Internationaal2 aug '22 17:59

Liveblog | Justitie Moskou noemt Oekraïens Azov-bataljon terroristisch

Auteur: BNR Webredactie

De oorlog in Oekraïne woedt al 160 dagen en lijkt nog lang niet voorbij te zijn. Volg in dit liveblog de laatste updates over de situatie in Oekraïne en de gevolgen daarvan.

Vernietigde trams in Marioepol
Vernietigde trams in Marioepol (ANP / AFP)

Eerste schip met graan in de buurt van Istanbul

17:55 | Het eerste schip met Oekraïens graan is gesignaleerd aan de Turkse kust, zo meldt een ooggetuige aan Reuters. De Razoni, zoals het schip heet, vaart onder de vlag van Sierra Leone en wordt op woensdag geïnspecteerd. Het schip vertrok maandag uit de Oekraïense havenstad Odessa.

Oekraïne: Russen beschieten evacuatiebus, meerdere doden

15:55 | In Oekraïne zijn drie mensen gedood toen Russische troepen mortieren afvuurden die een evacuatiebus raakten in de zuidelijke regio Cherson. Volgens een Oekraïense militaire woordvoerder was de bus op weg van een dorp in door de Russen bezet gebied naar een Oekraïense stad. Vijf personen liepen verwondingen op.

Rusland, dat op 24 februari Oekraïne binnenviel, ontkent steeds dat het doelgericht burgers zou aanvallen. Maar inmiddels zijn door de Russische aanvallen talrijke Oekraïense plaatsen verwoest en kwamen duizenden burgers om het leven.

Libanon vindt geen bewijs voor criminaliteit rond graanschip

14:33 | Libanon heeft geen bewijs gevonden dat er sprake was van criminaliteit rond het Syrische schip Laodicea met Oekraïens graan. Volgens Oekraïne was het graan illegaal het land uitgevoerd.

Een rechter hief het beslag op het schip op, maar vanwege een tweede zaak tegen het schip mag het nog niet wegvaren. Het beslag in die zaak werd maandag opgelegd en geldt voor 72 uur.

De Oekraïense ambassadeur Igor Ostasj zei vorige week dat de lading graan waarschijnlijk is gestolen. Hij zei dat een Syrisch schip de gerst heeft vervoerd van de haven Feodosia op de Krim naar Tripoli in Libanon, waar het schip woensdag aanmeerde.

Justitie Moskou noemt Oekraïens Azov-bataljon terroristisch

13:40 | Het Russische Hooggerechtshof heeft de ultranationalistische Oekraïense militie die Azov-bataljon of -regiment wordt genoemd, bestempeld als terroristisch. Rusland heeft in de oorlog in Oekraïne tal van leden van het regiment krijgsgevangen gemaakt. De leden van de omstreden militie die in 2014 werd gevormd, zouden als terrorist geen aanspraak maken op de internationale regels van het oorlogsrecht en niet meer als krijgsgevangenen behandeld worden. Het Azov-bataljon is echter officieel al jaren onderdeel van de Nationale Garde van Oekraïne.

Het bataljon was een van de voornaamste milities die de havenstad Marioepol in 2014 op de pro-Russische rebellen veroverde. En het was ook de voornaamste strijdmacht die er van eind februari tot aan het einde van de strijd om Marioepol in mei standhield. De aanval op Marioepol door pro-Russische rebellen gesteund door het Russische leger duurde bijna drie maanden. Volgens de rebellen gebruikten de militieleden burgers als menselijk schild. Het regiment zou in februari ongeveer duizend goed bewapende en getrainde leden hebben geteld. Honderden zijn krijgsgevangen gemaakt, maar dat formuleren de Russische opperrechters nu anders.

Voor het hof in Moskou werd aangevoerd dat leiders van de militie vanaf de oprichting een neonazistische ideologie zouden aanhangen en dat ze onder meer minderheden, politieke tegenstanders en Russisch sprekende Oekraïners in de Donbas zouden hebben geterroriseerd. Volgens het Hooggerechtshof betekent het vonnis dat de leden met onmiddellijke ingang als leden van een terroristische organisatie worden gezien, maar er is nog wel beroep tegen mogelijk. Ze riskeren nu als leden van een terreurgroep gevangenisstraffen van 10 tot 20 jaar, en leiders van de groep 15 tot 20 jaar cel.

Yale: sancties hebben enorme impact op Russische economie

13:15 | De Russische economie wordt zwaar getroffen door de westerse sancties tegen het land vanwege de oorlog in Oekraïne en het vertrek van grote internationale bedrijven. Dat schrijven bedrijfsexperts en economen van de Amerikaanse Universiteit van Yale in een uitgebreid rapport over de impact van de handelsbeperkingen.

Hoewel Moskou miljarden dollars blijft binnenhalen met de verkoop van brandstoffen als olie, kolen en gas tegen hoge prijzen, blijkt volgens de onderzoekers uit niet-gepubliceerde gegevens dat een groot deel van de Russische binnenlandse economische activiteit sinds de invasie van 24 februari tot stilstand is gekomen. Doordat Moskou de publicatie van officiële economische statistieken en belangrijke handelscijfers heeft stopgezet of beperkt, hebben de onderzoekers gebruikgemaakt van gegevens van bedrijven, banken, adviseurs en Russische handelspartners om een beeld te krijgen van de economische prestaties van het land.

Rusland overleefde de westerse sancties die werden ingevoerd na de inbeslagname van de Krim in 2014 doordat het land een groot deel van de invoer wist te vervangen door binnenlandse producten. De industrie van het land bleef echter sterk afhankelijk van buitenlandse investeringen en de invoer van hoogwaardige technologieën zoals chips, die Rusland zelf niet maakt. Die producten bleven destijds bij de sancties buiten schot en inmiddels hebben ongeveer duizend buitenlandse bedrijven hun activiteiten in het land stopgezet.

Het rapport weerlegt de overtuiging dat de Russische economie ook nu overeind blijft dankzij de tientallen miljarden dollars die het land elke maand binnenhaalt uit de olie- en gasexport. Vorige week zei het Internationaal Monetair Fonds (IMF) nog dat de Russische economie, hoewel krimpend, het beter deed dan verwacht vanwege de inkomsten uit energie.

Volgens de onderzoekers wijzen de gegevens erop dat de energie-inkomsten de afgelopen drie maanden zijn gedaald. Als Europa erin slaagt zichzelf af te sluiten van Russisch aardgas, staat Moskou volgens de onderzoekers voor een 'onoplosbare' situatie met een gebrek aan afnemers van zijn brandstoffen. 'Rusland is veel afhankelijker van Europa dan Europa van Rusland', aldus de onderzoekers.

Ruim 10 miljoen mensen verlieten Oekraïne sinds Russische invasie

11:59 | Meer dan 10 miljoen mensen hebben Oekraïne verlaten sinds het begin van de Russische invasie op 24 februari. De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) houdt sindsdien het aantal grensovergangen bij en telt ook ruim 4 miljoen mensen die juist naar Oekraïne zijn gegaan.

De organisatie heeft in totaal 6,2 miljoen vluchtelingen uit Oekraïne geregistreerd die in Europa verblijven. Een groot deel van hen zit in Polen, namelijk 1,2 miljoen. In Nederland wonen nu zo'n 70.000 vluchtelingen uit Oekraïne. Het gaat dan vooral om vrouwen en kinderen, omdat mannen tussen de 18 en 60 jaar kunnen worden opgeroepen voor het leger en het land daarom niet mogen verlaten. Naar schatting van de UNHCR zijn er ook 1,8 miljoen mensen naar Rusland getrokken.

Van de 4 miljoen mensen die de grens naar Oekraïne overstaken is niet bekend hoeveel daarvan weer permanent zijn teruggekeerd. UNHCR schreef afgelopen maand dat uit een onderzoek bleek dat de overgrote meerderheid van de Oekraïners wel terug wil naar hun land, maar tegelijkertijd verwacht voorlopig niet terug te kunnen.

Oekraïne telde aan het begin van de oorlog meer dan 41 miljoen inwoners, de inwoners van het door Rusland ingelijfde schiereiland de Krim niet meegerekend.

Zonder Westerse steun kan Oekraïne zich nauwelijks meer redden

10:44 | Het Westen blijft Oekraïne steunen in de verdediging tegen de Russische invasie. De Verenigde Staten leveren meer raketsystemen en de Europese Unie stort opnieuw 500 miljoen euro. 'Oekraïne drijft helemaal op Westerse wapens en steunt nu ook op het Westen voor het in stand houden van de begroting', zegt buitenlandcommentator Bernard Hammelburg.

'Het gaat niet alleen om HIMARS-raketsystemen, maar ook om andere wapensystemen die soms net zo waardevol kunnen zijn', zegt Europacorrespondent Geert Jan Hahn over het laatste wapenpakket dat de Amerikanen hebben toegezegd. 'De HIMARS is gehypet, en dat ding doet ook fantastisch zijn werk vanuit Oekraïens perspectief. Alleen er worden in Oekraïne ook liedjes van gemaakt, er ontstaat een soort verheerlijking. Dan krijg je het beeld dat er alleen maar HIMARS zijn en dat alleen die de logistiek van de Russen kunnen tegenhouden, maar er zijn meer lange-afstandswapens die Oekraïne binnenkomen vanuit bijvoorbeeld Duitsland en Engeland.'

Russische leger kampt met logistieke problemen in Cherson

08:21 | Het Russische leger verplaatst grote aantallen troepen naar het zuiden van Oekraïne om te vechten in reeds bezette gebieden en de Krim. Dat meldt het Oekraïense leger. Ook zouden de Oekraïense troepen al meer dan veertig dorpen hebben heroverd op de Russen.

'Dit nieuws is op zich niet verbazingwekkend, want we hebben er in de afgelopen weken al diverse voorbeelden van gezien. Met name ten westen van Cherson, waar zogenaamd een groot offensief zou plaatsvinden', zegt defensie specialist bij Clingendael Dick Zandee. 'Het zijn over het algemeen kleine vorderingen, het zijn kleine plaatsen die ze innemen. Het zou natuurlijk een gigantisch groot succes zijn als het Oekraïense leger erin slaagt om de grote stad Cherson aan de Dnjepr te veroveren. Dat is de doelstelling.'

Zelenski: te vroeg om te juichen over graanschepen

20:25 | Volgens president Zelenski van Oekraïne is het nog ‘veel te vroeg’ om het graantransport te vieren dat maandag de haven van Odessa uitvoer.

‘Op dit moment is het te vroeg om conclusies te trekken en voorspellingen te doen’, zei hij in zijn dagelijkse videoboodschap. ‘Laten we afwachten en zien hoe de overeenkomt uitpakt en of de veiligheid van de lading echt verzekerd is’

VS sturen wapenpakket van 550 miljoen dollar naar Kiev

19:55 | De Verenigde Staten hebben aangekondigd een nieuw wapenpakket te zullen leveren aan de strijdkrachten in Oekraïne.

Het pakket bevat onder andere munitie voor artillerie en voor de eerder door de Amerikanen geleverde HIMARS-systemen, aldus woordvoerder van de National Security Council John Kirby.

Gerelateerde artikelen