Internationaal3 aug '22 19:22Aangepast op 3 aug '22 20:04

Liveblog | Russen willen geboorteplaats president Zelenski veroveren

Auteur: BNR Webredactie

Het is dag 161 van de oorlog in Oekraïne. Volg in dit liveblog de laatste updates over de situatie in Oekraïne en de gevolgen daarvan.

Een Oekraïense soldaat lanceert FlyEye WB Electronics SA, een Poolse verkenningsdrone, die in dienst is bij het Oekraïense leger, in de regio Kiev, Oekraïne, dinsdag 2 augustus 2022. (AP Photo/Efrem
Een Oekraïense soldaat lanceert FlyEye WB Electronics SA, een Poolse verkenningsdrone, die in dienst is bij het Oekraïense leger, in de regio Kiev, Oekraïne, dinsdag 2 augustus 2022. (AP Photo/Efrem (ANP / Associated Press)

VN willen onderzoek naar aanval op Oekraïense krijgsgevangenen

19:21 | De Verenigde Naties willen de dodelijke aanval op Oekraïense krijgsgevangenen in door Rusland bezet gebied onderzoeken. VN-baas António Guterres hoopt met Oekraïne en de Russen overeenstemming te bereiken over de voorwaarden. Beide partijen vroegen om een onderzoek.

Het is nog steeds onduidelijk wat zich vorige week precies heeft afgespeeld in het gevangenenkamp in Olenivka. Volgens een Oekraïense lezing zijn krijgsgevangenen in een barak gedreven waar vervolgens een bom tot ontploffing is gebracht. Daarbij kwam een vijftigtal gedetineerden om het leven.

Russen en pro-Russische rebellen beweren dat Oekraïne het gebouw heeft bestookt met raketten. De meeste slachtoffers waren leden van een bataljon dat door de Russen als terroristisch is bestempeld.

Het Rode Kruis heeft van de Russen nog steeds geen toestemming gekregen de krijgsgevangenen te bezoeken die gewond raakten bij het incident. Het Russische ministerie van Defensie zei eerder dat Moskou het Rode Kruis heeft uitgenodigd voor een bezoek.

Russen willen geboorteplaats president Zelenski veroveren

18:18 | De Russen willen de geboorteplaats van de Oekraïense president Zelenski veroveren, de Zuid-Oekraïense stad Krivi Rih. Volgens Oekraïense bronnen bereidt Rusland daar een nieuw offensief voor.

In de regio wordt een troepenmacht opgebouwd voor de ​aanval op Krivi Rih, aldus het militaire commando van Zuid-Oekraïne. De stad is bekend om zijn staalproductie en ligt op ongeveer 50 kilometer van de frontlinie.

Russische troepen hadden bijna een maand geleden al woonwijken van de stad beschoten. De raketaanval met clustermunitie volgde een dag na een bezoek van de president aan zijn geboorteplaats. Zeker twee mensen kwamen om het leven.

Eerste vrachtschip uit Odessa sinds 'graandeal' geïnspecteerd

11:53 | Het eerste vrachtschip dat met graan uit het niet bezette deel van Oekraïne is uitgevaren dankzij internationale afspraken, is in Istanbul zoals afgesproken geïnspecteerd. Afgevaardigden van Oekraïne, Rusland, Turkije en de VN hebben nagekeken dat er geen zaken aan boord zijn die niet vallen onder de op 22 juli gesloten 'graandeal'.

Het vrachtschip Razoni vaart onder de vlag van Sierra Leone. Het is maandag uit Odessa vertrokken en is met 26.000 ton mais op weg naar Libanon. Naar verwachting komt het daar aan over vier tot vijf dagen.

Twintig inspecteurs zijn in de zeestraat Bosporus aan boord van het schip gegaan, meldde het Turkse ministerie van Defensie. Met de vooral op initiatief van Turkije gemaakte afspraken kunnen vrachtschepen met graan onder toezicht en over veilige vaarroutes Oekraïense havens verlaten ondanks de oorlogshandelingen. Die blokkeerden cruciale havens.

Het uitvoeren van de graandeal staat onder leiding van een hoge officier van de Turkse marine, vice-admiraal Ozgür Ozcan Altunbulak, en wordt vanuit een coördinatiecentrum in Istanbul geregeld. Turkije heeft aangekondigd dat er snel meer vrachtschepen uit Oekraïne vertrekken, maar daar zijn, behalve het laden van de ruimen, nog geen tekenen van.

Vrijdag spreekt de Turkse president Erdogan zijn Russische ambtgenoot Poetin in de Russische badplaats Sotsji over hoe de graandeal ervoor staat. Een Turkse functionaris zei woensdag na het vertrek van de Razoni dat de graandeal tot dusver een succes blijkt en dat er nu mogelijk drie vrachtschepen per dag uit de Oekraïense havens kunnen uitvaren.

Rusland claimt verwoesting van Oekraïens wapendepot in regio Lviv

11:08 | Het Russische ministerie van Defensie claimt de verwoesting van een wapendepot in de regio van de Oekraïense stad Lviv. Volgens het Russische persbureau TASS lag in dit depot wapentuig opgeslagen dat door Polen zou zijn verstrekt.

De Oekraïense president wil zien dat China zich aansluit bij de groep landen die de positie tegen Rusland inneemt

09:55 | De Oekraïense president Volodimir Zelenski zou willen zien dat China zich aansluit bij de landen in de wereld die de positie tegen Rusland inneemt (Reuters).

Meer mensen willen Cherson ontvluchten nu strijd heviger wordt

07:50 | Meer inwoners van de Oekraïense stad Cherson gaan de komende dagen proberen te vluchten, melden de Britse inlichtingendiensten vandaag. Doordat de strijd steeds heviger wordt in de regio is er ook minder eten en drinken beschikbaar.

De Russische troepen kunnen volgens de Britten geen gebruik meer maken van een belangrijke treinverbinding. Die is door een Oekraïense aanval verwoest. Waarschijnlijk repareren de Russen de verbinding snel, maar het blijft volgens de Britse inlichtingendiensten een zwakke plek in de bevoorradingsroute van het Russische leger.

Dinsdag werden nog drie burgers gedood die in een bus probeerden te vluchten uit de regio Cherson. Ze kwamen om doordat Russische militairen mortiergranaten afvuurden op de evacuatiebus.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen