Internationaal9 aug '22 19:12Aangepast op 10 aug '22 16:53

Liveblog | Rusland: 'Explosies op Krim niet door aanval'

Auteur: BNR Webredactie

Dit is het liveblog van dinsdag 9 augustus, dag 167 van de oorlog in Oekraïne. Dit liveblog wordt niet meer bijgewerkt.

Wil jij de nieuwere updates over de oorlog in Oekraïne? Je kunt verder lezen in het liveblog van woensdag 10 augustus.

'Oorlog kan Duitsland honderden miljarden kosten'

19:10 | Mocht de oorlog in Oekraïne tot 2030 duren, dan kunnen de kosten voor de Duitse economie oplopen tot 260 miljard euro. Dat concluderen onderzoekers van drie Duitse onderzoeksinstituten. Daarnaast zullen er het aankomende jaar al 240.000 minder Duitsers een baan hebben dan wanneer er geen oorlog zou zijn.

De onderzoekers gaan uit van een scenario waarin de sancties tegen Rusland tot 2030 van kracht zouden blijven. Vooral de hogere prijzen voor fossiele brandstoffen leiden tot grote schade aan de Duitse economie, aldus de onderzoekers, onder andere voor de exportsector. Het banenverlies zal groot zijn in onder meer de horeca en de voedselproductiesector.

Rusland: explosies niet door aanval

16:35 | Volgens Russische ministerie van Defensie zijn explosies bij de luchtbasis in Novofedorivka op de Krim zijn veroorzaakt door het laten afgaan van luchtmunitie. Op het internet zijn beelden te zien van grote vuur- en rookpluimen die boven de basis optrekken. Volgens de Russen is er echter geen sprake van een aanval en is er ook geen apparatuur beschadigd.

Explosies op Russische luchtbasis op de Krim

14:49 | Reuters meldt dat drie ooggetuigen meerdere luide explosies hebben waargenomen vanuit de richting van de Russische luchtbasis in Novofedorivka op de Krim. Op foto's op Twitter zijn grote rookpluimen te zien. Over de aard van de explosies is nog niets bekend. Het schiereiland de Krim werd in 2014 door Rusland geannexeerd.

'Geen Russische toeristen meer'

12:15 | De premier van Estland wil geen Russische toeristen meer in de Europese Unie als straf voor de bloedige Russische invasie in Oekraïne. Regeringsleidster Kaja Kallas roept op de afgifte van toeristenvisa aan Russen te stoppen. Een bezoek aan Europa is een voorrecht, geen mensenrecht, benadrukt de premier op Twitter.

Ze wijst erop dat het vliegverkeer tussen Rusland en de EU al is stilgelegd. Dat betekent dat Russische toeristen via buurlanden als Estland en Finland reizen en deze landen dus de last dragen, aldus Kallas. Ze vindt het 'tijd om het toerisme vanuit Rusland nu te beëindigen.' Onlangs kondigde de Finse regering al aan de visumregels voor mensen uit Rusland te willen aanscherpen. Finland wil de kwestie later deze maand bespreken tijdens een EU-bijeenkomst.

'Gasprijs kan stabiliseren'

12:00 | Het gasbesparingsplan van de Europese Unie kan zorgen voor een stabilisatie of zelfs een verlaging van de gasprijzen. Dat zegt Klaus Müller van het Bundesnetzagentur, dat toezicht houdt op het Duitse netwerk van gaspijpleidingen. 'Als alle landen in Europa gas besparen, kan dit de prijs bij wijze van spreken stabiliseren, misschien zelfs verlagen, en ertoe bijdragen dat er voldoende gasvoorraden zijn om de herfst en winter door te komen'.

Luchtafweergeschut bij kerncentrale

10:45 | Rusland gaat de luchtafweerverdediging rond de kerncentrale van Zaporizja versterken. Dat meldt Reuters op basis van berichtgeving van het Russische persbureau RIA Novosti.

Zowel Kiev als Moskou beschuldigen elkaar van het uitvoeren van aanvallen op de elektriciteitscentrale, dat zich in het door Rusland gecontroleerd gebied bevindt.

Europese boycot Russische kolen

10:15 | De EU wil de afhankelijkheid van Russisch gas verminderen en wil helemaal af van Russische olie en kolen. Om die reden gaat morgen een Europees importverbod in op Russische kolen. Lidstaten hebben 120 dagen de tijd gekregen om hun lopende contracten af te bouwen en andere leveranciers te regelen. 'Het voordeel is dat er wereldwijd veel aanbieders zijn van kolen, veel meer dan gas', zegt Europa-correspondent Stefan de Vries.

Zelenski bedankt Joe Biden

09:45 | De Oekraïense president Volodimir Zelenski dankt zijn Amerikaanse ambtsgenoot voor 'nog een ongeëvenaard veiligheidshulppakket'. De VS maakten bekend bovenop de bestande hulppakketten een extra 4,5 miljard dollar financiële hulp en 1 miljard aan militaire hulp te sturen. 'Iedere dollar van deze hulp is een stap dichterbij het verslaan van de agressor', schrijft Zelenski op Twitter.

'Vliegtuigen gestript'

07:30 | Russische luchtvaartmaatschappijen, waaronder het door de staat gecontroleerde Aeroflot, strippen straalvliegtuigen om reserveonderdelen veilig te stellen die ze niet langer in het buitenland kunnen kopen vanwege westerse sancties. Dat meldt Reuters op basis van verschillende bronnen.

Het zou gaan om een Sukhoi Superjet 100 en een Airbus A350, beide geëxploiteerd door Aeroflot, die ​​momenteel aan de grond staan en worden gedemonteerd. Het grootste deel van de Russische vloot van vliegtuigen bestaat uit westerse passagiersvliegtuigen.

'Graanschip geweigerd'

07:00 | De Razoni, het eerste schip dat sinds de Russische invasie een Oekraïense haven verliet onder een door de VN en Turkije bemiddeld akkoord, is op zoek naar een andere haven om zijn graanvracht te lossen. Het schip wordt daartoe gedwongen omdat de Libanese koper de lading weigert, nu die meer dan vijf maanden te laat geleverd is.

'Volgens de informatie die is verstrekt door de verlader van het Oekraïense graan aan boord van de Razoni weigerde de koper in Libanon de lading te accepteren vanwege vertragingen in de levering', meldt de Oekraïense ambassade in Libanon in een Facebook-bericht. De verlader is nu op zoek naar een andere partij die de lading wil afnemen.

Rusland staakt nucleaire wapeninspecties

06:00 | Rusland heeft wapeninspecties die onderdeel zijn van het nucleaire START-verdrag voorlopig opgeschort. Dat betekent dat de Verenigde Staten de komende tijd geen inspecties mogen uitvoeren bij bepaalde wapenfaciliteiten in Rusland. Het Kremlin zegt zich verder nog aan het verdrag te houden, dat het aantal nucleaire wapens in de wereld moet beperken.

Volgens Moskou betekent dit dat Rusland ook geen inspecties meer kan uitvoeren op Amerikaanse wapenbases. 'Door dit besluit hebben de VS een voordeel gekregen', aldus het Kremlin.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen