Internationaal7 aug '22 09:49Aangepast op 7 aug '22 10:21

Chinese legeroefening voorbij, Taiwan start vliegverkeer op

Auteur: ANP

Taiwan heeft het vliegverkeer voor personen weer opgestart nadat de militaire oefening van China gericht tegen Taiwan is afgelopen. Vliegtuigen kunnen ook weer over Taiwan vliegen. Een gebied ten oosten van de eilandstaat wordt nog tot maandagochtend gemeden, uit voorzorg.

Drie Mirage 2000-5 straaljagers van de Taiwanese luchtmacht taxiën op de landingsbaan voordat ze opstijgen op een luchtmachtbasis in Hsinchu.
Drie Mirage 2000-5 straaljagers van de Taiwanese luchtmacht taxiën op de landingsbaan voordat ze opstijgen op een luchtmachtbasis in Hsinchu. (ANP / EPA / RITCHIE B. TONGO)

De waarschuwingen die vanaf donderdag golden vanwege de Chinese militaire oefening zijn niet langer van kracht, meldt de Taiwanese overheid.

Eerder op zondag zei het Taiwanese ministerie van Defensie dat Taiwan extra vliegtuigen en schepen uitzendt om zo 'gepast' te reageren op de Chinese militaire oefeningen rondom het eiland. Meerdere Chinese vliegtuigen en schepen waren de Taiwanese wateren en het luchtruim binnengegaan tijdens een grote militaire oefening, zondagochtend was die oefening nog gaande.

Op zaterdag ging het volgens Taiwan om twintig gevechtsvliegtuigen, veertien andere vliegtuigen of helikopters en veertien marineschepen. Het eiland stelt dat China simulatie-aanvallen uitvoert op Taiwan en de militaire schepen van Taiwan.

Lees ook | Chinese militairen dringen Taiwanese wateren en luchtruim binnen

China is bezig met een grote militaire oefening rond Taiwan nadat de voorzitter van het Amerikaanse huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi de eilandstaat had bezocht. China, dat Taiwan als afvallige provincie beschouwt, zag het bezoek van Pelosi als provocatie. Het heeft daarom meerdere maatregelen genomen tegen de Verenigde Staten. Zo wordt de samenwerking stopgezet op het gebied van transnationale misdaadpreventie en het repatriëren van illegale migranten. Daarnaast pauzeert Beijing de gesprekken over klimaatverandering tussen beide landen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen