Internationaal6 aug '22 10:17

Liveblog | Laatste Oekraïense bolwerk Donetsk onder Russische druk

Auteur: BNR Webredactie

Het is dag 164 van de oorlog in Oekraïne. Volg in dit liveblog de laatste updates over de situatie in Oekraïne en de gevolgen daarvan.

Azovstal steel plant is pictured in the city of Mariupol on August 5, 2022, amid the ongoing Russian military action in Ukraine.  STRINGER / AFP
Azovstal steel plant is pictured in the city of Mariupol on August 5, 2022, amid the ongoing Russian military action in Ukraine. STRINGER / AFP (ANP / AFP)

Laatste Oekraïense bolwerk in regio Donetsk onder Russische druk

Het laatste Oekraïense bolwerk in de regio Donetsk staat onder hevige druk van het Russische leger. De Russen proberen Bachmoet, Siversk en Soledar in te nemen, die steden vormen de laatste verdedigingslijn van Oekraïne voor het hoofdkwartier in Donetsk in Slovjansk-Kramatorsk.

'De vijand blijft Bachmoet aanvallen, de gevechten duren voort', aldus de Oekraïense legerleiding zaterdagochtend. Volgens Oekraïne wordt de stad nog van buitenaf bestookt, maar pro-Russische rebellen zeggen dat er al in de stad wordt gevochten. Beide verklaringen kunnen niet onafhankelijk worden geverifieerd.

De hevigste gevechten in het oosten van Oekraïne vinden nu plaats rond Bachmoet. Een belangrijke verkeerskruising wordt hevig beschoten door de Russen. Russische militairen staan ook aan de rand van Siversk en Soledar

Ook rond de stad Donetsk wordt nog hevig gevochten. Donetsk wordt sinds 2014 gecontroleerd door de pro-Russische rebellen, zij proberen het Oekraïense leger nog verder terug te dringen.

In het zuiden van het land hebben de Oekraïners de bovenhand. Daar moet het Russische leger in de verdediging in de regio rond Cherson.

Hoofd Amnesty in Oekraïne stapt op na beschuldigen Oekraïne

08:12 | Het hoofd van mensenrechtenorganisatie Amnesty in Oekraïne stapt op, nadat eerder deze week een rapport werd gepubliceerd waarin staat dat het Oekraïense leger burgers in gevaar brengt in de oorlog met Rusland. Oksana Pokaltsjoek zegt dat ze het niet eens is met wat Amnesty schreef.

'Zoals het nu is opgeschreven, lijkt het op steun voor de Russische propaganda. In een poging om burgers te beschermen, is dit rapport Russische propaganda geworden', aldus Pokaltsjoek op Twitter. 'Het doet me pijn dit toe te geven, maar we waren het oneens met de leiding van Amnesty International, daarom heb ik besloten de organisatie te verlaten.'

Volgens Pokaltsjoek heeft de Oekraïense afdeling van de mensenrechtenorganisatie meerdere malen laten weten dat de positie van de Oekraïense defensie in ogenschouw moet worden genomen. Dat is uiteindelijk niet gebeurd, volgens het voormalig hoofd van de Oekraïense tak.

Amnesty International schreef donderdag dat het Oekraïense leger burgers in gevaar brengt door het Russische leger te beschieten vanuit woonwijken en door gevechten aan te gaan in bewoonde gebieden. Oekraïense militairen hebben bases ingericht en wapensystemen neergezet, waarmee bijvoorbeeld vanuit scholen en ziekenhuizen op de vijand is gevuurd. Bij daaropvolgende Russische aanvallen op de bevolkte Oekraïense gebieden, zijn burgers gedood en wordt veel civiele infrastructuur vernietigd. Er is volgens Amnesty-chef Agnès Callamard sprake van 'een patroon' in de onderzochte regio's Charkov, Donbas en Mikolajev.

Donderdag uitte president Volodimir Zelenski ook al felle kritiek op het rapport. 'De verantwoordelijkheid wordt zo van de agressor naar het slachtoffer verschoven.' Met het rapport 'probeert de mensenrechtenorganisatie de Russische terreur goed te praten', zei Zelenski.

VS bereiden nieuw wapenpakket Oekraïne van 1 miljard dollar voor

05-08 2022 - 21:45 | Het volgende pakket militaire hulp van de Amerikaanse regering voor Oekraïne bedraagt naar verwachting 1 miljard dollar. Het omvat munitie voor langeafstandswapens en gepantserde medische transportvoertuigen, meldt persbureau Reuters op basis van drie anonieme regeringsbronnen.

Het pakket wordt vermoedelijk maandag al aangekondigd en zou de totale militaire hulp van de VS aan Oekraïne op ongeveer 8,8 miljard dollar brengen, gerekend vanaf het begin van de Russische invasie op 24 februari.

President Joe Biden heeft het nieuwe wapenpakket volgens de regeringsfunctionarissen nog niet ondertekend. Zolang dat nog niet gebeurd is, kan de inhoud in theorie nog veranderen. Maar in zijn huidige vorm bevat het pakket onder meer munitie voor de raketsystemen Himars en NASAMS, wat staat voor National Advanced Surface-to-Air Missile Systems, en vijftig gepantserde medische transportvoertuigen van het type M113.

Maandag kondigde het Pentagon ook al extra munitie aan voor de Himars, ditmaal in een afzonderlijk pakket militaire hulp voor Oekraïne ter waarde van maximaal 550 miljoen dollar. Tot dusver hebben de Verenigde Staten 16 Himars naar Oekraïne gestuurd. Begin juli beloofde het land ook twee NASAMS-raketsystemen te sturen. De geavanceerde raketsystemen uit de VS zijn erg nauwkeurig en hebben een groter bereik dan andere artilleriesystemen. De Oekraïense regering beschouwt ze als noodzakelijk in de strijd tegen Rusland.

Gerelateerde artikelen