Internationaal6 aug '22 11:03

Taiwan: China voert aanvalssimulaties uit op hoofdeiland

Auteur: ANP

Chinese militaire vliegtuigen en schepen hebben zaterdagochtend (lokale tijd) aanvalssimulaties uitgevoerd op het hoofdeiland van Taiwan, zegt het Taiwanese ministerie van Defensie. Verscheidene groepen vliegtuigen werden waargenomen en een aantal daarvan stak de middenlijn in de Straat van Taiwan over.

Image
(EPA)

De middenlijn in de zeestraat tussen China en Taiwan geldt als een officieuze grens tussen de territoriale wateren van het eiland en het Chinese vasteland. De afgelopen dagen werden er al vaker Chinese oorlogsschepen en vliegtuigen die de middenlijn overstaken waargenomen.

Lichtkogels

Het ministerie van Defensie van Taiwan maakte eerder op zaterdag bekend dat het vrijdagavond laat (lokale tijd) lichtkogels had afgevuurd om zeven drones en een onbekend vliegtuig die over de afgelegen Kinmen- en Matsu-eilanden vlogen af te schrikken.

Lees ook | 'Chinese aanvallen zijn ook een provocatie van Amerika'

In beide regio's, die allebei vlakbij de kustlijn van China liggen, zijn Taiwanese troepen aanwezig die in hoogste staat van paraatheid zijn gebracht nadat Beijing eerder deze week met de grootschalige militaire oefeningen was begonnen. De oefeningen waren een reactie op het bezoek van de Amerikaanse toppolitica Nancy Pelosi aan Taiwan.

Lees ook | Pelosi zal 'niet toestaan dat Taiwan door China geïsoleerd raakt'

China, dat Taiwan als afvallige provincie beschouwt, zag het bezoek van Pelosi als provocatie. Het heeft daarom meerdere maatregelen genomen tegen de VS. Zo wordt de samenwerking stopgezet op het gebied van transnationale misdaadpreventie en het repatriëren van illegale migranten. Daarnaast pauzeert Beijing de gesprekken over klimaatverandering tussen beide landen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen