Internationaal4 aug '22 18:29

Liveblog | Amnesty: Oekraïense leger brengt met tactiek burgers in gevaar

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

Het is dag 162 van de oorlog in Oekraïne. Volg in dit liveblog de laatste updates over de situatie in Oekraïne en de gevolgen daarvan.

Oekraïense schutters vuren een door de VS gemaakte M777 houwitser af vanuit hun positie aan de frontlinie in de regio Charkov op 1 augustus 2022, te midden van de militaire invasie van Rusland in Oekraïne.
Oekraïense schutters vuren een door de VS gemaakte M777 houwitser af vanuit hun positie aan de frontlinie in de regio Charkov op 1 augustus 2022, te midden van de militaire invasie van Rusland in Oekraïne. (ANP / SERGEY BOBOK / AFP)

Kritiek op rapport Amnesty

17:48 | Het Amnesty-rapport dat de oorlogsvoering van Oekraïne bekritiseert levert kritiek op van Patrick Bolder, luitenant-kolonel buiten dienst en strategisch analist bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. Amnesty vindt dat Oekraïne de eigen burgers in gevaar brengt door bijvoorbeeld wapensystemen in scholen of ziekenhuizen te plaatsen om op de Russen te vuren. 'Het is geen verrassing als je in een strijd zit om je land te verdedigen', vindt Bolder.

Generaal Oekraïne: Rusland kan een zuidelijk offensief lanceren om zo te proberen het momentum in de oorlog te herwinnen

14:11 | Rusland kan een offensief lanceren in de zuidelijke Oekraïense regio Cherson om te proberen het momentum in de oorlog terug te winnen. Rusland heeft daar troepen opgebouwd, vertelde de Oekraïense generaal Oleksiy Gromov donderdag op een persconferentie en schrijft Reuters over.

Hij zei dat Oekraïne zijn tactische positie rond de oostelijke stad Sloviansk had verbeterd en twee dorpen had heroverd, maar dat Russische troepen hadden geprobeerd de oostelijke stad Avdiivka en het dorp Pisky in te nemen.

Oekraïense troepen waren gedwongen over te schakelen naar de verdediging van de buitenwijken van Avdiivka, zei hij.

Gouverneur Toretsk: bij Russische beschietingen in de stad acht mensen omgekomen

13:04 | Bij Russische beschietingen in de stad Toretsk, zo'n zeventig kilometer boven Donetsk, zijn volgens gouverneur Pavlo Kirilenko donderdag acht mensen omgekomen. Ook zouden vier mensen gewond zijn geraakt. De doden vielen bij een halte van het openbaar vervoer, aldus de gouverneur. In Donetsk zouden volgens de separatisten zeker vijf mensen zijn gedood door Oekraïense artillerie.

Schip met mogelijk gestolen Oekraïens graan vertrekt uit Libanon

11:55 | Het schip Laodicea met mogelijk gestolen graan uit Oekraïne is donderdag vertrokken vanuit de Libanese havenstad Tripoli. Het schip zou eigenlijk dinsdag al vertrekken, maar bleef langer liggen vanwege twee zaken die waren aangespannen tegen het schip.

Volgens Oekraïne is het graan illegaal het land uitgevoerd. Libanon zei dat er geen bewijs was gevonden voor criminele handelingen rond de lading graan.

Ondertussen is ook het schip Razoni uit Oekraïne vertrokken, het kwam woensdag aan in Turkije. Dat schip is onderdeel van de graandeal tussen Rusland, Oekraïne, Turkije en de Verenigde Naties. De deal is opgezet om de graanexport vanuit Oekraïne weer op gang te krijgen. Die lag stil nadat Rusland het land binnenviel op 24 februari.

Zware gevechten in voorsteden van Donetsk

11:49 | Bij de voorsteden van de Oost-Oekraïense stad Donetsk wordt zwaar gevochten. Volgens berichten van het Russische en het Oekraïense leger is er in de nacht van woensdag op donderdag hevige strijd geleverd in het dorp Piski, waar de Russen al gedeeltelijke successen claimen.

Piski ligt dicht bij het vliegveld van Donetsk dat vrijwel vernietigd is door de gevechten in 2014 en 2015. De Russen en Oekraïners hebben het dorp sindsdien wisselend gecontroleerd. Ook in de nabijgelegen plaatsen Avdiivka, Marjinka en Krasnohorivka worden beschietingen gemeld.

De Russen proberen de Oekraïners uit de voorsteden te verdrijven, om Donetsk te ontzien. Die stad is al sinds 2014 in handen van pro-Russische separatisten. Volgens de Russen wordt Donetsk geregeld beschoten door het Oekraïense leger en zou dat niet meer mogelijk zijn als de Oekraïners verder van de stad verdreven worden. Ook zou het Russische leger dan vanuit het zuiden verder door kunnen stoten in de richting van de steden Kramatorsk en Slovjansk. Het is Ruslands doel om de hele regio Donetsk te veroveren.

WHO: gezondheidscrisis in Oekraïne verergert nu medici werken te midden van beschietingen

09:16 | Oekraïne wordt geconfronteerd met een verslechterende noodsituatie op gezondheidsgebied terwijl het conflict met Rusland voortduurt, dat stelt de Wereldgezondheidsorganisatie en schrijft Reuters over. Een combinatie van uitgebrand personeel, meer beschietingen en de nadering van de winter voeden de zorgen van de gezondheidsorganisatie. Volgens een WHO-tracker zijn er 434 aanvallen geweest op zorginstellingen in het land. Heather Papowitz, de noodcoördinator van de WHO in Oekraïne, zei dat zorgteams in veel gebieden gewend zijn geraakt aan het werken terwijl er buiten geschoten wordt.

Rusland ontkent dat het zich op burgers richt, maar veel Oekraïense steden zijn verwoest en duizenden zijn omgekomen. Oekraïne en zijn westerse bondgenoten beschuldigen de Russische strijdkrachten van oorlogsmisdaden. Papowitz, die vorige week Oekraïne bezocht, zei dat de WHO zich het meest zorgen maakt over gebieden die door gevechten of Russische bezetting ontoegankelijk zijn voor haar teams, waaronder de oostelijke Donbas-regio en Cherson in het zuiden. 'Toegang krijgen is het grootste probleem, het is wat ons 's nachts wakker houdt', zei Papowitz, verwijzend naar de uitdagingen om medicijnen in deze gebieden te krijgen voor mensen met chronische aandoeningen of om fysieke en mentale trauma's te behandelen.

Ziektebestrijding is ook een factor. Oekraïne heeft een lage vaccinatiegraad voor mazelen en een uitbraak van polio, en er zijn zorgen over het risico op cholera. Er zijn nog geen cholera-uitbraken vastgesteld, zei Papowitz.

Zelenski zoekt contact met Chinese president om hulp in oorlog

03:06 | De Oekraïense president Volodimir Zelenski probeert direct contact te leggen met de Chinese president Xi Jinping om hulp te krijgen bij het beëindigen van de oorlog in Oekraïne. Zelenski zegt donderdagochtend in een interview met de South China Morning Post dat hij hoopt op Chinese medewerking om een einde te maken aan de Russische agressie.

Volgens Zelenski heeft China 'politieke en economische invloed' op Rusland die het kan gebruiken om de oorlog te beëindigen. De Oekraïense president noemt China 'een zeer krachtige staat met een krachtige economie'. Daarnaast verwijst Zelenski naar de positie van China als permanent lid van de VN-Veiligheidsraad.

Niet lang na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne, begin dit jaar, heeft Xi zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin al eens gebeld en gezegd dat het conflict in Oekraïne met onderhandelingen moet worden opgelost. Sindsdien zegt China 'neutraal' in het conflict te staan. Dat leverde het land kritiek op van onder andere de Verenigde Staten, die vinden dat het die 'neutrale status' niet vol kan houden zolang het Rusland blijft steunen.

Leger Oekraïne brengt burgers in gevaar met tactiek, zegt Amnesty

02:01 | De Oekraïense gevechtstactieken brengen eigen burgers in gevaar door militaire doelen te maken van niet-militaire plaatsen, zoals woonwijken, dorpen, woningen, flatgebouwen, ziekenhuizen en scholen. Dit rapporteert de mensenrechtenorganisatie Amnesty Internationaal, die er naar eigen zeggen "'tussen april en juli intensief onderzoek' naar heeft gedaan.

Velen burgers zijn hierdoor gedood en gewond geraakt. Amnesty constateert dat het leger hiermee het internationaal humanitair recht schendt. 'Het feit dat het land zich moest verdedigen, ontslaat het Oekraïense leger niet van de verplichting het internationaal humanitair recht te respecteren', aldus het nieuwe rapport. Dergelijke schendingen rechtvaardigen natuurlijk op geen enkele manier de willekeurige aanvallen die Rusland doet en waarbij talloze burgers zijn gedood en verwond.

Oekraïense militairen hebben bases ingericht en wapensystemen neergezet, waarmee bijvoorbeeld vanuit scholen en ziekenhuizen op de vijand is gevuurd. Bij daaropvolgende Russische aanvallen op de bevolkte Oekraïense gebieden, zijn burgers gedood en wordt veel civiele infrastructuur vernietigd. Er is volgens Amnesty-chef Agnès Callamard sprake van 'een patroon' in de onderzochte regio's Charkov, Donbas en Mikolajev.

Onderzoekers troffen bijvoorbeeld woonwijken met soldaten aan, die kilometers verwijderd lagen van frontlinies en waar in de omgeving genoeg plekken waren om zich op te houden zonder in de nabijheid van burgers te zijn. Er waren ook geen aanwijzingen dat militairen burgers vroegen te evacueren, laat staan dat ze hielpen bij evacuaties. De mensenrechtenorganisatie constateerde ook aan het front het verschijnsel dat Oekraïense militairen hun aanval juist vanuit de bebouwde kom begonnen. Dat is in zeker negentien steden en dorpen gebeurd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen