Internationaal7 aug '22 10:20

Opnieuw leider Islamitische Jihad dood door luchtaanval

Auteur: ANP

De Palestijnse leider van de Islamitische Jihad Khaled Mansour is door een Israëlische luchtaanval op de Gazastrook om het leven gekomen. Dat heeft de beweging zondag bevestigd, nadat het Israëlische leger zaterdagavond in een verklaring zei dat 'kopstukken van Islamitische Jihad geneutraliseerd zijn'.

Palestinians search through the rubble of a building in which Khaled Mansour, a top Islamic Jihad militant died according to his movement, following an overnight Israeli air stike in Rafah in the southern Gaza strip, on August 7, 2022.  SAID KHATIB / AFP
Palestinians search through the rubble of a building in which Khaled Mansour, a top Islamic Jihad militant died according to his movement, following an overnight Israeli air stike in Rafah in the southern Gaza strip, on August 7, 2022. SAID KHATIB / AFP (ANP / AFP)

Mansour had de leiding in het zuidelijke gedeelte van de Gazastrook. Vrijdag werd de hoge commandant Taysir al-Jabari al gedood. Er zijn in totaal zeker 29 mensen overleden door Israëlische luchtaanvallen in de Gazastrook, meldde het ministerie van Volksgezondheid van Gaza zondag. Eerder werden er 32 doden gemeld, maar dat aantal bleek lager te liggen. Ook zouden sinds vrijdag zeker 250 mensen gewond zijn geraakt. Onder de doden zijn volgens het Palestijnse ministerie zeker zes kinderen.

Acties

In de Westelijke Jordaanoever voerde het Israëlische leger in de nacht van zaterdag op zondag meerdere acties uit. Er werden daarbij volgens Israël zeker twintig leden van de Islamitische Jihad opgepakt. Volgens de Hamas, de militante groep die Gaza regeert, zijn er meerdere kinderen om het leven gekomen door een Israëlische aanval vlakbij het vluchtelingenkamp Jabalya.

Lees ook | Tweede dag van beschietingen rond Gazastrook

Dat terwijl Israël juist zegt 'onweerlegbaar' bewijs te hebben dat de kinderen zijn gedood door een mislukte raketlancering van Islamitische Jihad. Die heeft grote aanwezigheid in Gaza. Palestijnse militanten zouden de afgelopen dagen ook meer dan vierhonderd raketten op Israël hebben afgevuurd. Israëlische hulpdiensten melden dat bij deze aanvallen voor zover bekend geen slachtoffers zijn gevallen.

Onrust in Gaza

Israël begon de luchtaanvallen op de Gazastrook zaterdag opnieuw na een eerdere reeks aanvallen een dag eerder. Daarbij werden volgens het Israëlische leger vijftien mensen gedood, onder wie Al-Jabari.

De onrust in Gaza begon maandag na de aanhouding van twee hooggeplaatste leden van Islamitische Jihad. Het tweetal werd opgepakt op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. De organisatie dreigde vervolgens met aanvallen, waarop het Israëlische leger enkele dagen lang gebieden aan de rand van de kuststrook afzette en het alarmniveau verhoogde.

De VN-Veiligheidsraad komt maandag achter gesloten deuren bijeen om de luchtaanvallen op de Gazastrook te bespreken. De Verenigde Arabische Emiraten, Ierland, Frankrijk, Noorwegen en China hadden hiertoe een verzoek ingediend.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen