Internationaal4 aug '22 17:36

Kritiek op Oekraïne-rapport Amnesty: 'In oorlog gebeuren dit soort dingen'

Auteur: BNR Webredactie

Het Amnesty-rapport dat de oorlogsvoering van Oekraïne bekritiseert levert kritiek op van Patrick Bolder, luitenant-kolonel buiten dienst en strategisch analist bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. Amnesty vindt dat Oekraïne de eigen burgers in gevaar brengt door bijvoorbeeld wapensystemen in scholen of ziekenhuizen te plaatsen om op de Russen te vuren. 'Het is geen verrassing als je in een strijd zit om je land te verdedigen', vindt Bolder.

Met die tactiek zou het Oekraïense leger van niet-militaire plaatsen militaire doelen maken. Als reactie daarop valt Rusland bevolkte Oekraïense gebieden aan. Talloze burgers zijn hierdoor gedood en gewond geraakt. Amnesty constateert dat het leger hiermee het internationaal humanitair recht schendt. 'Het feit dat het land zich moest verdedigen, ontslaat het Oekraïense leger niet van de verplichting het internationaal humanitair recht te respecteren', aldus het nieuwe rapport. Dergelijke schendingen rechtvaardigen natuurlijk op geen enkele manier de willekeurige aanvallen die Rusland doet en waarbij talloze burgers zijn gedood en verwond.

Eerder in juli beschoten de Russen een Oekraïense school in de stad Charkiv.
Eerder in juli beschoten de Russen een Oekraïense school in de stad Charkiv. (ANP / AFP)

Volgens de luitenant-kolonel zijn er voor Oekraïne weinig andere mogelijkheden. 'Je bent bezig je land te verdedigen en dan moet je je soms opstellen op punten waar bevolking aanwezig is, dat gebeurt nu eenmaal. Maar het is niet goed te praten en het is goed dat Amnesty hier onderzoek naar doet. Het is ook te hopen dat er achteraf gekeken wordt wie de beslissing genomen heeft, als het anders kon.' Toch wijst Bolder op de context. 'Het laat onverlet dat Rusland al een boel burgerdoelen beschoten heeft. Het is niet zo dat Oekraïne opeens alles fout doet. In een oorlog gebeuren dit soort dingen, je kan het niet mooier maken.'

Evacuaties

Amnesty wijst er op dat Oekraïne hun burgers had kunnen evacueren, wanneer er posities werden ingenomen in burgerlijke gebieden. 'Het probleem is dat je er niet bij bent. Je weet niet hoeveel tijd er was om mensen in veiligheid te brengen.' Toch begrijpt Bolder de Oekraïense keuzes wel. 'Maar het is altijd beter om tussen gebouwen verscholen te staan, dan ergens in een veld. Want dan word je snel geraakt door vijandelijk vuur. Al die militaire operationele overwegingen moet je ook meenemen, om deze beslissingen goed te kunnen plaatsen. Amnesty kijkt, terecht, alleen maar of er burgers in gevaar zijn gebracht. Dan moet je natuurlijk 'ja' zeggen, maar de operationele afwegingen van dat moment moet je ook afwegen.'

'Dit soort dingen gebeuren nou eenmaal'

'Je kan het niet zo zwart-wit zeggen dat de Oekraïners bezig zijn geweest om hun bevolking in gevaar te brengen. Ze zijn bezig geweest hun land te verdedigen en dat doen ze op een bepaalde manier. Soms leidt dat ertoe dat de bevolking in gevaar komt. Ik kan het niet mooier maken, oorlog is nou eenmaal een lelijk iets en de Oekraïners vechten voor hun leven en hun land. Dat je achteraf kan zeggen dat er iets niet goed gebeurt, dat soort dingen gebeuren nou eenmaal', aldus Bolder.

Gerelateerde artikelen