Internationaal9 aug '22 20:23

Pelosi: Chinese president is bange pestkop

Auteur: BNR Webredactie

De Amerikaanse toppolitica Nancy Pelosi heeft totaal geen spijt van haar bezoek aan Taiwan, waardoor de spanningen met China zijn opgelopen. In haar eerste interviews op Amerikaanse bodem sinds haar Aziëtrip zegt ze dat het 'het waard was' en noemt ze de Chinese president Xi Jinping 'een bange pestkop'.

De Amerikaanse toppolitica Nancy Pelosi heeft totaal geen spijt van haar bezoek aan Taiwan, waardoor de spanningen met China zijn opgelopen.
De Amerikaanse toppolitica Nancy Pelosi heeft totaal geen spijt van haar bezoek aan Taiwan, waardoor de spanningen met China zijn opgelopen. (ANP / Associated Press)

Volgens Pelosi, die voorzitter is van het Amerikaanse lagerhuis, heeft Xi 'zijn eigen onzekerheden' en bevindt hij zich in een 'kwetsbare' positie. Zo heeft Xi volgens haar problemen met de economie van zijn land en is hij gefocust om herkozen te worden.

Lees ook | Taiwan: China bereidt invasie voor

Tegen onder andere NBC zegt Pelosi dat Chinezen als reactie op haar bezoek aan Taiwan 'doen wat ze doorgaans doen', verwijzend naar de intimidatiepraktijken. 'We zullen geen medeplichtigen worden van zijn isolatie van Taiwan', zegt ze over Xi.

China ziet het eiland, dat al lange tijd feitelijk onafhankelijk is, als een afvallige provincie. In Beijing werd het bezoek van Pelosi vorig week dan ook gezien als een provocatie. Het Chinese leger begon na haar vertrek grootschalige militaire oefeningen in de regio.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen