
'Een klein applausje voor Pelosi'
19:30 | Applaus voor Pelosi, of zo lijkt het tenminste volgens Amerika-correspondent David Hammelburg. 'Een klein applausje vanuit de meeste hoeken', zo stelt hij. 'Het getuigt - zeker na alle waarschuwingen van China - van een soort lef, en daar houden Amerikanen wel een beetje van. Die Trump-taal, dat vinden ze mooi, en dat een 82-jarige Speaker of the House in Taipei is vinden ze prachtig.'
'China is écht heel belangrijk als importeur van Taiwanese goederen'
18:35 | Hoewel het bezoek van Pelosi de handelsrelatie tussen Taiwan en de Verenigde Staten niet per se verbetert, verslechtert het juist de handelsrelatie tussen Taiwan en China. Zo beaamt ook China-kenner en maker van BNR's China-podcast John-Boy Vossen. '100 Taiwanese voedingsbedrijven worden al dan niet tijdelijk in de ban gedaan', stelt hij.
Amsterdamse beurs licht lager na landing Pelosi in Taiwan
18:18 | De aandelenbeurs in Amsterdam is dinsdag licht lager geëindigd. Beleggers waren gedurende de dag voorzichtig vanwege het bezoek van de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, aan Taiwan. Maar nadat de politica was geland werkten aandelenbeurzen weer iets van hun verliezen weg.
Het bezoek is in China omstreden omdat dit land Taiwan als een afvallige provincie beschouwt. De regering van de Aziatische grootmacht heeft herhaaldelijk laten weten dat de Verenigde Staten 'niet met vuur moeten spelen'. China kondigde na het bezoek militaire oefeningen dichtbij Taiwan aan.
Naast de internationaal gespannen situatie kregen de aandelenmarkten weer veel nieuwe kwartaalberichten te verwerken. DSM meldde een hogere omzet dankzij prijsverhogingen. De producent van voedingsingrediënten eindigde desondanks 3,4 procent lager en was de sterkste daler in de AEX-index aan het Damrak. Olie- en gasconcern Shell stond bovenaan met een winst van 1,7 procent.
De hoofdindex op Beursplein 5 zelf sloot 0,3 procent lager op 725,75 punten. De MidKap verloor 0,2 procent tot 945,36 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs zakten tot 0,4 procent, Londen eindigde iets hoger.
Amerikaanse marine positioneert vier oorlogsschepen ten oosten van Taiwan
17:45 | De Amerikaanse marine vier oorlogsschepen richting Oost-Taiwanese wateren gestuurd, zo meldt Fox News. Volgens de marine maakt de herpositionering van de schepen deel uit van militaire oefeningen, al zou de aanwezigheid ook met internationale veiligheid te maken kunnen hebben.
Zo bevestigde een Pentagon-woordvoerder aan Fox News dat vliegdekschip USS Ronald Reagan in de Filipijnenzee gestationeerd is, tezamen met kruiser USS Antietam en torpedobootjager USS Higgins.
'Het heeft iets hypocriets om daarheen te gaan zonder gewicht te geven aan een echte relatie'
17:40 | Buitenlandcommentator Bernard Hammelburg vindt Pelosi's bezoek onverstandig. 'Het heeft niet alleen harde woorden van China opgeleverd, maar ook van haar eigen president, de minister van Buitenlandse Zaken, en eigenlijk het hele topechelon van diplomatiek Washington. Aan de andere kant zijn er ook veel republikeinen en democraten die het prachtig vinden. Maar wie weet waarom dit bezoek plaatsvindt mag het zeggen.'
Voor het verbeteren van de handelsrelaties met Taiwan hoeft Pelosi het volgens Hammelburg ook niet te doen, die zijn volgens hem uitstekend. Waar het wel om gaat? 'De retoriek is onderdeel van een frame, het gaat allemaal om het principe van 'één land, twee systemen' uit 1971. Dat wordt erkend door de hele wereld, inclusief de VS, maar ook Nederland. Geen van die landen heeft daar een ambassade of consulaat.' Hammelburg plaatst daarom vraagtekens bij het bezoek. 'Het heeft iets hypocriets om daar te komen om te demonstreren voor vrijheid en democratie, zonder gewicht te geven aan een echte relatie. Het zijn allemaal symboolhandelingen.'
China reageert met aankondiging militaire oefeningen
17:35 | Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Defensie heeft gezegd dat 'Pelosi China doelbewust en kwaadwillig heeft geprovoceerd en zo een crisis heeft veroorzaakt'. Volgens diezelfde woordvoerder is het Chinese Volkbevrijdingsleger 'in de hoogste staat van paraatheid'.
Ook werd aangekondigd dat er militaire oefeningen worden gehouden in verschillende gebieden rondom Taiwan van 4 tot 7 augustus in navolging van Pelosi's bezoek aan Taiwan. 'China zal alle benodigde maatregelen nemen om de nationale soevereiniteit en de territoriale integriteit te verdedigen', zo leest een verklaring van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. 'Alle consequenties daarvan zijn voor de Verenigde Staten en Taiwan.'
Pelosi: 'Schending van mensenrechten duurt voort in China'
17:30 | In een ingezonden brief aan de Washington Post verklaart Pelosi de reden voor haar bezoek aan Taiwan en uit ze pittige kritiek op China. Ze schrijft dat ‘schending van mensenrechten en minachtig voor de rechtspraak voortduren’ terwijl president Xi Jinping zijn grip op de macht verstevigt. Ze noemt de ‘keiharde repressie’ in Hong Kong, het arresteren van kardinaal Joseph Zen, China’s pogingen om de ‘taal, cultuur, religie en identeit van Tibet uit te wissen’, en de ‘genocide tegen de islamitische Oeigoeren’.
Volgens Pelosi ‘kunnen wij niet toekijken hoe China Taiwan blijft bedreigen’. Daarop besluit ze: ‘Door naar Taiwan af te reizen tonen wij onze toewijding aan democratie: een herbevestigen dat de vrijheden van Taiwan – en alle democratieën – moeten worden gerespecteerd.’
China keurt bezoek Pelosi af
17:15 | Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het bezoek van Pelosi afgekeurd. In een statement heeft het ministerie gesteld dat de komst van Pelosi 'de vrede en stabiliteit van de Straat van Taiwan ernstig beschadigt'. Ook de politieke banden met de VS worden stevig beïnvloed wordt er in dezelfde verklaring gezegd.
Pelosi: 'Bezoek spreekt geen Amerikaans beleid tegen'
17:09 | Volgens Pelosi spreekt het bezoek aan Taiwan geen Amerikaans beleid tegen, zo zegt ze tegen Reuters, waarbij ze tevens benadrukt hoe belangrijk het bondgenootschap is. 'De solidariteit van Amerika met Taiwan is belangrijker dan ooit.'
Pelosi: 'Willen steun aan onze bondgenoot bevestigen'
17:05 | Het bezoek aan Taiwan staat volgens Nancy Pelosi in het teken van 'het bevestigen van steun aan een bondgenoot'. Ook zei ze tegen Reuters dat een vrij en open Indo-Pacifische regio een gedeeld belang is met Taiwan.
De voorzitter stapt uit
16:49 | Het moment dat voorzitter Pelosi het vliegtuig uitkomt.
Pelosi en haar delegatie zijn geland
16:44 | Het Amerikaanse regeringstoestel is geland op de luchthaven van Taipei in Taiwan, ondanks herhaaldelijke waarschuwingen vanuit de Chinese overheid. De Chinese luchtmacht heeft enkele gevechtsvliegtuigen richting het vliegveld gestuurd.
Sirenes in Zuid-China
16:30 | Volgens berichten op sociale media gaan in het zuiden van China luchtalarmen af, waarschijnlijk in aanloop naar de vermoedelijke landing van Nancy Pelosi in Taiwan.
China blokkeert voedselproducten uit Taiwan voor bezoek Pelosi
11:40 | China heeft de verzendingen van meer dan honderd Taiwanese voedselexporteurs naar het land geblokkeerd. Met het exportverbod wil Beijing economische druk uitoefenen op Taiwan in de aanloop naar het verwachte bezoek van de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, aan Taiwan.
De Chinese douane heeft het verbod maandag opgelegd, meldde de Taiwanese krant United Daily News. Volgens de krant treft het verbod de Taiwanese export van goederen als zeevruchten, thee en honing. De goederen worden door China naar verluidt tegengehouden vanwege verouderde informatie op de invoerpapieren, schreef de in Taipei gevestigde Apple Daily. De Taiwanese Voedsel- en Warenautoriteit zou meer informatie over het probleem proberen te krijgen.
De Chinese Communistische Partij claimt Taiwan als onderdeel van haar eigen grondgebied, ondanks het feit dat ze het eiland nooit hebben gecontroleerd, en beschouwt het als een afvallige provincie. Beijing heeft al aangegeven een eventueel bezoek van Pelosi te zien als een provocatie. De Chinese president Xi Jinping heeft zijn Amerikaanse ambtgenoot Joe Biden onlangs nog gewaarschuwd 'niet met vuur te spelen' rond Taiwan.
China heeft contact met VS over mogelijk bezoek Pelosi aan Taiwan
10:40 | China heeft contact met de Verenigde Staten over een mogelijk bezoek van de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi aan Taiwan, zegt een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. Zo'n bezoek ligt diplomatiek erg gevoelig, omdat China de onafhankelijkheid van Taiwan niet erkent.
'De VS gaan boeten' als het bezoek van Pelosi aan Taiwan doorgaat, aldus de woordvoerder. 'De VS dragen de verantwoordelijkheid voor hun daden.'
Pelosi kwam dinsdag aan in Maleisië en volgens berichten in diverse media zou ze mogelijk dezelfde dag of woensdag naar Taiwan reizen. Het militaire vliegtuig dat de Amerikaanse naar Maleisië had gebracht vertrok dinsdag, maar het is niet bekend of Pelosi aan boord was.
De VS zeiden eerder rekening te houden met een Chinese militaire 'demonstratie van macht' rond het bezoek. Het zou dan mogelijk gaan om het afvuren van raketten in de Straat van Taiwan en het schenden van het Taiwanese luchtruim.