Internationaal10 aug '22 14:45Aangepast op 11 aug '22 09:53

Liveblog | Zelenski: 'Oorlog pas voorbij als Krim is heroverd'

Auteur: BNR Webredactie

Dit is het liveblog van woensdag 10 augustus, dag 168 van de oorlog in Oekraïne. Dit liveblog wordt niet meer bijgewerkt.

Wil jij de nieuwere updates over de oorlog in Oekraïne? Je kunt verder lezen in het liveblog van donderdag 11 augustus.

Acteur Steven Seagal duikt op in Donbas

17:36 | De Amerikaanse acteur Steven Seagal is opgedoken in de regio Donetsk in het oosten van Oekraïne. De 70-jarige Amerikaan bezocht een gevangenenkamp in het bezette Oost-Oekraïense Olenivka. Eind juli kwamen daar ongeveer vijftig krijgsgevangenen om het leven.

Moskou en Kiev wijzen naar elkaar over wat zich toen afspeelde in het gevangenenkamp. Volgens een Oekraïense lezing zijn krijgsgevangenen in een barak gedreven waar vervolgens een bom tot ontploffing is gebracht. Russen en pro-Russische rebellen beweren dat Oekraïne het gebouw heeft bestookt met raketten. In een video die door Russische staatsmedia werd verspreid steunde Seagal die lezing.

Seagal staat al lange tijd bekend als een fervent Rusland-liefhebber. De acteur die in talloze actiefilms speelde, noemde de Russische president Vladimir Poetin ooit 'een vriend die ik als broer beschouw'. In 2016 ontving Seagal hoogstpersoonlijk uit handen van Poetin een Russisch paspoort. Mede daarom werd Seagal in 2017 voor vijf jaar de toegang tot Oekraïne ontzegd.

Poetin stelt Malinese leider gerust

16:50 | De Russische president Vladimir Poetin heeft de leider van het Sahelland Mali gesproken over eventuele leveranties door Rusland van voedsel, brandstof en kunstmest. De leider van het arme en verscheurde land, Assimi Goïta, dankte voor de steun die Poetin aanbood.

Goïta kwam in een militaire staatsgreep in 2020 aan de macht en heeft tal van conflicten met westerse landen en buurlanden. Het was de vierde staatsgreep sinds het land onafhankelijk werd van Frankrijk in 1960. Hij maakt gebruik van omstreden Russische huurlingen in de strijd tegen jihadisten in Mali.

Mali telt meer dan 21 miljoen inwoners en lijdt net als andere Afrikaanse landen onder het wegvallen van een groot deel van essentiële importproducten als gevolg van exportproblemen in Oekraïne en Rusland. De Russische inval heeft Oekraïense havens geblokkeerd en de export van Rusland wordt volgens Moskou bemoeilijkt door handelssancties.

Slowakije krijgt weer Russische olie

13:35 | De Russische aanvoer van olie via de Droezjba-oliepijpleiding naar Slowakije wordt woensdag hervat. Dat zei de Slowaakse minister van Economie Richard Sulik tijdens een persconferentie.

Vorige week besloot het Oekraïense olietransportbedrijf Ukrtransnafta de aanvoer via de Droezjba-oliepijpleiding te stoppen. Die leiding loopt vanuit Rusland via Oekraïne naar Hongarije, Slowakije en Tsjechië. Volgens de minister werd de onderbreking veroorzaakt doordat een westerse bank vanwege de sancties tegen Rusland weigerde een door Rusland aan Oekraïne betaalde doorvoervergoeding te verwerken.

De Russische beheerder van de pijpleiding Transneft zou Ukrtransnafta hebben betaald, maar kreeg het geld een week later teruggestort. Volgens Transneft kwam dat omdat nationale overheden grensoverschrijdende betalingen vanuit Rusland moeten goedkeuren.

Het contract tussen Transneft en Ukrtransnafta vereist 100 procent vooruitbetaling voor de doorvoer van olie. Raffinaderijen uit Slowakije en Hongarije hebben inmiddels aangeboden de betalingen rechtstreeks aan Ukrtransnafta te doen om het geschil op te lossen.

Huisinval bij protesterende Russische tv-journaliste

11:50 | De Russische politie heeft een inval gedaan in de woning van de tv-journaliste die wereldberoemd werd door een nieuwsuitzending op de Russische televisie te verstoren met een protest tegen de oorlog in Oekraïne. Marina Ovsjannikova, die al herhaaldelijk werd beboet voor haar kritiek op het Russische leger en de Russische invasie, moet rekening houden met een lange celstraf.

De inval is mogelijk een reactie op de jongste protestactie van de journaliste. Ze hield in Moskou in de buurt van het Kremlin, de zetel van de regering, een plakkaat omhoog met de tekst: 'Poetin is een moordenaar, zijn soldaten fascisten.'

Ovsjannikova verwijt de autoriteiten tegenstanders van de oorlog te intimideren. De Russische regering heeft sinds de aanval 24 februari begon meerdere wetten ingevoerd die kritiek op de oorlog strafbaar stellen. De journaliste verstoorde in maart een live-uitzending van de staatszender waar ze voor werkte door de studio binnen te lopen en 'stop de oorlog' te roepen. Ze toonde ook een protestbord waarop stond de propaganda van de staatsmedia niet te geloven. De medewerkster van de zender nam daarna ontslag en week kort uit naar het buitenland.

Inspectie: meer landelijke sturing bij opvang Oekraïners nodig

11:31 | De landelijke overheid moet meer sturen op de coördinatie van opvang van vluchtelingen uit het door oorlog geteisterde Oekraïne. De veiligheidsregio's hebben daar behoefte aan, zo stelt de Inspectie Justitie en Veiligheid vast na gesprekken met vertegenwoordigers van veertien veiligheidsregio's. Onbekendheid met het opvangen van ontheemden leidt tot verschillen in de aanpak van hulp en opvang in de diverse veiligheidsregio's en gemeenten.

Samen met de gemeenten moeten de veiligheidsregio's zorgen voor in totaal 75.000 opvangplekken. Bijna 60.000 plekken zijn gerealiseerd, maar de onduidelijkheid over de opvang blijft bestaan, aldus de inspectie. Duidelijkere richtlijnen en sturing vanuit de rijksoverheid moeten hierin verbetering brengen. De inspectie heeft de verzamelde signalen inmiddels doorgegeven aan de programmadirecteur-generaal Oekraïense Ontheemden. Hij is landelijk coördinator voor het opvangbeleid voor ontheemden uit Oekraïne.

Een van de knelpunten is dat niet elke gemeente goed nagaat wat de onderlinge relatie is als een gezelschap uit Oekraïne zich meldt. In een aantal gevallen wordt ten onrechte aangenomen dat de volwassene de ouder is van minderjarigen in het gezelschap. De verhoudingen moeten goed worden vastgesteld, zodat gemeenten voogdijorganisatie Nidos tijdig inschakelen als minderjarigen niet door een ouder worden begeleid.

Ook is er onduidelijkheid over het verstrekken van leefgeld, waar Oekraïense vluchtelingen recht op hebben. Sommige gemeenten hanteren als eis dat vluchtelingen zijn opgenomen in de Basisregistratie Personen, terwijl dat niet hoeft.

Voor de opvang van Oekraïners krijgen de veiligheidsregio's inmiddels hulp van organisaties als de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). De inspectie dringt erop aan dat deze steun wordt voortgezet en versterkt.

Oekraïense gouverneur: doden bij beschietingen

07:30 | In de Centraal-Oekraïense regio Dnjepropetrovsk zijn zeker dertien mensen omgekomen door Russische beschietingen, meldt gouverneur Valentin Reznitsjenko. Bij de aanval in de nacht van dinsdag op woensdag zijn rond de tien mensen gewond geraakt.

De gouverneur liet aanvankelijk via Telegram weten dat in het district Nikopol elf doden waren gevallen en in het stadje Marhanets tien. Hij zei ruim een uur later dat de beschietingen in totaal elf mensen het leven hadden gekost en even later voegde hij eraan toe dat nog twee mensen waren bezweken aan hun verwondingen.

Het Russische leger zou tientallen raketten hebben afgevuurd op woonwijken. Volgens de gouverneur zijn meerdere gebouwen beschadigd of verwoest.

Het getroffen gebied grenst aan de rivier Dnjepr met aan de andere kant de door Rusland bezette kerncentrale van Zaporizja. De centrale, de grootste van Europa, is de afgelopen dagen meermaals beschoten. Rusland en Oekraïne wijzen naar elkaar als schuldige. Dnjepropetrovsk ligt in de oostelijke helft van Oekraïne en grenst aan de regio's Donetsk en Zaporizja.

VN bespreekt kerncentrale

04:00 | De VN-Veiligheidsraad bespreekt donderdagmiddag de recente beschieting van een Oekraïense kerncentrale in de oostelijke regio Zaporizja. De vergadering is op verzoek van Rusland.

Rafael Grossi, directeur-generaal van de Internationale Organisatie voor Atoomenergie (IAEA), zal de vijftien leden van de raad inlichten over de situatie in de kerncentrale van Zaporizja. De centrale, die in de stad Enerhodar staat, is afgelopen weekend herhaaldelijk beschoten en liep daarbij schade op. Aangenomen wordt dat de kritieke infrastructuur intact is gebleven, maar het IAEA maakt zich grote zorgen over de situatie bij de kerncentrale, die de grootste is van Europa. 'Het onderstreept dat de kans op een kernramp zeer reëel is', zei Grossi zaterdag zelfs.

'Oorlog voorbij als Krim is heroverd'

02:00 | Volgens Volodimir Zelenski is de oorlog met Rusland pas geëindigd als het door Moskou in 2014 geannexeerde Oekraïense schiereiland de Krim, aan de Zwarte Zee, is bevrijd. Dat zei de Oekraïense president dinsdag in zijn dagelijkse videoboodschap. 'De Krim is Oekraïens en we zullen het nooit opgeven.'

Volgens de president is het Zwarte-Zeegebied pas veilig als de Krim bevrijd is. Er zal geen stabiele en duurzame vrede zijn in veel landen aan de Middellandse Zee zolang Rusland ons schiereiland als zijn militaire basis kan gebruiken', aldus Zelenski. 'Deze Russische oorlog tegen Oekraïne en tegen het hele vrije Europa begon met de Krim en moet eindigen met de Krim. Met zijn bevrijding.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen