Internationaal8 aug '22 08:45

Beschietingen nabij de Oekraïense kerncentrale Zaporizja gaan door

Auteur: BNR Webredactie

Ondanks waarschuwingen van het Internationaal Atoomenergie Agentschap zijn er bij de Oekraïense kerncentrale Zaporizja voor de tweede keer in twee dagen tijd beschietingen geweest. Volgens het Oekraïense staatsbedrijf Energoatom is een kernramp op wonderbaarlijke wijze voorkomen.

Door de beschietingen is een medewerker van de kerncentrale gewond geraakt. Daarnaast zijn drie stralingsmeters bij een opslag voor gebruikte kernbrandstof beschadigd.

Volgens buitenlandcommentator Bernard Hammelburg is niet duidelijk wat er nu precies aan de hand is. 'Die kerncentrale is in handen van de Russen, waarom zouden ze die centrale zelf gaan beschieten?' De centrale wordt overigens wel door Oekraïens personeel draaiende gehouden.

De Oekraiense president Zelenski spreekt van 'nucleaire terreur van Rusland, dat een krachtigere reactie van de internationale gemeenschap' vereist. Hij doelt op sancties tegen de Russische nucleaire industrie en nucleaire brandstoffen. De president verklaarde ook dat hij al met de voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, over de kwestie heeft gesproken.

Grootste centrale

De Zaporizja-centrale is de grootste kerncentrale van Europa. Een ramp met deze centrale kan grote gevolgen hebben. 'Het is een ernstige situatie maar niet acuut dreigend', zegt emeritus hoogleraar (Universiteit Utrecht) en kernenergiedeskundige Wim Turkenburg. 'Als er straling vrij zou komen door een beschieting, kan door de beschadigde stralingsmeters niet worden gecontroleerd hoeveel straling er is vrijgekomen. Groter gevaar is de droge opslag buiten de centrale, daar mag geen bom op vallen. Maar vooralsnog is er geen dreiging dat dat gebeurt'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen