Internationaal7 aug '22 12:59

Miljardeninvestering VS in klimaat stap dichterbij

Auteur: ANP

Een enorme investering in de Amerikaanse economie om onder meer klimaatverandering tegen te gaan en de gevolgen van de inflatie te verminderen is weer een stap dichterbij. Alle vijftig Democratische senatoren hebben een wetsvoorstel hiervoor zaterdag - lokale tijd - goedgekeurd. De Senaat kan nu gaan debatteren over de investeringen van enkele honderden miljarden.

Vice President KAMALA HARRIS
Vice President KAMALA HARRIS (ANP / Bob Karp / ZUMA Press Wire)

Vice-president Kamala Harris gaf de beslissende stem. Het was de verwachting dat alle vijftig Republikeinse senatoren tegen de miljardeninvestering zouden stemmen. De investering zorgt onder andere voor belastingverhoging.

Lees ook | Witte Huis kijkt opnieuw met spanning naar Democratische senator Manchin

De debatten zijn na de stemming direct begonnen. De stemming had een belangrijke symbolische waarde, omdat tot vorige week nog niet alle Democraten achter de plannen stonden. Senator Kyrsten Sinema keurde de plannen donderdag als laatste Democraat goed. Zij wilde eerst een verandering van meerdere punten in het plan. Ook senator Joe Manchin en de Democratische Senaatsleider Chuck Schumer lagen dwars.

Plannen

De Amerikaanse president Joe Biden spreekt van 'de grootste investering in de geschiedenis om klimaatverandering te bestrijden' en zegt dat de plannen onder meer banen in de Verenigde Staten zullen creëren en de energiekosten voor Amerikanen helpen verlagen. Het wetsvoorstel zou er volgens de Democraten voor moeten zorgen dat de koolstofuitstoot in 2030 met 40 procent is afgenomen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen