Internationaal9 aug '22 19:10

Oorlog Oekraïne kan Duitsland honderden miljarden kosten

Auteur: BNR Webredactie

Mocht de oorlog in Oekraïne tot 2030 duren, dan kunnen de kosten voor de Duitse economie oplopen tot 260 miljard euro. Dat concluderen onderzoekers van drie Duitse onderzoeksinstituten. Daarnaast zullen er het aankomende jaar al 240.000 minder Duitsers een baan hebben dan wanneer er geen oorlog zou zijn.

De onderzoekers gaan uit van een scenario waarin de sancties tegen Rusland tot 2030 van kracht zouden blijven. Vooral de hogere prijzen voor fossiele brandstoffen leiden tot grote schade aan de Duitse economie, aldus de onderzoekers, onder andere voor de exportsector. Het banenverlies zal groot zijn in onder meer de horeca en de voedselproductiesector.

Mocht de oorlog in Oekraïne tot 2030 duren, dan kunnen de kosten voor de Duitse economie oplopen tot 260 miljard euro.
Mocht de oorlog in Oekraïne tot 2030 duren, dan kunnen de kosten voor de Duitse economie oplopen tot 260 miljard euro. (ANP / Mauritius Images GmbH)

Erik-Jan van Harn, macrostrateeg bij de Rabobank en gespecialiseerd in Duitsland, benadrukt hoe belangrijk de energiesector is voor de Dutise economie. 'Afgelopen jaren hebben de Duitse bedrijven, vooral in de industrie, kunnen profiteren van de lage energieprijzen. Maar nu ze zo hard zijn gestegen, wordt de export ook minder.'

De onderzoekers zijn verbonden aan het Arbeitsmarkt- und Berufsforschung (IAB), het Bundesinstitut für Berufsbildung (BIBB) en het Gesellschaft für Warenwirtschafts-Systeme (GWS). Zij werkten ook een scenario uit waarin de energieprijzen tot twee keer zo hoog worden als nu. In dat geval zullen in 2024 circa 660.000 minder Duitsers aan het werk zijn dan zonder oorlog.

'Horeca ergst getroffen'

Daardoor zullen de consumentenbestedingen ook minder worden, verwacht Van Harn. 'Consumenten hebben dan minder te besteden door de hoge inflatie.' Een flinke klap, volgens de strateeg. 'Met name in de horeca zal een snelle kostenbesparing zijn, daar kan je makkelijker geld missen dan in de supermarkt of aan de energierekening.' Wel merkt Van Harn op dat het om een zeer negatief scenario gaat. 'Het is ook met veel onzekerheid omgeven. Het is ten eerste doorgerekend tot aan 2030, ten tweede moet je een scenario doorrekenen in het geval er geen oorlog was. Dat hangt met veel aannames aan elkaar.' Toch ziet Van Harn de uitkomsten van het onderzoek wel als realistisch. 'Zulke erge effecten verwachten wij ook in het ergste scenario.'

De schade voor Duitsland gaat vervolgens ook gevoeld worden in Nederland, verwacht Duitsland. 'De problemen waar Duitsland mee te maken heeft, daar heeft Nederland ook mee te maken. Gelukkig is onze industrie relatief minder groot, dus die effecten zullen minder groot zijn. Maar de handel met Duitsland zal relatief afnemen', denkt Van Harn.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen