Internationaal6 aug '22 10:49

Tweede dag van beschietingen rond Gazastrook

Auteur: ANP

De beschietingen tussen het Israëlische leger en Palestijnse militieleden gaan ook op zaterdag door. Een Israëlisch legervliegtuig heeft doelen in de Gazastrook geraakt en Israëlische steden zijn beschoten vanuit Palestijnse gebieden. Het is de tweede dag van beschietingen.

Image
(ANP / AFP)

Israël voerde vrijdag een aanval uit op de Gazastrook, daarbij vielen tien doden en raakten 79 mensen gewond, volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid. Israël zei dat de aanval gericht was op de groepering Islamitische Jihad. Vier van de negen doden waren lid van die groep. Als reactie vuurde de militie 160 raketten af richting Israël. De meeste raketten werden onderschept, een aantal mensen raakte gewond.

Zaterdagochtend werden negentien leden van Islamitische Jihad opgepakt in de Westelijke Jordaanoever. Israël is volgens premier Yair Lapid niet geïnteresseerd in een groot conflict met Hamas en Islamitische Jihad in de Gazastrook, 'maar deinst daar ook niet voor terug'.

Elf dagen oorlog

In mei 2021 kwam het tot een oorlog van elf dagen tussen Israël en Hamas in de Gazastrook. Daarbij werden 250 mensen in de Gazastrook gedood door Israëlische bombardementen. Hamas bestuurt de Palestijnse enclave die vrijwel volledig van de buitenwereld is afgesloten door Israëlische muren en blokkades.

Egypte, Qatar en de Verenigde Naties zijn vrijdag direct begonnen met het opzetten van gesprekken om de vrede weer te herstellen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen