Internationaal4 aug '22 06:23

Conservatief Amerika bijeen, Trump als afsluiter

Auteur: ANP

In Dallas begint een dagenlange conferentie van vooraanstaande Amerikaanse conservatieven, de Conservatieve Politieke Actie Conferentie (CPAC). Het evenement is drie maanden voor de belangrijke verkiezingen voor het Congres. Ex-president Trump sluit zaterdagavond - zondag 00:30 uur bij ons - met een speech de CPAC formeel af.

Een hand-outfoto die beschikbaar is gesteld door het persbureau van de Hongaarse premier toont de voormalige Amerikaanse president Donald J. Trump (L) en de Hongaarse premier Viktor Orban die handen schudden tijdens hun ontmoeting op het landgoed van Trump in Bedminster, New Jersey, VS.
Een hand-outfoto die beschikbaar is gesteld door het persbureau van de Hongaarse premier toont de voormalige Amerikaanse president Donald J. Trump (L) en de Hongaarse premier Viktor Orban die handen schudden tijdens hun ontmoeting op het landgoed van Trump in Bedminster, New Jersey, VS. (ANP / EPA / Vivien Cher Benko / Hungarian PM's Press Offic)

De CPAC is schertsend de 'Super Bowl' voor Republikeinse politici genoemd. De 76-jarige Donald Trump is nog steeds de populairste leider onder de Republikeinen. In 2024 zou hij nogmaals mee willen doen aan de presidentsverkiezingen. Maar vooral de jongere Republikeinen zouden liever een presidentskandidaat zien die wat jonger is. Favoriet onder hun is de gouverneur van Florida Ron DeSantis. Hij is 43 jaar. En ook erg populair geworden door zijn felle verzet tegen de coronamaatregelen. Deze 'rijzende ster' ontbreekt tot verbazing van velen op de sprekerslijst, in tegenstelling tot een andere populaire Republikeinse voorman en mogelijke presidentskandidaat, senator Ted Cruz uit Texas.

Internationale sprekers

Een ander hoogtepunt is volgens de organisatie vrijdagavond het 'Cattlemen's Ball' (Veeboerenbal) met goede toespraken, goed eten en drinken en vervolgens veel muziek en dans. De CPAC kijkt voor de invulling van het programma ook over de grenzen. De Hongaarse premier Viktor Orbán houdt bijvoorbeeld donderdagochtend een toespraak. De conservatieve Britse 'brexit'-politicus Nigel Farage komt zaterdag aan het woord. Er komt ook een zoon van de conservatieve Braziliaanse president spreken, Eduardo Nantes Bolsonaro.

Lees ook | 'Orban zal Amerikaanse conservatieve conferentie CPAC zelfs openen'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen