Internationaal11 aug '22 17:33Aangepast op 11 aug '22 21:31

Steeds meer zorgen om bezette kerncentrale in Oekraïne: 'Kernramp reëel'

Auteur: BNR Webredactie

Er zijn steeds meer zorgen om een mogelijke kernramp, nu gevechten oplaaien rondom de Oekraïense kerncentrale van Zaporizja. De Verenigde Naties willen een missie sturen naar de centrale, om de veiligheid te kunnen garanderen. Ook roept Antonio Guterres, de secretaris-generaal van de VN, op tot een staakt het vuren bij de kerncentrale.

De kerncentrale wordt al maanden bezet door Rusland. Toch vinden er de afgelopen tijd meer vuurgevechten plaats in het gebied. Rusland en Oekraïne beschuldigen elkaar van de beschietingen rond de nucleaire faciliteiten. Sinds de centrale kort na het uitbreken van de oorlog werd ingenomen door Russische troepen, zijn er volgens Oekraïne honderden militairen gestationeerd aldaar.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties spreekt van een 'onacceptabele' situatie en zegt zich ernstig zorgen te maken. Guterres waarschuwt dat potentiële schade aan de kerncentrale of andere nucleaire faciliteiten catastrofale gevolgen kan hebben. In het noorden van Oekraïne, in Tsjernobyl, vond in 1986 de grootste kernramp ooit plaats.

De Verenigde Naties willen nu een missie sturen naar de centrale, om de veiligheid te kunnen garanderen. Ook roept Antionio Guterres, de secretaris-generaal van de VN, op om een staakt het vuren bij de kerncentrale.
De Verenigde Naties willen nu een missie sturen naar de centrale, om de veiligheid te kunnen garanderen. Ook roept Antionio Guterres, de secretaris-generaal van de VN, op om een staakt het vuren bij de kerncentrale. (ANP / Associated Press)

Donderdagavond bespreekt de Veiligheidsraad van de VN - op verzoek van Rusland - de beschietingen bij de centrale. 'Als dat beraad plaatsvindt dan menen de Russen dat het een erkenning is van hun eigenaarschap van de centrale, is mijn inschatting', aldus Ron Keller, oud-ambassadeur in Oekraïne. 'Dat is precies waar de Oekraïners problemen mee hebben. Die zijn natuurlijk van mening dat het een illegale inval was en dat het gewoon een Oekraïense kerncentrale is'.'

'Pijlers voor nucleaire veiligheid geschonden'

Eerder zei het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) dat de zorgen groot zijn over de centrale. 'Het onderstreept dat de kans op een kernramp zeer reëel is', zei IAEA-chef Rafael Grossi zaterdag in een verklaring.' Jasper Tomas, stralingsexpert bij het RIVM, benadrukt het gevaar. 'Er zijn zeven pijlers voor nucleaire veiligheid, en al die pijlers worden geschonden, zegt ook het IAEA.'

Lees ook | Oekraïne plaagt Russische toeristen op de Krim

De stralingsexpert van het RIVM denkt nog niet dat een kernramp reëel is en dat baseert hij mede op de stralingsniveaus. 'Die zijn normaal in Oekraïne. Ze zijn aangesloten op het Europese meetnetwerk, dus we kunnen zien wat de metingen zijn.' Wel maakt Thomas zich ergens anders zorgen over. 'De mensen die er werken zijn Oekraïners in bezet gebied. Eén van die eerdere pijlers is dat mensen niet onder druk gezet worden tijdens het werk, want je wil niet dat ze fouten maken.'

Rusland probeert stroom af te tappen

Rusland probeert ondertussen de stroom die opgewekt wordt door de centrale af te pakken. 'De centrale levert nu nog elektriciteit aan Oekraïne, terwijl het door Rusland bezet wordt. Een kwart van Oekraïne krijgt stroom door die centrale, en dat willen de Russen niet zomaar weggeven. Ze zijn dan ook bezig om de levering van elektriciteit te richten op de bezette gebieden in de Donbas en de Krim', aldus de oud-ambassadeur.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen