Internationaal10 aug '22 07:12Aangepast op 10 aug '22 09:27

Het wordt deze winter 'heat or eat' voor Britten

Auteur: Jorn Lucas

Voor steeds meer Britten zal het onmogelijk worden om de eindjes aan elkaar te knopen. De stijgende energieprijzen en inflatie komen in het Verenigd Koninkrijk harder aan dan in andere delen van west Europa, met een naar verwachting torenhoge energierekening tot gevolg. Maar maatregelen worden er vooralsnog niet genomen. 'Een gevoel van urgentie ontbreekt', zegt correspondent Lia van Bekhoven.

De verwachting is dat de gemiddelde energierekening naar 5000 euro per jaar zal stijgen. In combinatie met de gestegen levenskosten betekent dat voor miljoenen mensen dat er een keuze gemaakt moet worden tussen heat, or eat. Of verwarmen, of eten.

(ANP / SIPA USA)

Geen regering

In Downing Street 10, de ambtswoning van de premier, is er vooralsnog geen gevoel van urgentie merkbaar. De focus van de Conservatieve partij is gericht op de verkiezing van de nieuwe premier. Vakbonden mobiliseren inmiddels wel de achterban om in protest te komen. Actiegroep 'Don't pay UK' roept mensen op om hun energierekening niet meer te betalen, want - zo is de gedachte - dan zal de energieprijs vanzelf gaan dalen. De groep heeft inmiddels duizenden mensen aan zich weten te binden.

Blackouts

Persbureau Bloomberg meldt dat de regering noodscenario's in voorbereiding heeft waarbij stroom en gas tijdelijk worden afgesloten voor bedrijven en huishoudens. Het scenario gaat uit van een koudere winter dan het land gewend is en een verminderde import van gas als gevolg van een beleid van exporteurs, zoals bijvoorbeeld Noorwegen, om eerst de eigen voorraden aan te vullen, voor er gas aan het buitenland wordt verkocht. Op het verhaal heeft het Britse ministerie voor Handel, Energie en Industriële Strategie nog niet gereageerd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen