio in het geding is.

Gesprek

Om over het conflict te praten, roept de EU de leiders van Kosovo en Servië op naar Brussel te komen. Brussel kijkt 'met grote zorg' naar de opgelopen spanningen in de grensregio, dat zei de woordvoerder van EU-buitenlandchef Josep Borrell. 'Alle betrokkenen moeten rustig blijven om escalatie te voorkomen. Dit is het moment om opnieuw rond de onderhandelingstafel te gaan zitten.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen