Internationaal7 aug '22 14:12Aangepast op 7 aug '22 15:42

Liveblog | Oekraïne: werknemer gewond geraakt bij nieuwe Russische aanval op kerncentrale

Auteur: BNR Webredactie

Het is dag 165 van de oorlog in Oekraïne. Volg in dit liveblog de laatste updates over de situatie in Oekraïne en de gevolgen daarvan.

Het onder Maltese vlag varende schip Rojen, dat op 7 augustus 2022 vertrok uit de Oekraïense haven van Chornomorsk met 13.000 ton graanankers uit het noorden van Istanbul, Turkije.
Het onder Maltese vlag varende schip Rojen, dat op 7 augustus 2022 vertrok uit de Oekraïense haven van Chornomorsk met 13.000 ton graanankers uit het noorden van Istanbul, Turkije. (ANP / Anadolu Agency / Mehmet Murat Onel )

Hoofdaanklager: Oekraïne onderzoekt bijna 26.000 vermoedelijke oorlogsmisdaden

15:33 | Oekraïne onderzoekt bijna 26.000 vermoedelijke oorlogsmisdaden die zijn gepleegd sinds de Russische invasie van 24 februari en heeft 135 mensen aangeklaagd, vertelde de hoofdaanklager voor oorlogsmisdaden aan Reuters.

Van de beschuldigden zitten er ongeveer 15 in Oekraïense hechtenis en de overige 120 zitten nog vast, zei Yuriy Bilousov, hoofd van de afdeling oorlogsmisdaden van het parket van de procureur-generaal, in een interview in de hoofdstad Kiev.

Dertien zaken zijn voorgelegd aan rechtbanken en zeven vonnissen zijn uitgesproken, zei hij.

In mei werd een 21-jarige gevangengenomen Russische soldaat de eerste persoon die werd veroordeeld in een proces voor oorlogsmisdaden in Oekraïne sinds Rusland op 24 februari binnenviel.

'Soms is ons gevraagd waarom we zulke... laaggeplaatste officieren vervolgen. Het is gewoon omdat ze hier fysiek zijn... Als generaals hier fysiek waren en we zouden hen kunnen arresteren, zouden we zeker generaals vervolgen', zei Bilousov.

Amnesty baalt van ophef na rapport over Oekraïense leger

14:15 | Amnesty International baalt van de ophef die is ontstaan nadat de mensenrechtenorganisatie in een rapport schreef dat het Oekraïense leger militaire doelen maakt van niet-militaire locaties. Amnesty zegt wel nog steeds volledig achter het rapport te staan.

Volgens het rapport schendt Oekraïne het humanitair recht door niet-militaire plaatsen, zoals woonwijken, dorpen, woningen, flatgebouwen, ziekenhuizen en scholen te gebruiken als schuilplaatsen en locaties waarvandaan de Russen worden beschoten. 'Het feit dat het land zich moest verdedigen, ontslaat het Oekraïense leger niet van de verplichting het internationaal humanitair recht te respecteren', aldus het rapport.

De publicatie van Amnesty kreeg veel kritiek. De Oekraïense president Zelenski noemde het Russische propaganda. 'De verantwoordelijkheid wordt zo van de agressor naar het slachtoffer verschoven.'

'De prioriteit van Amnesty ligt bij dit conflict, en ieder ander conflict, bij het zorgen voor de veiligheid van de burgers. Dit was ons enige doel met onze recente publicatie', aldus Amnesty. 'Maar laten we helder zijn, niets van wat we hebben vastgelegd en geschreven over het Oekraïense leger, praat de Russische overtredingen goed.'

Zelenski roept op tot hardere internationale reactie na beschieting kerncentrale

12:18 | De Oekraïense president Volodimir Zelenski riep zondag op tot een sterkere internationale reactie op wat hij beschreef als Russische 'nucleaire terreur' na beschietingen op de kerncentrale van Zaporizja, de grootste in Europa.

Tijdens een telefoongesprek met de voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, riep Zelenski op tot sancties tegen de Russische nucleaire industrie en nucleaire brandstof, schreef de Oekraïense leider op Twitter.

Het Oekraïense staatskernenergiebedrijf zei eerder dat een arbeider gewond was geraakt toen Russische troepen zaterdagavond de kerncentrale van Zaporizja beschoten.

Oekraïne zegt dat werknemer gewond is geraakt bij nieuwe Russische aanval op kerncentrale Zaporizja

12:30 | Het Oekraïense staatskernbedrijf Energoatom zei zondag dat een arbeider gewond raakte toen Russische troepen zaterdagavond opnieuw de kerncentrale Zaporizja, de grootste in Europa, beschoten (Reuters).

Het zei op Telegram dat de droge opslagfaciliteit van de fabriek, waar 174 containers met verbruikte nucleaire brandstof in de open lucht worden opgeslagen, werd getroffen door raketaanvallen.

Vier schepen met agrarische producten vertrokken uit Oekraïne

08:48 | Een groep van vier vrachtschepen vol met graan en andere agrarische producten uit Oekraïne is vanochtend vertrokken uit Oekraïne. Het gaat om de schepen Mustafa Necati, Star Helena, Glory en Riva Wind.

De schepen kwamen gisteren aan en kunnen de goederen vervoeren vanwege de graandeal die eerder werd gesloten door Oekraïne, Rusland, Turkije en de Verenigde Naties. Sinds afgelopen maandag hebben daardoor vier grote bulkschepen beladen met graan Oekraïense havens kunnen verlaten op weg naar de Bosporus en de wereldmarkten, waar voedselschaarste tot prijsstijgingen en in armere landen meteen voor honger zorgt.

Minister van Infrastructuur Aleksandr Koebrakov zei dat het de bedoeling is dat over twee weken minstens drie tot vijf schepen per dag in de Oekraïense havens langsgaan. Op den duur zou per maand 3 miljoen ton graan geëxporteerd moeten worden vanuit de havens aan de Zwarte Zee. Ongeveer 20 miljoen ton graan van de oogst van vorig jaar is nog in het land.

Alle schepen moeten volgens de afspraken door een gezamenlijk team van de vier deelnemers aan het akkoord - Oekraïne, Rusland, Turkije en de VN - worden geïnspecteerd. Er mogen geen zaken aan boord zijn waarover geen akkoord is. Dat geldt voor vrachtschepen uit Oekraïne en voor schepen richting Oekraïne. De inspectie vindt plaats aan de noordelijke ingang van de zeestraat Bosporus. Het coördinatiecentrum zit in Istanbul voor de uitvoering van de akkoorden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen