Internationaal4 aug '22 07:22Aangepast op 4 aug '22 12:50

Chinese militaire oefeningen rondom Taiwan begonnen

Auteurs: Lisa van der Velde en ANP

Met het vertrek van de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden van Amerika Nancy Pelosi uit Taiwan, is China begonnen met de militaire oefeningen rond het eiland. De oefeningen duren vijf dagen. Het Taiwanese ministerie van Defensie zegt in een verklaring dat het 'voorbereidingen treft voor oorlog, zonder oorlog op te zoeken'.

Toeristen kijken toe hoe een Chinese militaire helikopter op 4 augustus 2022 langs Pingtan Island vliegt, een van de dichtstbijzijnde punten van het vasteland van China tot Taiwan, in de provincie Fujian.
Toeristen kijken toe hoe een Chinese militaire helikopter op 4 augustus 2022 langs Pingtan Island vliegt, een van de dichtstbijzijnde punten van het vasteland van China tot Taiwan, in de provincie Fujian. (ANP / AFP / Hector RETAMAL )

Update | Het Taiwanese ministerie van Defensie zegt dat China elf ballistische raketten heeft afgevuurd, die zouden zijn neergekomen in de wateren ten noordoosten en zuidwesten van het eiland. Het Chinese leger bevestigt dat er met raketten is geschoten als onderdeel van de aangekondigde militaire oefeningen. Het zou gaan om ballistische Dongfeng-raketten die rond 14.00 uur lokale tijd vanaf het Chinese vasteland zijn afgevuurd. Volgens de veiligheidsdiensten waren er twee raketten te zien boven de Taiwanese Matsu-eilandengroep. Taiwan en China hebben de precieze route en plek van inslag niet bekendgemaakt. Als reactie op de oefeningen heeft Taipei luchtverdedigingssystemen geactiveerd.

Militaire oefeningen

Zo'n tien Chinese oorlogsschepen zouden woensdagavond kort de middenlijn in de Straat van Taiwan zijn overgestoken, zegt een bron binnen het Taiwanese leger tegen persbureau Reuters. Die lijn in de zeestraat tussen China en Taiwan geldt als een officieuze grens tussen de territoriale wateren van het eiland en het Chinese vasteland. De regering in Taipei heeft raketsystemen geactiveerd om de Chinese bewegingen te volgen. Ook zijn eerder Taiwanese marineschepen richting de middenlijn gestuurd. En zouden woensdag 27 Chinese gevechtsvliegtuigen de middenlijn over zijn gevlogen.

Naast militaire oefeningen zou ook de website van het Taiwanese ministerie van Defensie donderdag zijn gehackt en daardoor enige tijd offline zijn geweest, meldt het leger. Eerder deze week werden verschillende Taiwanese overheidswebsites ook gehackt, de autoriteiten stelden toen dat het ging om hackers die vanuit China en Rusland opereerden.

Spierballen rollen

Mart de Kruif, voormalig Commandant der Landstrijdkrachten, hoopt dat het bij spierballen rollen van China blijft. Hij noemt een aantal redenen waarom dat waarschijnlijk ook zo zal zijn. 'Ten eerste is er een andere militaire macht die sterker is dan China, namelijk de VS. Daarnaast stagneert de Chinese economie, het land is sterk afhankelijk van de wereldhandel. China is dus niet gebaad bij een conflict met het Westen, niet nu. En tot slot is het ontzettend moeilijk om iets met Taiwan te doen. Het ligt 150 kilometer van de Chinese kust af.' Volgens De Kruif is zijn er maanden, of zelfs jaren, voorbereiding nodig als China daar daar een succesvolle operatie met parachutisten wil uitvoeren.

De Chinese achterban

'De ontplooiing van de Chinese militaire oefeningen laat zien dat China doelt op het omsingelen van het eiland. Daarmee maken zij het sein: we kunnen jullie afsluiten van de rest van de wereld als wij dat willen.' Maar de voormalig Commandant der Landstrijdkrachten denkt dat dat op de lange termijn ook niet houdbaar is. 'China is afhankelijk van microchips uit Taiwan, dus met een actie als deze zullen ze uiteindelijk moet minderen.' Dat China inzet op militaire oefeningen heeft er volgens De Kruif mee te maken dat het land dat verplicht is naar de eigen achterban. 'China moet laten zien dat ze het bezoek van Pelosi niet accepteren.'

Lees ook | Bezoek Pelosi aan Taiwan levert Biden nóg meer gedonder op

Omdat Taiwan als land niet wordt erkend, heeft het land ook geen echte territoriale wateren, legt De Kruif uit. 'Maar er zijn wel afspraken gemaakt met China over zones in de zee en in de lucht waar China niet zou komen. Al denk ik niet dat Taiwan die regels nu streng gaat handhaven.'

Lees ook | Chinese handelsmaatregelen tegen Taiwan vanwege bezoek Pelosi

Een echt militair conflict ziet De Kruif nu als 'een zeer onwaarschijnlijke optie'. 'Het heeft voor China geen zin om het langer vol te houden dan die vijf dagen. China zit dan met het geld en de middelen die daarbij komen kijken. Het was ze om het symbool te doen, dat is gelukt. Dat geldt net zo goed voor de VS. Het bezoek van Pelosi was ook Symbolisch. Dit laat zien dat afschrikking in Zuid-Oost Azië wel degelijk nog werkt.'

Veroordelingen

EU-buitenlandchef Josep Borrell veroordeelt de militaire oefeningen van het Chinese leger. In een tweet laat Borrell weten dat 'een bezoek geen reden is voor militaire agressie'. De grootste politieke partij van Taiwan, de DDP-partij, noemt de militaire oefeningen die China in een van 's werelds drukste zeestraten uitvoert 'onverantwoord' en 'onwettig'. Ook de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan veroordeelde woensdag de oefeningen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen